IEL MILU 22 – računalno potpomognuta vježba na zapovjednom mjestu

Vježba IEL MILU (Infrastructure Engineering for Logistic – Multinational Integrated Logistic Unit) organizira se sukladno Sporazumu o razumijevanju (MOU) između Oružanih snaga Republike  Hrvatske, Gruzije, Republike Bugarske i Rumunjske potpisanog 7. studenog 2007. u Bruxellesu

U vojarni “110. brigade Hrvatske vojske” u Karlovcu od 6. do 11. lipnja 2022. provedena je međunarodna vojna vježba IEL MILU 22 (Infrastructure Engineering for Logistic – Multinational Integrated Logistic Unit). Vježba se organizira sukladno Sporazumu o razumijevanju (MOU) između Oružanih snaga Republike Hrvatske, Gruzije, Republike Bugarske i Rumunjske potpisanog 7. studenog 2007. u Bruxellesu te primjenom NATO-ovih dokumenata i IEL MILU procedura. Riječ je o računalno potpomognutoj vježbi na zapovjednom mjestu, a glavni je cilj provjera zahtijevanih sposobnosti i interoperabilnosti u zajedničkom djelovanju snaga. Vodeća zemlja IEL MILU satnije je Rumunjska. Svaka zemlja sudionica ima deklarirane snage razine desetine ili voda kao i pojedinačne stožerne pozicije u Zapovjedništvu IEL MILU satnije.

Vježba IEL MILU provodi se svake godine kao samostalna vježba stand alone na kojoj sudjeluje ključno osoblje iz sastava oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma na kružnoj osnovi. Prošle je godine vojna vježba IEL MILU 21 provedena u Gruziji, a ove je godine domaćin Republika Hrvatska. Inženjerijska pukovnija, koja je ujedno i davateljica glavnine snaga iz sastava OSRH, nositelj je planiranja i pripreme. Stožerno osoblje Zapovjedništva IEL MILU satnije i zapovjednici prvopodređenih postrojbi (vodovi/desetine) provode vojnu vježbu na zapovjednom mjestu prema zamišljenom scenariju uz potporu računalnog sustava VBS-2.

Osim pripadnika IEL MILU satnije, potporu provedbi vježbe pružili su Gardijska mehanizirana brigada i Simulacijsko središte, a sudjelovalo je 129 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i 21 pripadnik stranih zemalja članica IEL MILU satnije.

Pripadnici Inženjerijske pukovnije i Gardijske mehanizirane brigade prikazali su sposobnosti ofenzivnih aktivnosti s prijelazom vodene zapreke. Zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak rekao je kako je vježba odlična prilika za prikazivanje sposobnosti njegove postrojbe i  uvježbavanje.

Pukovnik Željko Javorović, zadužen za pripremu, planiranje i organizaciju vježbe, rekao je kako je iznimno zadovoljan provedbom. ”Svake se godine vidi sve veći napredak u provedbi i  suradnji među članicama pa nam je tako i ovogodišnja vježba omogućila stjecanje novih znanja i iskustava,“ istaknuo je.

Bojnik Radostan Tenev, zapovjednik bugarske delegacije, nije krio zadovoljstvo provedenom vježbom. ”Domaćini su organizirali vježbu na visokoj razini i drago mi je da smo upoznali nove članove i razmijenili mnoga iskustva,“ rekao je.

Da su Hrvati odlični domaćini potvrdio je i pukovnik Marius Pacurar, pripadnik rumunjskih oružanih snaga, koji je istaknuo više razloga zašto je vježba IEL MILU dobra za sve sudionike: ”Ovom vježbom imamo priliku testirati i poboljšati interoperabilnost, tehnike, procedure i opremu te osnažiti veze s drugim zemljama.“

TEKST Janja Marijanović

Foto Tomislav Brandt