Vodite ljude osobnim primjerom

Dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske preuzeo je brigadni general Siniša Jurković, a razriješen je general-pukovnik Mate Ostović. “Budite okrenuti budućnosti, motivirajte i vodite naše ljude osobnim primjerom kako bi i dalje pridonosili snazi i ugledu Republike Hrvatske. Ne zaboravite kako su, uz svu tehniku, uz sve sposobnosti, najvredniji dio sustava ljudi, njihovo iskustvo, znanje i motivacija,” rekao je novom zapovjedniku ministar obrane Damir Krstičević

U Domu Hrvatske vojske “Zrinski” u Karlovcu održana je 19. prosinca svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske preuzeo je brigadni general Siniša Jurković, a razriješen je general-pukovnik Mate Ostović. Središnji dio svečanosti bio je trenutak kad je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov preuzeo zastavu Hrvatske kopnene vojske od generala Ostovića te je uručio generalu Jurkoviću.
Primopredaji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, predstavnici MORH-a i Oružanih snaga RH, ministarstava, Vojnodiplomatskog zbora, umirovljeni visoki časnici OSRH i drugi.
Ministar Krstičević tom je prigodom još jednom naglasio kako je upravo Hrvatska kopnena vojska srce Oružanih snaga te jamac sigurnosti i stabilnosti, ali i oslonac građanima u teškim trenucima prirodnih katastrofa.
“U tome se hrvatski vojnik razlikuje od mnogih drugih. On je uvijek uz svoj narod, njegov neraskidivi dio. Uvijek tu kad je potrebno. On je taj koji zna kako su značajni i kako su vrijedni naši međunarodni angažmani u operacijama i misijama potpore miru, ali još su vredniji spašeni životi i imovina naših građana otrgnuti požarima i poplavama,” rekao je ministar, naglasivši kako su napravljeni i značajni iskoraci u modernizaciji.
“Novo vrijeme donosi nove izazove i na njih moramo biti spremni odgovoriti. U tom kontekstu treba gledati i na sve promjene koje smo pokrenuli u zapovjednom kadru Hrvatske vojske. Možemo reći kako je u tijeku sustavno pomlađivanje na strateškoj razini – mijenjamo krvnu sliku naše pobjedničke vojske,” rekao je ministar te zapovjedniku HKoV-a brigadnom generalu Siniši Jurkoviću poručio: “Budite okrenuti budućnosti, motivirajte i vodite naše ljude osobnim primjerom kako bi i nadalje pridonosili snazi i ugledu Republike Hrvatske. Ne zaboravite kako su, uz svu tehniku, uz sve sposobnosti, najvredniji dio sustava ljudi, njihovo iskustvo, znanje i motivacija.”
Načelnik Glavnog stožera OSRH zahvalio je generalu Ostoviću na naporu koji je u protekle tri godine uložio u napredak i razvoj Hrvatske kopnene vojske, naglasivši kako HKoV stalno razvija nove i modernizira postojeće obrambene sustave, provodi obuku svojih djelatnika, poboljšava infrastrukturu te unapređuje samu organizaciju. Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Sinišu Jurkovića opisao je kao marljivog i predanog, vrhunskog profesionalca.
“Od vas tražim da i dalje unapređujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet, kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HKoV-a, te da nastavite pružati potporu civilnim institucijama jer upravo je jedna od triju misija Oružanih snaga potpora civilnim institucijama i stanovništvu koje se suočava s različitim vrstama rizika i prijetnji koje nisu klasične vojne prirode,” rekao je general Šundov.
Brigadni general Siniša Jurković na početku je zahvalio svojoj obitelji na podršci i rekao kako će upravo oni biti njegov glavni motiv u obnašanju ove, kako je rekao, časne i važne dužnosti. “Hrvatska kopnena vojska živi je organizam koji se mora stalno razvijati i unapređivati. U središtu pažnje bit će čovjek, a izvršit ćemo i pomlađivanje kadrova u bojnama gardijskih brigada. Nastavit ćemo raditi i na podizanju uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, a sljedeću godinu posvetit ćemo njihovoj tjelesnoj spremnosti,” rekao je general Jurković te najavio kako će se nastaviti opremanje i obučavanje pričuvnih pukovnija te razvoj međunarodne vojne suradnje u cilju postizanja interoperabilnosti postrojbi Hrvatske kopnene vojske i partnera.
General-pukovnik Mate Ostović istaknuo je događaje koji su obilježili 2017. godinu te zahvalio svojim suradnicima na potpori koju su mu pružali.


Brigadni general Siniša Jurković peti je po redu zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Rođen je 20. kolovoza 1968. u Novoj Gradiški. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je 1991. U listopadu te godine pristupio je Zboru narodne garde RH.
U djelatnu vojnu službu primljen je na dužnost načelnika oklopništva u Odjelu za operativno-nastavne poslove Stožera Zapovjedništva 123. brigade HV-a Požega. Od 1999. do 2003. obnašao je stožerne dužnosti u Zapovjedništvu II. zbornog područja OSRH kao časnik za obuku postrojbi i časnik za planiranje vježbi. Od 2003. do 2007. raspoređen je u 3. gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu, gdje je obnašao dužnost zapovjednika bojne te potom voditelja Odsjeka za operativne poslove u Stožeru Zapovjedništva Brigade. Sudjelovao je 2007. u operaciji ISAF, gdje je obnašao dužnost zapovjednika hrvatskog Operativno-mentorskog tima za vezu (OMLT).
Dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade obnašao je od srpnja 2011. do svibnja 2015., kad je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države. Od 11. srpnja 2016. obnaša dužnost načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.
Za uspješno obnašanje dužnosti i zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Medaljom “Bljesak”. Za svoj rad i doprinos više je puta pohvaljivan od zapovjednika gardijske brigade, zapovjednika zbornog područja, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane RH te vrhovnog zapovjednika OSRH.


OJI, Foto Josip Kopi