HVU obljetnicu obilježio primopredajom dužnosti zapovjednika

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice osnutka Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ izvršena je i primopredaja dužnosti zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Slavka Barića i novoimenovanog general-bojnika Mate Pađena. General Pađen naglasio je da će u fokusu njegova djelovanja biti timski rad, predanost u kontinuirani razvoj kompetencija djelatnika i polaznika…

U vojarni “Petar Zrinski“ 20. prosinca svečano je obilježena 26. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“. Tom je prigodom izvršena i primopredaja dužnosti zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Slavka Barića i novoimenovanog general-bojnika Mate Pađena.
Uz djelatnike HVU-a te polaznike svih škola i programa izobrazbe, svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a i drugih državnih institucija, zapovjednici ustrojstvenih cjelina OSRH, umirovljeni visoki časnici OSRH, predstavnici sveučilišne zajednice, Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora, obitelji poginulih hrvatskih vojnika i drugi.
General zbora Mirko Šundov preuzeo je zastavu HVU-a od generala Barića te je uručio generalu Pađenu, koji je prisegnuo na časnu i predanu službu. Službeno razrješenje generala Barića koji odlazi u mirovinu nastupa 31. prosinca 2017., a imenovanje generala Pađena stupa na snagu 1. siječnja 2018.
Ministar obrane Damir Krstičević u prigodnom je obraćanju zahvalio generalu Bariću na časnoj službi, darovanom iskustvu i znanju, te dodao da su rezultati rada HVU-a vidljivi i prepoznati ne samo u Hrvatskoj već i u zemljama partnerima i saveznicima koji koriste HVU kao mjesto izvrsnosti za svoje dočasnike i časnike. ”Zadnjih godina pokrenuta su dva visokoškolska programa – Vojno vođenje i Vojno inženjerstvo, a dogodine očekujemo i treći – Vojno pomorstvo, sve u suradnji sa zagrebačkim i splitskim sveučilištem i njihovim fakultetima. Upravo ti programi omogućuju nam prijam mladih, motiviranih ljudi u našu Hrvatsku vojsku – novu snagu koja nam je potrebna za nove izazove!“ istaknuo je ministar. Govoreći o obvezama koje su pred novim zapovjednikom, ministar je rekao da je ”siguran kako će u godinama koje su pred nama HVU u potpunosti biti uklopljen u našu visokoškolsku i znanstvenu zajednicu, dajući svoj neprocjenjivi doprinos našim sposobnostima, našoj sigurnosti i našoj snazi. U tom procesu nemojte zaboraviti na naše temelje – na naš pobjednički Domovinski rat!“
”Tijekom 26 godina HVU je izrastao u respektabilnu odgojno-obrazovnu instituciju na koju svi možemo biti ponosni,” rekao je izaslanik Predsjednice general Mirko Šundov. ”Posebno smo ponosni zbog sveučilišnih studijskih programa koji su pokrenuti u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu,” rekao je general, no istaknuo je i važnost svih vidova izobrazbe u kojima se na HVU-u školuju hrvatski dočasnici i časnici. Nakon što je zahvalio generalu Bariću na svemu što je napravio u razdoblju obnašanja svih svojih dosadašnjih dužnosti, generalu Pađenu poručio je da predano nastavi s razvojem HVU-a kao mjesta gdje se razvijaju i testiraju konceptualna i doktrinarna rješenja, gdje se propitkuje i eksperimentira, te da svojom snagom nastavi s izgradnjom HVU-a i da na svojem putu znanjem oblikuje budućnost naših Oružanih snaga.
General-bojnik Mate Pađen rekao je da, uz potporu nadređenih i sveučilišta, spremno prihvaća izazov zapovijedanja HVU-om. “Uloga HVU-a je nezamjenjiva, a njegova daljnja transformacija zahtijeva sveobuhvatni pristup i suradnju niza institucija,” naglasio je general Pađen dodajući da će u fokusu njegova djelovanja biti timski rad, predanost u kontinuirani razvoj kompetencija djelatnika i polaznika.
General-pukovnik Slavko Barić rekao je da je od 1990. godine, kad je ušao u sustav organizacije obrane Hrvatske, nastojao služiti domovini na najbolji mogući način. Svoju zadnju dužnost u vojnoj karijeri shvatio je kao osobni izazov, istaknuo je, te nabrojio sva postignuća koja je HVU ostvario zadnjih godina na putu da postane visokoobrazovna ustanova koja će postići najviše standarde, integrirana u civilnu sveučilišnu i znanstvenu zajednicu.
U sklopu svečanosti najistaknutijim djelatnicima HVU-a svečano su uručena odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a održan je i glazbeni program u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga i vokalnog solista Mirka Švende Žige. U predvorju Časničkog doma HVU-a postavljena je izložba slikarice Narcise Adalgise Škopac pod nazivom ”Boje Istre“.


General-bojnik Mate Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. U Domovinski rat uključio se kao dragovoljac u rujnu 1991. godine, a zatim kao pripadnik 143. brigade HV-a. Od vojnika tijekom Domovinskog rata prolazi niz stožernih i zapovjednih dužnosti: zapovjednik topničke bitnice, zamjenik i zapovjednik topničko-raketnog divizijuna, načelnik topništva brigade, zapovjednik Zbornog mjesta Ogulin zaključno s dužnošću zapovjednika brigade, a potom i pukovnije.
Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih dužnosti, većinom u obrambenoj politici, planiranju i međunarodnoj vojnoj suradnji, uključujući dužnosti načelnika Odjela za provedbu programa MPRI (Military Professional Resources Inc.) u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH 1996., načelnika Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane 1998. – 2000., zamjenika načelnika te načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje 2000. – 2003., kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju 2003.-2007. U studenom 2007. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske imenovan je na dužnost vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a u travnju 2008. godine imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Kanadi sa sjedištem u Washingtonu DC. Nakon povratka iz SAD-a imenovan je na dužnost zamjenika načelnika GSOSRH za operacije 1. listopada 2012., a dužnost direktora Glavnog stožera preuzima 1. lipnja 2014. Od 1. ožujka 2015. do 31. prosinca 2017. na dužnosti je vojnog predstavnika Republike Hrvatske pri NATO-u i EU-u u sastavu Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri NATO-u u Bruxellesu.
Na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1987. godine te stječe zvanje diplomiranog inženjera strojarstva. Na Sveučilištu nacionalne obrane (National Defense University) u Washingtonu DC, 1998. godine završava Industrial College of Armed Forces i stječe akademsku titulu magistra znanosti iz područja strategije nacionalnih resursa.
Od vojne i slijedno rastuće izobrazbe general Pađen završio je: Zapovjedno-stožernu školu na Hrvatskom vojnom učilištu ”Petar Zrinski” u Zagrebu 1994/95.godine, Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH u Zagrebu 1995. godine, Prijelazni tečaj za stožerne časnike na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu 1996. godine, Školu stranih jezika na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu 1996. godine, Defense Language Institut u San Antoniju u Sjedinjenim Američkim Državama 1997. godine, ICAF – NDU u Washingtonu DC, SAD, 1997/98.godine, Senior Executive Course u George C. Marshall Centru u Garmisch-Partenkirchenu u SR Njemačkoj 1999. godine i GFOAC (Generals Flag Officers and Ambassadors’ Course) NATO Defense College u Rimu, Italija, 2007. godine.
U čin general-bojnika promaknut je 29. ožujka 2013. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira s ogrlicom te medaljama ”Oluja” i ”Iznimni pothvat”. Za doprinos razvoju suradnje Oružanih snaga RH i SAD-a predsjednik SAD-a odlikovao ga je odličjem Legion of Merit.


Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt