Hrvatski je doprinos izvanredan

Ono što smo primijetili odmah nakon dolaska u posjet našim vojnicima u Mađarskoj jest kohezija koja vlada među svim našim pripadnicima, ali i upućenost svake nacije ove borbene grupe jedne na drugu, jer svi su oni ovdje sa zajedničkim ciljem. Samo takvim odnosom moguće je ispuniti sve zadaće koje se pred njih postavljaju

Svoj posjet našim pripadnicima započeli smo u kampu Croft gdje je smještena većina naših pripadnika kontingenta. U kampu nas dočekuju zapovjednik kontingenta kapetan fregate Ivan Zečević Tadić te upoznaje s osnovnim informacijama o našem participiranju u ovoj misiji. Odmah uočavamo da naši pripadnici u ovom kampu, kad uzmemo u obzir da se radi o svakodnevnom životu i radu na terenu, imaju izvrsne uvjete i smještaja i prehrane, ali i ono što je najvažnije odlične uvjete za rad. U sklopu kampa nalazi se veliki poligon, idealan za sve vrste uvježbavanja, od onih pješačkih, pa do oklopnih ili protuoklopnih vježbi. Upravo je na tom poligonu tijekom rujna proveden glavni obučni događaj, vježba taktičke razine Brave Warrior 22 s ciljem evaluacije borbene grupe. Misija borbene grupe eVA BG-HUN provedba je obrambenih operacija u prvom ešalonu pješačke brigade. U skladu s tim provode se vježbe na zemljištu na razini bojne s fokusom na obrambene operacije s ciljem razvoja višeg stupnja interoperabilnosti multinacionalnih snaga koje se nalaze u sastavu borbene grupe.

Tijekom razgovora s našim pripadnicima doznajemo kako svi na prvo mjesto stavljaju i posebno ističu izvrsnu suradnju među članicama borbene grupe u kojima jedni drugima pomažu u područjima u kojima su možda kompetentniji ili bolje opremljeni, vodeći se upravo onim zajedničkim ciljevima koji su im postavljeni. ”S obzirom na dosadašnje iskustvo iz ostalih misija i operacija u kojima sam sudjelovala, a ovo mi je četvrta, mogu reći da je rad u ovoj misiji na neki način puno izazovniji jer mi smo dio prvog kontingenta i uvijek je teško na početku,“ ističe časnička namjesnica Lidija Lukša, članica tima Nacionalnog elementa potpore (NEP-a) te nastavlja: ”Svaka misija i operacija nosi svoje izazove, pa tako i ova sa svojim izazovima pruža dosta toga drugačijeg. Od samog početka zemlja domaćin Mađarska, najvećim dijelom logistički pomaže svima i moram reći da smo iznimno zadovoljni ostvarenom suradnjom. I za pripadnike mađarskih Oružanih snaga ovo je nešto novo jer su oni i zemlja domaćin i vodeća nacija pa su u dvostrukoj ulozi. Pred njih je u vrlo kratkom roku stavljen velik izazov da na svojem tlu stvore nešto novo, a to je jako teško odvojiti od njihovih svakodnevnih aktivnosti,“ dodaje časnička namjesnica Lukša i posebno apostrofira izvrsnu suradnju s pripadnicima NEP-a talijanskih oružanih snaga. Slično govori i pukovnik Ante Jažić čelnik medicinskog tima u misiji koji je sa svojim timom zadužen za zdravstvenu potporu svim našim pripadnicima. ”Naš medicinski tim pridodan je u ROL-1 u čijem su sastavu sve članice ove misije, tako da kad su primjerice vježbe, onda integralno djelujemo sa svim medicinskim timovima u osiguranju vježbe. Osim toga, provodimo edukaciju za borbene spasioce koju su organizirali pripadnici američke vojske.“ Pukovnik Jažić s neskrivenim ponosom ističe kako su u timu kojem je na čelu i dva medicinska tehničara koji su ujedno osposobljeni za upravljanje sanitetskim vozilom što uvelike olakšava bilo kakve zadaće.

Vježba situacijskog gađanja

Kako bismo se uvjerili u sve navedno, pratili smo vježbu situacijskog gađanja iz vozila u pokretu koju su izveli pripadnici voda Vojne policije, a koja se provodila na strelištu Zero Point u okviru kampa Croft. Scenarij vježbe predvidio je da je jedno vozilo bilo napadnuto, a  policijsko vozilo trebalo ga je zaštititi, preuzeti vatru i neutralizirati metu, što je bila i kulminacija njihovih aktivnosti. Brzina i vještina kojom su izveli vježbu dovoljno govori kako je riječ o iskusnim i iznimno dobro uvježbanim policajcima.

Nakon vježbe razgovarali smo sa skupnicom Marijom Buterin vođom tima u vodu Vojne policije koja je istaknula kako joj je ovo prva međunarodna misija u kojoj sudjeluje i da joj je čast biti dio prvog hrvatskog kontingenta te je dodala:”Puno mi je pomogla obuka i uvježbavanje prije odlaska u misiju, no ovdje sam u konkretnoj situaciji stekla dodatna, a i nova znanja. Iskustvo rada u ovakvom okruženju za mene je iznimno pozitivno i novo, a može se puno nadograditi postojeće znanje.” S njom je u vodu Vojne policije i nadnarednik Milan Puškarić zapovjednik desetine i vođa tima unutar borbene skupine, inače pripadnik Hrvatske vojske već 32 godine koji je u Domovinski rat ušao kao maloljetnik. ”Mogu reći da su iskustva iz Domovinskog rata u ovakvoj misiji jako dobro došla i iznimno dobro prihvaćena u današnjim uvjetima suvremnog ratovanja. Svi ostali sudionici ove borbene grupe iz drugih nacija nisu imali ratnih iskustava i zato iznimno cijene naša u provođenju taktike, ali i vođenju vojske,“ ističe nadnarednik Puškarić te nastavlja: ”Nije novost da na terenu vidite da i pojedini viši časnici ostalih vojski koji su na zapovjednim dužnostima dopuštaju savjete i prijedloge koje im sugeriramo mi koji imamo rat iza sebe. I naše mlade kolege jako cijene to naše iskustvo što im daje dodatno povjerenje. Često znam reći da su moj stari mozak i njihovo mlado srce – dobitna kombinacija. Mladi su voljni učiti i rado uče, a mi smo sretni da im možemo prenijeti svoje znanje. Ako odaberete vojni poziv, onda ga morate voljeti, a ako ga volite, onda ćete stalo učiti i svakodnevno se usavršavati.”

U razgovoru s poručnikom Ivanom Lovrićem zapovjednikom našeg EOD tima u borbenoj grupi saznajemo kako je glavni cilj tima u ovoj misiji obučavanje s ostalim partnerskim zemjama. ”Najviše zajedničke obuke provodimo s kolegama iz EOD tima talijanskih oružanih snaga. Osim obuke služimo kao snaga koja daje potporu borbenoj grupi u okviru slobode kretanja postrojbi na terenu. Suradnja s ostalim pripadnicima na iznimno je visokoj razini. Imamo neprestanu komunikaciju jedni s drugima, a razlike u standardnim postupanjima jako su male. Mi imamo sreću u nesreći jer u Hrvatskoj pripadnici našeg tima sudjeluju u humanitarnom razminiravanju i zato se to naše iskustvo među kolegama posebno cijeni,“ zaključio je poručnik Lovrić

Napustili smo kamp Croft prepuni pozitivnih dojmova i uputili se u HQ Tata u kojem žive i radi naši pripadnici stožernog osoblja. Među njima susrećemo mladog, ali iznimno sposobnog hrvatskog časnika natporučnika Kristijana Grgića voditelja S-6 u borbenoj grupi koji naglašava kako je ovu misiju doživio kao priliku za dodatnim iskustvom u međunarodnom okruženju i primjenu do sada stečenog znanja te interakciju s drugim nacijama u području veze. ”Srećom dobio sam voditeljsku dužnost te sada mogu jasno vidjeti način obučavanja multinacionalne borbene grupe, primjenu NATO-ove doktrine te uporabu različitih sredstava veze koje je potrebno povezati u jednu funkcionalnu cjelinu. Prvi pravi ispit imao sam u vježbi Brave Warrior 22 u kojoj je sudjelovalo pet različitih nacija, svaka sa svojim radiouređajima, pa smo unatoč ponekim poteškoćama u radu, ispit položili s najvišim ocjenama.”

Taktički tim za civilno-vojnu suradnju

U bazi Szentendre susrećemo se s našim pripadnicima Taktičkog tima za civilno-vojnu suradnju. Iako CIMIC nije dio borbenih snaga nego snaga borbene potpore, tim je uspješno integriran u sve dosadašnje vježbe grupe eVA BG-HUN. Glavna zadaća tima na vježbama, a i u stvarnim situacijama uspostava je, razvijanje i održavanje odnosa s civilnim institucijama i ključnim akterima u području operacije, da bi utjecaj civila na kretanje snaga i odluku zapovjednika bio što manji. Kako nam je rekao natporučnik Jasmin Vuković koji je voditelj našeg tima, uloga je CIMIC-a pružiti zapovjedniku sve informacije o kretanju izbjeglica, migranata te podupirati suradnju s vladinim i nevladinim organizacijama koje djeluju u području aktivnosti. ”Tim za civilno-vojnu suradnju prikuplja i dostavlja informacije o ključnoj civilnoj infrastrukturi te dostavlja informacije o područjima na koja se ne smije djelovati vatrom. Kao glavno oružje CIMIC-a može se istaknuti civilno-vojna sposobnost pregovaranja i razvijanje suradnje sa svim nevojnim akterima u svrhu potpore naših snaga,“ zaključio je Vuković.

Zadnjeg dana našeg posjeta kontingentu proveli smo s pripadnicima specijalnih snaga koji su u sklopu svojih redovitih aktivnosti proveli zajedničku vježbu s pripadnicima mađarskih specijalnih snaga. Scenarij vježbe predvidio je izvlačenje pripadnika zrakoplovnih snaga koji se našao na neprijateljskom teritoriju te su zajednički timovi hrvatskih i mađarskih specijalnih snaga dobili zadaću za njegovo brzo izvlačenje. Dolaskom helikopterom na predviđeno mjesto, dobro uvježbani i sinkronizirani svoju su zadaću izveli vrlo brzo i precizno. I ovaj put svjedočili smo kako su naši pripadnici u međunarodnom okružju iznimno cijenjeni i uvažavani partneri, a zahvaljujući zapovjedniku kontingenta kapetanu fregate Ivanu Zečeviću Tadiću, kao i svim pripadnicima koji su nam maksimalno izišli u susret i pokazali razumijevanje za novinarsku znatiželju, ispunili smo sve zacrtane ciljeve ovog posjeta.


poručnik Mauricio Kučić, zapovjednik voda Vojne policije

Zadaće voda Vojne policije u borbenoj grupi potpora je zapovjednika kroz pet doktrinarnih vojnopolicijskih funkcija. To su funkcija potpore mobilnosti, sigurnosti, zadržavanja, policijska funkcija i funkcija potpore stabilnosti. To znači uspostavljanje sigurnog i zaštićenog okruženja, slobodu kretanja i provođenje zakona u svim vrstama vojnih operacija koje mogu biti napadne, obrambene ili operacije odgovora na krize. Suradnja s drugim nacijama u borbenoj grupi odlična je i iznimno je dobro i korisno vidjeti drugačije tehnike, taktike i procedure. Vrlo se često obučavamo zajedno i smisao borbene grupe je integracija. Znači nije cilj da se različite postrojbe u isto vrijeme nalaze na nekom području nego zajednički trening i obuka zbog zajedničkog cilja.


pukovnik Fortunato Sion, zapovjednik kontingenta OS-a Italije

Boravak u Mađarskoj u okviru eVA borbene grupe vrlo je bitan i za Talijansku i za Hrvatsku vojsku. Ovo je jedna od osam borbenih grupa koje je NATO rasporedio na istočnim granicama Saveza s misijom odvraćanja potencijalnih prijetnji i obrane NATO-ovih teritorija. Kao zapovjedniku kontingenta cilj nam je izgraditi učinkovitu i sposobnu borbenu silu, integriranu s drugim nacijama u području operacije i spremnu surađivati s našim saveznicima. Ovdje se susrećemo i s logističkim izazovom jer smo prvi talijanski kontingent raspoređen u Mađarskoj pa moramo osigurati adekvatne uvjete za život za sve naše pripadnike ovdje i one koje će doći nakon nas. Ostvarili smo velik napredak proteklih mjeseci zahvaljujući iskustvu i posvećenosti naših pripadnika gorske brigade Taurinense, i dan za danom dostižemo sve naše ciljeve.

Zajedničko svim zapovjednicima nacionalnih kontingenata u eVA-BG u Mađarskoj dostizanje je savršene inter-operabilnosti. Dostizanje pune operativne sposobnosti u rujnu bilo je moguće samo svakodnevnim napornim radom i na terenu i u Zapovjedništvu borbene grupe. Moramo nastaviti tako kako bismo svakoga dana bili sve bolji. Surađujemo s hrvatskim IEDD timom za onesposobljavanje improviziranih eksplozivnih naprava jer i mi ovdje u Mađarskoj imamo sličnu postrojbu i sredstva.To nam omogućuje da uspoređujemo opremu i postupke i da oba kontingenta od toga imaju koristi. Nadalje, hrvatska Vojna policija jamči nam pratnju pri kretanju izvan poligona. Vrlo su učinkovita i uvježbana sastavnica, opremljena izvrsnom opremom i vozilima. Zadovoljstvo je davati potporu u okviru naših mogućnosti hrvatskom, kao i ostalim nacionalnim kontingentima koji čine eVA-BG. Italija je jedna od nacija koje najviše pridonose NATO-ovim operacijama širom svijeta, uključujući istočne granice Saveza. U Poljskoj su naše zračne namjenski organizirane snage, a kopneni kontingenti u Latviji i Bugarskoj u kojoj imamo ulogu zemlje nositeljice.


satnik Dario Gabrić – voditelj NEP tima

Uloga Nacionalnog elementa potpore ovdje, ali i u svim drugim aktivnostima pružanje je neprekidne i kontinuirane logističke potpore svim sastavnicama i pojedincima u hrvatskom kontingentu. S obzirom na to da se radi o prvom kontingentu, u početku smo imali puno izazova i na neki smo način morali probijati led. Tražili smo načine i modele kako i na koji način riješiti potencijalne probleme koji su se s vremena na vrijeme pojavljivali. No ono što je najbitnije reći jest da smo do sada sve uspješno riješili na zadovoljstvo svih pripadnika kontingenta te se nadam da će tako biti do kraja našeg boravka ovdje. Što se tiče logistike, na dnevnoj bazi surađujemo s kolegama iz mađarskih i talijanskih oružanih snaga te jedni drugima pomažemo kad god treba. Uvijek tražimo rješenja, za zajedničke probleme i za one pojedinačne. Stoga bih suradnju ocjenio najvišim ocjenama. Najveći izazovi s kojima smo se susreli bili su pri samom dolasku kad je trebalo osigurati smještaj za pripadnike, odgovarajući smještaj za opremu i tehniku, a dodatni je problem bio što se pripadnici našeg kontingenta nalaze na više lokacija. Ali sve smo to riješili zahvaljujući iskustvima i kod nas u domovini, ali i iskustvima koja imamo u misiji.


zapovjednik eVA BG-HUN pukovnik Zsolt Szabo

Borbenu skupinu u sklopu aktivnosti Ojačane budnosti NATO-a koja je pozicionirana ovdje predvodi Mađarska, no ustrojena je poput multinacionalne borbene grupe. Njezine se zadaće provode u okviru NATO-a, Mađarska joj pridonosi kao temeljna nacija koja ugošćuje cijelu grupu u svojoj zemlji. Dakle, ovo je zadaća u okviru NATO-a i u njoj slijedimo zapovijedi i smjernice iz NATO-a. Prvi sam zapovjednik grupe eVA Mađarska i zbog toga sam vrlo ponosan. Naša je glavna zadaća uvježbavanje i ono što ovdje radimo je stalna obuka.

Grupa eVA je vrlo dobra, posebna postrojba za zapovijedanje. Razlike među vojskama pojedinih nacija u taktičkim radnjama, standardnim operativnim postupcima te taktikama, tehnikama i procedurama najveći su izazov, no i najveća prednost ove borbene grupe. Trebamo učiti taktičke radnje drugih, učiti kako surađivati, kako podupirati jedni druge i kad u tome uspijemo dobivamo jedinstvenu sposobnost koju možemo upotrijebiti ako je potrebno. U pješačkim borbenim grupama inače nemamo sposobnosti koje nam pruža Hrvatska, a sad imamo doprinos Vojne policije, pirotehničara, CIMIC-a i specijalnih snaga koji nas čini puno snažnijim i sposobnijim za provedbu vježbovnih aktivnosti. Jednom riječju – hrvatski je doprinos izvanredan!


zapovjednik Kibernetičkog informacijskog operativnog središta – brigadir Peter Balogh

Naša se ustrojstvena cjelina zvala Središte za CIMIC (civilno-vojnu suradnju) i PSYOPS (psihološke operacije), a prije nekoliko mjeseci utemeljeno je današnje Kibernetičko informacijsko operativno središte, koje se ne bavi samo kibernetičkim zadaćama, nego i CIMIC-om te PSYOPS-om. Nismo imali ono što je bilo temeljni dio posla – međunarodnu komponentu. Kad su NATO i mađarska vlada odlučili utemeljiti jednu od eVA borbenih grupa ovdje u Mađarskoj, bilo je očito da će ona imati svoj međunarodni dio. Imati priliku raditi s hrvatskim kolegama daje nam jako dobre mogućnosti razmjene znanja, iskustava, rada rame uz rame. To je temeljna komponenta našeg posla. CIMIC vidim kao sučelje koje povezuje vojno i civilno. Ja sam vojnik i znam što mi je činiti, no civil ne zna što ja činim. Zato nam je potreban svojevrsni alat koji možete pronaći u ovom središtu. Dio njegovih zadaća je civilno-vojna suradnja u kojoj nastojimo civilnoj populaciji objasniti vojsku, njezine ciljeve, mišljenja te druge informacije. CIMIC osoba mora biti vrlo otvorena izazovima zahtjevnog informacijskog okruženja. Treba biti intelektualac, željna naučiti nešto novo, otvorena za raspravu o različitostima između vojnog i civilnog.


zapovjednik 1. bojne 502. pješačke pukovnije 101. zračno-desantne divizije pukovnik David Williams

U misiji u Mađarskoj imam satniju koja je izmještena iz moje bojne. Zapovjednik sam 1. bojne 502. pješačke pukovnije 101. zračno-desantne divizije sa središtem u Fort Campbellu u državi Kentucky. Dio eVA borbene grupe u Mađarskoj je naša satnija Kobra i ovdje rade zajedno s Hrvatima. Satnije rade zajedno, odlazimo na teren i provodimo taktičke operacije,  što gledamo kroz više aspekata. Prvi se odnosi na ljudski faktor, radeći zajedno bolje se razumijemo, ne čisto jezično, nego na polju određenih pojmova. Iz vojničkog aspekta, uvježbavamo taktike, tehnike i procedure. Zapovjednici satnija trebaju blisko surađivati, tako će svaki od njih razumjeti formacije onog drugoga te tako pristupiti taktičkim operacijama i problemima. Zajedničkim uvježbavanjem podići ćemo razinu obučenosti borbene grupe te uvježbavati obrambene operacije po NATO-ovim standardima.


TEKST  Željko Stipanović/FOTO  Tomislav Brandt