Ispitivanja novog oklopnog višenamjenskog vozila za Američku vojsku

Foto: U.S. Army

BAE Systemsovo oklopno višenamjensko vozilo (Armored Multi-Purpose Vehicle – AMPV) prolazi stroga ispitivanja na poligonu “Yuma” u Arizoni.

Objava s YPG-ova (Yuma Proving Ground) službenog Twittera otkrila je da se AMPV-ima provjerava pouzdanost, dostupnost i održivost, pri čemu se svaka simulirana misija ispituje na brojnim poligonima. Operateri ispitnih vozila pritom neprestano provjeravaju izvedbu svih platformi sofisticirane elektronike.

YPG provodi ispitivanja s osobljem različitih specijalnosti: od operatera oružja i promatrača do operatera brzih kamera, od osoblja koje prikuplja podatke do onog zaduženog za klimatizaciju.

Vojni višenamjenski tim za borbena vozila sljedeće generacije na Twitteru je objavio i: “AMPV – oklopna višenamjenska vozila – našim će postrojbama pružiti novu razinu zaštite, pouzdanosti i brzine”.

AMPV je najnovije gusjenično vozilo dizajnirano u pet inačica s ciljem zamjene obitelji vozila M113 Armored Personnel Carrier koja su u upotrebi od Vijetnamskog rata.

Pet inačica AMPV-a – vozilo opće namjene, zapovjedno vozilo, nosač minobacača te vozila za medicinsku evakuaciju i medicinsku obradu – ima gotovo 80 posto veću zapremninu od M113 te znatno veću snagu i upravljivost. Rashladni i električni sustavi također su robusniji kako bi se mogli prilagoditi postojećim i budućim nadogradnjama. Pogonski sustav i ovjes jednaki su onom na BVP-u Bradley i samohodnoj haubici M109A7, što olakšava održavanje i opskrbu svih triju vozila na terenu. 

Tekst: Ivan Galović