Kormilo HRM-a preuzeo novi zapovjednik

Dužnost zapovjednika HRM-a preuzeo je komodor Ivo Raffanelli, dosadašnji zapovjednik Obalne straže RH, a razriješen je kontraadmiral Predrag Stipanović, koji od 1. siječnja 2018., preuzima dužnost vojnog predstavnika RH u NATO-u i EU-u u Bruxellesu…

U velikoj dvorani Doma OSRH u Splitu 18. prosinca 2017., održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH. Dužnost zapovjednika HRM-a preuzeo je komodor Ivo Raffanelli, dosadašnji zapovjednik Obalne straže RH, a razriješen je kontraadmiral Predrag Stipanović, koji od 1. siječnja 2018., preuzima dužnost vojnog predstavnika RH u NATO-u i EU-u u Bruxellesu.
Svečanoj primopredaji nazočili su, među ostalim, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a i OSRH, ministarstava, Vojnodiplomatskog zbora, županija, gradova, MUP-a, Crkve, znanstvenih organizacija, državnih i privatnih tvrtki te institucija, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, umirovljeni visoki časnici OSRH i drugi.
Središnji dio svečanosti primopredaje bio je trenutak kad je načelnik GS OSRH general Šundov preuzeo zastavu HRM-a od kontraadmirala Stipanovića i uručio ga komodoru Raffanelliju. ”Prisežem na časnu i predanu službu zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, ponosno nošenje ove zastave na dobrobit domovine i Oružanih snaga,” rekao je komodor Raffanelli preuzevši zastavu.
U prigodnom obraćanju, ministar Damir Krstičević čestitao je kontraadmiralu Stipanoviću jer je svoje vizije, energiju i stručnost prenio na sve pripadnike HRM-a, časno obnašajući dužnost zapovjednika te mu poželio puno sreće na novoj dužnosti. Istaknuvši sva postignuća HRM-a, ministar je najavio povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Pločama koja će s mornaričkim desantnim pješaštvom biti ključan izvor novih sposobnosti naše mornarice. Istaknuo je i projekt izgradnje prototipa obalnog ophodnog broda i ustrojavanje studija Vojnog pomorstva u Splitu. “Završetak započetih projekata, jačanje i izgradnja novih sposobnosti, zadaća je koju postavljamo pred vas i vaše suradnike,” poručio je ministar novom zapovjedniku HRM-a.
“Pred vama je vrlo odgovorna zadaća zapovijedanja tehnički i operativno vrlo zahtjevnom granom Oružanih snaga Republike Hrvatske čiji se pripadnici nalaze po čitavom svijetu, od našeg Jadrana pa sve do Somalije i Afganistana. Od vas tražim da i dalje unapređujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HRM-a te da i dalje nastavite pružati potporu civilnim institucijama,” rekao je zapovjedniku Raffanelliju izaslanik Predsjednice general Mirko Šundov. “Hrvatska ratna mornarica mora biti grana na koju će se naši saveznici, a u prvom redu naši građani, uvijek moći osloniti,” zaključio je general Šundov.
Kontraadmiral Stipanović rekao je da se čast i ponos što je imao privilegiju biti kormilar broda zvanog HRM ne mogu izmjeriti. Svi su mi pripadnici grane tijekom mandata zapovjednika svojim radom bili potpora i poticaj, naglasio je dodajući da su oni u HRM-u ostavili, kao i njegovi prethodnici, dubok i neopisiv trag.”Dali smo sve od sebe za boljitak mornarice i opće dobro,” rekao je kontraadmiral, dodajući da najveće poštovanje zaslužuju poginuli i umrli pripadnici HRM-a. Od nedavnih postignuća istaknuo je sudjelovanje u međunarodnim misijama, vježbama i operacijama, lansiranje protubrodske rakete RBS-15B, pomlađivanje sastava, infrastrukturne projekte i drugo. “Hrvatski mornar je osposobljen, obučen i spreman,” zaključio je kontraadmiral Stipanović.
Komodor Raffanelli rekao je da je njegov prethodnik u tri godine dao izniman doprinos razvoju HRM-a i jačanju njegova ugleda u Hrvatskoj i svijetu: “Stojim pred vama s iznimnim osjećajem obveze i odgovornosti,” istaknuo je, “uložit ću sva svoja znanja, sposobnosti i napore.” Nabrojivši mnoge zadaće i projekte koji stoje pred granom u predstojećem razdoblju, Raffanelli je dodao da u njihovoj realizaciji računa na sve pripadnike, kako bi nastavili graditi ratnu mornaricu kakvu Hrvatska zaslužuje.


Komodor Ivo Raffanelli rođen je 1. ožujka 1965. u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju 1987. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 završio je 2005. u Hamburgu.
U obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991., kao pripadnik Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH, tijekom i nakon Domovinskog rata, obnašao je niz dužnosti: od zapovjednika satnije ZNG-a i dozapovjednika bojne 156. brigade HV-a, zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 ”Cetina“, o.d. zapovjednika Divizijuna desantnih brodova Flote HRM-a, zapovjednika spasilačkog broda SB-73 ”Faust Vrančić“, zapovjednika Divizijuna za potporu Flote HRM-a, časnika za pomorstvo u Odjelu rodova i struka u Zapovjedništvu HRM-a, voditelja operativnog odsjeka Flote HRM-a, načelnika Stožera Flotile HRM-a, zapovjednika Flotile HRM-a te zapovjednika Obalne straže RH.
U čin poručnika korvete promaknut je 1992. godine, u čin poručnika bojnog broda 1993. godine, u čin kapetana korvete 1998. godine, u čin kapetana fregate 2005. godine, u čin kapetana bojnog broda 2009. godine, u čin komodora 2017. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivan i pohvaljivan od vrhovnog zapovjednika OSRH, ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika HRM-a.
Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te Redom bana Jelačića.


Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt