Jaguar – na tragu prethodnika

Nasljednik borbenih izvidničkih vozila AMX 10 RC i ERC Sagaie u francuskoj kopnenoj vojsci preuzet će i protuoklopnu ulogu od vozila VAB HOT. Zasad je sigurno da će ga koristiti i belgijska vojska

Svoj osebujan izgled Jaguar duguje činjenici što je ciljano osmišljen za potrebe francuske vojske (Foto:  Ministère des Armées/Facebook)

 

Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat – izvidničko i borbeno oklopno vozilo) nova je akvizicija za opremanje francuske vojske. Baš kao i križanac MRAP-a i lakog oklopnog vozila Griffon (v. tekst Griffon – novo francusko oklopno vozilo, HV br. 569), dio je opsežnog projekta modernizacije oklopnih vozila kopnene vojske pod nazivom Scorpion EBMR (Engin Blindé Multi-Rôle- višenamjensko oklopno vozilo). U sklopu tog programa prvotna je namjera bila nabaviti 248 Jaguara, no broj je narastao na 300.

Jaguara je razvio konzorcij osnovan 2014., isti koji proizvodi i Griffon: tu su Nexter Systems, Thales i Renault Trucks Defense (sad preimenovan u Arquus). U prosincu iste godine dobio je ugovor od francuskog Direktorata za naoružanje (DGA – Direction générale de l’armement) da razvije novo oklopno-izvidničko vozilo. Nakon uspješnog i za današnje prilike vrlo brzog okončanja razvoja, 2017. dodijeljen im je ugovor i za proizvodnju prvih 20 primjeraka Jaguara. Oni bi tijekom 2020. trebali biti isporučeni vojsci, a do 2025. taj bi se broj trebao popeti na 150. U listopadu 2018., Belgijsko vijeće ministara je, s ciljem interoperabilnosti s francuskom vojskom, odobrilo nabavu Jaguara u paketu s Griffonima. Radi se o 60 primjeraka Jaguara i 417 Griffona za iznos od oko jedne milijarde eura. Inače, u konkurenciji za novo francusko izvidničko borbeno vozilo svojedobno je bio i Sphinx, privatni projekt tvrtke Panhard koji je imao vrlo sličnu koncepciju i naoružanje.

Naglasak na pokretljivosti

Jaguar je zadržao osnovni koncept borbenih izvidničkih vozila koje zamjenjuje, a to su AMX 10 RC i ERC 90 Sagaie. Dakle, riječ je o relativno lakom vozilu pogodnom za pomorski i zračni prijevoz, u pogonskoj konfiguraciji 6 x 6 te teško naoružanom. Masa vozila iznosi 25 tona i bez problema ga može prevoziti transportni zrakoplov Airbus A400M. Posadu čine tri člana u klasičnom rasporedu: zapovjednik i ciljač u kupoli te vozač u središtu prednjeg dijela tijela vozila. Pogonski sklop nalazi se na zadnjem kraju tijela vozila i čini ga šestocilindrični dizelski motor Volvo MD11 snage 500 KS te automatska transmisija ZF. Upravljanje je uobičajeno za kotačna vozila, zakretanjem kotača prednje osovine. Zanimljivo je da je AMX 10 RC skretao poput gusjeničara, blokiranjem kotača jedne strane. Kako bi se smanjio radijus skretanja vozila, zadnja su dva kotača također upravljiva pri manjim brzinama. Pneumatici su veličine 14R20 s run-flat umetkom i sustavom središnje regulacije tlaka. Ovjes je kao i kod prethodnika AMX 10 RC hidropneumatski te podesiv po visini. Najveća brzina Jaguara iznosi 90 km/h, a domet 800 km. Kao i ostala vozila iz programa Scorpion, Jaguar nema sposobnost plivanja. Pretpostavlja se da pogonsko-upravljački sklop ima mnogo toga zajedničkog s Griffonom.

Oklopna zaštita Jaguara trebala bi biti na sličnoj razini kao i kod Griffona, tj. STANAG 4569 razine 4. To znači da štiti od probojnih zrna kalibra 14,5 mm na udaljenosti od 200 m i pri brzini leta zrna od 911 m/s te od krhotina topničkih granata 155 mm na udaljenosti 30 m od detonacije, odnosno štiti posadu od eksplozije mine mase do 10 kg.

Inovativno naoružanje

Posadu čine tri člana: zapovjednik i ciljač u kupoli te vozač u središtu prednjeg dijela tijela vozila (Foto:  Ministère des Armées/Facebook)

Glavno naoružanje Jaguara je top kalibra 40 mm s teleskopskim streljivom tvrtke CTA International koja je zapravo zajedničko vlasništvo BAE Systemsa i Nextera. Karakteristika teleskopskog streljiva je da potisno-eksplozivno punjenje i metak/granata dijele isti prostor, otprilike veličine čahure kod klasičnog streljiva. Takvo rješenje pruža veću vatrenu moć od klasičnih topova srednjeg kalibra uz zauzimanje istog ili manjeg prostora streljivom, ali i zadnjakom topa.

Vozilo nosi ukupno 180 granata, od čega je 65 spremno za paljbu u automatskom punjaču. Prema brošuri CTA International elevacija topa iznosi +75/-10 stupnjeva no nije poznato je li ona ostala ista ugradnjom u kupolu Jaguara.

Zanimljiv je odabir topa znatno manjeg kalibra nego kod Jaguarovih prethodnika koji imaju topove od 105 odnosno 90 mm. Razlog je vjerojatno u tome što manji kalibar znači veću zalihu streljiva u vozilu pa tako i veći broj ciljeva koji se mogu ”obraditi“ bez nadopune streljiva. Postoji i drugi razlog: za najveći broj očekivanih ciljeva, s obzirom na vjerojatno područje u kojem bi mogle djelovati francuske snage, vjerojatno je dovoljan top manjeg kalibra. Osim toga, topovi od 90 i 105 mm ionako više nemaju dovoljnu vatrenu moć protiv suvremenih tenkova pa bi ugradnja nečeg jačeg, primjerice topa 120 mm, značila veće, teže i skuplje vozilo. Teoretski, top manjeg kalibra zapravo omogućuje i proširenje ciljeva na one u zraku, posebice sveprisutnih besposadnih letjelica.

Nove rakete

Eventualni manjak protuoklopnih sposobnosti nadoknađen je najnovijim protuoklopnim vođenim raketnim sustavom MMP (Missile Moyenne Portée) proizvođača MBDA. Dvostruki lanser tih raketa smješten je na uvlačivu nosaču s desne strane kupole. Domet je sustava od minimalnih 200 m do četiri- pet kilometara. Sustav vođenja je slikovni i u nosu rakete smješteno je nehlađeno tražilo tvrtke  Sagem koje se sastoji od dviju kamera: infracrvene i dnevne. One su smještene na osovini jedna nasuprot druge te se njihovim zakretanjem vrši odabir načina rada prije ciljanja ili lansiranja. Takvo rješenje nasuprot fiksnom smještanju kamera jedne pokraj druge daje veće vidno polje rakete. Sustavom je moguće djelovati na način ”ispali i zaboravi“ u kojem raketa potpuno samostalno leti prema cilju nakon zahvata. Drugi način podrazumijeva sudjelovanje ciljatelja u vođenju putem optičkog kabela pri čemu je moguće gađanje ciljeva koji se na vide s mjesta lansiranja, tj. zahvat cilja  obavlja se nakon lansiranja. Bojna glava je kumulativna, tandem-izvedbe, no ima i pojačano djelovanje protiv mekih ciljeva jer proizvodi i 1500 krhotina od volframa. Masa rakete iznosi 11 kg, dužina 1,3 metra a kalibar 140 mm. Osim dviju raketa u lanseru, Jaguar nosi još dvije u pričuvi.

Foto: Ministère des Armées

Načičkan senzorima

Na krovu je kupole daljinski upravljana oružna stanica sa strojnicom kalibra 7,62 mm. Ta stanica, izgleda, ima funkciju i glavnog optičkog bloka zapovjednika vozila i temelji se na ciljničkom sustavu Paseo tvrtke Safran Electronics & Defense. Na krovu je vidljiv i puno manji optički blok koji je periskopskog tipa s izravnom optičkom linijom (za razliku od digitalnih kamera) koji je vjerojatno pričuvne i samo dnevne namjene. Oba su bloka zakretna za 360 stupnjeva. S prednje strane kupole desno od topa nalazi se ciljnički blok koji se, sudeći prema vanjskom izgledu, sastoji od istih senzora kao i zapovjednikov blok i zasigurno uključuje dnevnu i termovizijsku kameru te laserski daljinomjer. S lijeve se strane, pak, nalazi izravni optički ciljnički kanal koji ima i zaštitni poklopac.

Na Eurosatoryju 2018 predstavljen je prototip Jaguara na kojem su na prednjim bočnim stranicama kupole uočljiva dva prazna kućišta. Vjerojatno su predviđena za opremu koja još nije spremna za integraciju u vozilo, možda aktivni sustav obrane Diamant tvrtke Thales. Lanseri dimnih bombi raspoređeni su na objema prednjim stranama kupole po četiri i, pomalo neuobičajeno, četiri su na zadnjoj stranici trupa usmjerene prema nazad. Za zaštitu vozila tu su još sustav za ometanje improviziranih eksplozivnih naprava Thales Barage te sustav Antares za osiguranje situacijske svijesti koji pokriva svih 360 stupnjeva po azimutu te +75/-15 stupnjeva po elevaciji. Antares se sastoji od niza dnevnih i noćnih kamera koje pomažu vozaču u vožnji, ali i ostalim članovima posade daju pregled okolnog prostora. Rezolucija kamera omogućuje otkrivanje ljudi na 150 metara, a vozila na 500 metara udaljenosti po danu. Osim kamera taj sustav na Jaguaru obuhvaća i dva detektora laserskog zračenja postavljena neposredno iza bacača dimnih bombi te još i senzorski sklop akustičnog sustava za otkrivanje i lociranje streljačke paljbe Metravib Pilar V na krovu kupole.

Komunikacijsko-zapovjednu opremu čini sustav upravljanja bojišnicom (BMS – engl. Battle Management System) Bull Atos Technologies SICS (Scorpion Information Communication System) koji je kako i ime govori, zajednički za sva vozila u programu Scorpion. Tu je i softverski definiran radio Thales Contact.

Zaključno, spomenimo cijenu. Ona se po vozilu procjenjuje na 4,5 do 5 milijuna eura što, iako nije malo, nije iznenađujuće u odnosu na svu opremu i sustave kojim je Jaguar opremljen. Ne očekuje se veći izvozni uspjeh Jaguara i to ne toliko zbog cijene već zbog usmjerenosti dizajna na specifične francuske potrebe i doktrinu.

Ilustracija: Ministere des Armees

 

Paleta streljiva za Jaguarov top 40 mm

–              Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot – Tracer (APFSDS-T) – potkalibarno protuoklopno streljivo koje prema navodima proizvođača (CTA International) probija 140 mm RHA čelika na 1500 m

–              General Purpose Round Point Detonating – Tracer (GPR-PD-T) – višenamjensko streljivo koje može probiti do 210 mm ojačanog betona

–              General Purpose Round Airburst – Tracer (GPR-AB-T) – programirano višenamjensko streljivo dometa 2500 m

–              A3B-T (Anti Aerial Airburst – Tracer) – programirana i primarno protuzračna granata s 200 volframskih kuglica

–              dvije vrste vježbovnog streljiva koje simuliraju bojno streljivo GPR-PD-T i GPR-AB-T, odnosno Target Practice – Tracer (TP-T) i Target Practice Reduced Range – Tracer (TPRR-T) sa smanjenim dometom do 1500 m.

Vedran SLAVER