Hrvatske Kiowe prvi put na međunarodnom zrakoplovnom mitingu

Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku sudjeluje 3. i 4. kolovoza s dvama helikopterima OH-58D Kiowa Warrior na međunarodnom zrakoplovnom mitingu (Slovak International Air Fest – SIAF 2019), u zrakoplovnoj bazi Sliač kod Banske Bystrice, Slovačka.

To je prvo sudjelovanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na međunarodnoj zrakoplovnoj manifestaciji, a njihove su letačke posade poletjele 1. kolovoza prema Slovačkoj kako bi sudjelovale na izložbenom dijelu.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren rekao je kako im je čast što imaju priliku predstavljati HRZ i Hrvatsku vojsku helikopterima na kojima je završena preobuka kojom se postižu nove sposobnosti HV-a. “Kao eskadrila sudjelovali smo na međunarodnoj izložbenoj aktivnosti u Mađarskoj prije petnaestak godina s helikopterom Bell 206B, a sad se prvi put predstavljamo s Kiowama, koje će sigurno izazvati interes publike. Radujemo se što ćemo biti dio SIAF-a 2019,” istaknuo je.

Uz letačke posade, u Slovačku su krenuli i timovi zrakoplovnih tehničara EH koji će pružati potporu, ali i pripremiti helikoptere za povratak u Hrvatsku nakon aktivnosti. Na zrakoplovnom mitingu u bazi Sliač sudjelovala je 2017. i akrobatska grupa “Krila Oluje”.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić