Jurišna puška RS556

Nakon što 1994. nije uspjela, austrijska tvrtka Steyr Mannlicher opet ide na natječaj  Bundeswehra za službenu pušku, no s potpuno drugim konceptom i uz potporu njemačkog Rheinmetalla…

RS556 je klasične konstrukcije. Funkcionira na principu pozajmice barutnih plinova i s rotirajućim zatvaračem kao sustavom bravljenja (Foto: Steyr Mannlicher)

Prošlo je već više od 20 godina otkad je njemačko Ministarstvo obrane raspisalo zadnji natječaj za novu jurišnu pušku za njemačke oružane snage. Tada, 1994. godine, Bundeswehr je imao u operativnoj uporabi pušku Heckler & Koch (H&K) G3 koja se dokazala kao kvalitetno oružje. No, vrijeme je učinilo svoje i upućen je zahtjev za novim, suvremenijim rješenjem. Njemačka je vlada, i uz vjerojatni motiv da se podrži domaća industrija, opet dodijelila ugovor Heckleru i to za isporuku velike količine od 176 544 pušaka.
H&K je igrao na sigurno. Iako su mnogi mislili da će nova puška biti u sve popularnijoj bull-pup konfiguraciji, opredijelio se za automatsku pušku klasičnog dizajna. Isprva s tvorničkom oznakom HK 50, oružje je nakon opsežnih i vrlo uspješnih testiranja u potpunosti prihvaćeno kao službena automatska jurišna puška pod oznakom HK G36 u kalibru 5,56 x 45 milimetara. Od ulaska u operativnu uporabu u 1997. godini, G36 je postao omiljeno oružje u brojnim vojnim i policijskim snagama diljem svijeta.

Pripadnici njemačke kopnene vojske (Heer) sa službenom puškom G36, koja bi trebala u potpunosti biti povučena iz operativne uporabe do 2019. godine (Foto: Bundeswehr)

Novi natječaj
No, prije pet godina Njemačkom su se počele širiti informacije o nepouzdanosti G36, manjkavostima plastičnih dijelova te nepreciznosti i pregrijavanju pri dužem borbenom djelovanju. Cijela je stvar završila i na sudu, koji je u rujnu prošle godine presudio da je H&K izvršio sve svoje obveze prema zahtjevima natječaja na kojem je pobijedio. Bez obzira na to, njemačko Ministarstvo obrane čvrsto zastupa u međuvremenu donesenu odluku da sve puške G36 trebaju postupno, do 2019. godine, biti povučene iz aktivne uporabe. Ove bi godine javni poziv na natječaj trebao ići u proceduru. Naravno, on je sjajna poslovna prilika za mnoge renomirane ponuđače koji su spremni odgovoriti na zahtjeve i imaju već spremne puške za njemačke oružane snage. Svakako treba izdvojiti njemačke natjecatelje kao što su Rheinmetall & Steyr Mannlicher, Heckler & Koch i SIG, ali i strance: tu su FN – SCAR, Bren 2, Thales / Lithgow – F90, FB Radom – MSBS, Schmeisser – M4 inačice, CG Haenel / Tawazun – CAR 816, IWI – X95 i njihova ACE obitelj … Očekuje se da će se i HS Produkt prijaviti s puškom VHS-2 i tako se, kao i na francuskom natječaju, opet pokazati kao oštar konkurent najvećim proizvođačima streljačkog oružja s najboljim puškama koje se nude za vojnika budućnosti.

Austrijski prelazak
Početkom siječnja 2017. dvije su tvrtke, njemački Rheinmetall i austrijski Steyr Mannlicher, javno predstavili svoju suradnju i modularnu jurišnu pušku RS556, čija pokrata znači Rheinmetall (R) i Steyr (S) u kalibru 5,56 milimetara (556). Puška je odmah povezana s kandidaturom na budućem njemačkom natječaju, pa je izazvala velik interes i potaknula stručne analize. Na prvi pogled, ima sve najbolje s puške Steyr AUG, a izgled joj se temelji na puški STM556, koju su Austrijanci predstavili 2012. godine i koja ima uzor u konceptu AR-15 što ga je još krajem pedesetih pokrenula američka tvrtka ArmaLite. Prema specifikacijama, novo oružje u kalibru 5,56 x 45 milimetara karakteristično je po modularnosti i jednostavnosti uporabe. Ipak, kao i sve ostalo moderno oružje, nova puška nije potpuno novi koncept, iza nje stoje duboki korijeni.
Priču o tim korijenima treba započeti s modelom Steyr AUG čija povijest seže u početak sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tad se austrijski vojni vrh po uzoru na SAD i NATO odlučio na prelazak s kalibra 7,62 x 51 milimetara na 5,56 x 45 milimetara. To je značilo povlačenje puške StG 58, inačice belgijske FN FAL. Iako je bilo prijedloga da se oružane snage opreme američkom M16, odlučeno je da novu pušku razviju stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta austrijske vojske i konstruktori domaće tvornice Steyr-Daimler-Puch (danas Steyr Mannlicher AG & Co KG). Osnovna je ideja bila da se konstruira oružje bull-pup konstrukcije s fiksnim optičkim ciljnikom malog uvećanja. Zbog duže cijevi i kompaktnosti puška bi bila preciznija, kraća i pogodnija za upotrebu.

Austrijski vojnik s jednom od inačica puške Steyr AUG (Sturmgewehr 77 po vojničkoj oznaci). Iako je bull-pup konstrukcije, neka su njezina rješenja poslužila i u dizajnu RS556 (Foto: Bundesheer)

Vojna univerzalna puška
Postavljeni su ciljevi koje treba dosegnuti nova puška: preciznost, koju je imala puška StG 58 i pouzdanost u svim uvjetima koju ima ruski AK-47. Za izradu komponenti puške korišten je najkvalitetniji čelik i polimer. Nakon nekoliko neuspješnih projekata, tijekom 1975. i 1976. godine novi prototip prošao je mnogobrojna testiranja u najtežim uvjetima. Trupna ispitivanja puške obavljena su
početkom 1978., a na jesen iste godine vojsci su isporučeni primjerci prve serije. Tvornički naziv prve serije iz 1978. bio je Steyr AUG A0, a poboljšane inačice iz 1981. godine
Steyr AUG A1. Inače, AUG je pokrata za “vojna univerzalna puška” (njem. Armee Universal Gewehr). U naoružanje austrijske vojske uvodi se pod vojnim nazivom StG 77 (njem. Sturmgewehr 77), što znači “jurišna puška model iz 1977. godine”. U prosincu 1997. godine Steyr predstavlja novi model Steyr AUG A2. Jedina razlika u odnosu na model A1 jest promjena na gornjem kućištu. Umjesto fiksnog ciljnika, postavljena je Picatinny šina (MIL-STD-1913), koja omogućuje montiranje raznih optičkih, pasivnih ili refleksnih ciljnika.

Sve do Australije
Steyr AUG A3 predstavljen je 2005. godine. Model ima produženu Picatinny šinu na gornjoj strani i manje šine, koje su ugrađene sa strane i ispod cijevi na pozicijama 3, 6 i 9. Na donju šinu može se postaviti podcijevni lanser granata, prednja ručica ili nožice. Na ustima cijevi montiran je drugi tip skrivača plamena, a redizajnirana je i ručica za zapinjanje. S desne strane, iznad rukohvata, ugrađena je poluga otpuštača zatvarača, kao kod američke puške Colt M-4 i njemačke HK416. Prema tom rješenju zatvarač nakon posljednjeg metka ostaje u zadnjem položaju, poslije zamjene spremnika, pritiskom otpuštača, zatvarač se kreće naprijed i ubacuje metak u cijev. Danas bull-pup pušku Steyr AUG u raznim inačicama koristi najmanje 37 zemalja svijeta, u rasponu od austrijske do australske vojske, što dokazuje da je vrlo učinkovita u svim klimatskim zonama. Osim toga, Steyr Mannlicher proizvodi i moderne snajperske puške kao što su SSG 08, SSG Carbon i HS .50 M1, te bacač granata GL 40 40 x 46 milimetra, koji se može postaviti na pušku ili biti korišten samostalno.

Prije no što se projektu priključio Rheinmetall, Steyr Mannlicher je javnosti predstavio STM556, izravnog prethodnika puške RS556 koju prilagođavaju budućem njemačkom natječaju (Foto: Steyr Mannlicher)

Moćni saveznik
Dakle, kvaliteta Steyr AUG-a dobra je preporuka za Steyr Mannlicher i Rheinmetall, koji nude pušku RS556 kao zajednički proizvod, no izrađen u Njemačkoj, s njemačkom vrijednošću udjela od 60 %. Domaća referenca sigurno je bila vrlo važna na natječaju iz 1994. na kojem je pobijedio H&K. Tad se Steyr samostalno natjecao s AUG-om i nije mu pomoglo niti što je nudio proizvodnju u njemačkim tvornicama. Rheinmetall je moćan saveznik, jedan od najpoznatijih svjetskih obrambenih proizvođača, opskrbljivač je široke lepeze napredne vojne opreme: od vozila, zaštitnih sredstava, oružanih sustava do pješačke opreme, rješenja za PZO u umreženom djelovanju, elektro-optike, simulacija… U području osobnog naoružanja, iz Rheinmetallovih pogona izišle su poznata puška G3 i strojnica MG3. Zanimljivo je da su H&K i Rheinmetall zajedno radili na proizvodnji puške G3, ali je Rheinmetall 1969. godine prepustio licencijska prava H&K-u u zamjenu za Hecklerovo obećanje da se neće natjecati za proizvodnju strojnice MG3 (dodatno razvijena kopija strojnice MG42).

Optimalna prilagodba
Za razliku od AUG-a, RS556 je klasične konstrukcije. Funkcionira na principu pozajmice barutnih plinova i s rotirajućim zatvaračem kao sustavom bravljenja primijenjenom na puški AUG. Prednost sustava kratkog trzaja plinskog klipa je što barutni plinovi ne ulaze u kućište. Tako se smanjuje pregrijavanje i zaprljanost pokretnih dijelova, smanjuje broj zastoja i povećava pouzdanost oružja za oko 70 posto. Toplina se vrlo malo ili nimalo ne prenosi na zatvarač, što povećava vijek trajanja sastavnih dijelova. Također, smanjeno je potrebno vrijeme čišćenja i održavanja oružja. S cijevi dužine 406 milimetra i napunjenim spremnikom od 30 metaka RS556 ima masu oko 4,2 kilograma. Puška dolazi tvornički opremljena s Magpul MOE teleskopskim kundakom i Magpul preklopnim (flip-up) mehaničkim željeznim ciljnicima. Podesivi po duljini lagani kundak ima sedam različitih pozicija, što znači da strijelci mogu prilagoditi RS556 prema sebi i opremi na optimalan način. Na zadnjem dijelu kundaka nalazi se gumena obloga kako bi kundak bolje nalijegao uz rame i kako bi se spriječilo proklizavanje prilikom nošenja zaštitne ili modularne opreme.

Za borbene sustave
Za nekoliko sekundi i bez alata, tvrdokovana cijev može se lako zamijeniti. To znači da se RS556 može lako prilagoditi/modificirati za razne misije i zadaće. Dostupan je cijeli niz standardnih duljina cijevi (14,5″, 16″, 18″ i 20″), međutim, kupac može dobiti i druge duljine. Cijev ima korak uvijanja udesno od 1 : 9 inča (1 : 228 mm). Spremnik je napravljen od čvrste prozirne plastike tako da strijelac uvijek može znati s koliko metaka raspolaže (tzv. transparentni tip spremnika). Spremnici su standardne veličine s kapacitetom 30 metaka.
RS556 ima nekoliko standardnih NATO-ovih šina te one za ugradnju po slobodnom izboru na gornjem dijelu kućišta. Dizajnirane su u skladu sa standardima MIL-STD-1913, STANAG 2324 i STANAG 4694. To znači da oružje može biti opremljeno raznim modulima od optičkog i noćnog ciljnika ili modula s laserskim označivačem. Osim toga, RS556 je kompatibilan s Rheinmetallovim modularnim borbenim sustavom za vojnika budućnosti Future Soldier – Expanded System (Infanterist der Zukunft), a može biti povezan i s drugim sličnim sustavima, koji generalno uključuju zaštitnu i komunikacijsku opremu te različito streljačko oružje.

Uzorni AR-15
Iako su u razvoju Steyr-Rheinmetall puške vrlo bitna navedena rješenja s bull-pup puške AUG, RS556 je zapravo svojevrsna izvedenica američke puške ArmaLite AR-15. Takva je  i Steyrova STM556, o kojoj se govori još od 2012. a prvi je put predstavljena na sajmu Eurosatory 2014. u Parizu. Proizvodi se od svibnja 2016. godine, a RS556 je zapravo njezina inačica namijenjena njemačkom natječaju. Poluautomatsku pušku ArmaLite AR-15  1959. godine dizajnirao je konstruktor Eugen Stoner, no tvrtka je zbog financijskih poteškoća prodala dizajn Coltu koji je poslije pušku preimenovao u slavnu M16. Radi se o prvoj jurišnoj malokalibarskoj puški u kalibru 5,56 x 45 milimetara s plastičnim komponentama, koje su joj znatno smanjile masu. Puške nastale na temelju AR-15 danas su po brojnosti postale konkurencija onima kojima je uzor AK-47. Dakle, proizvodna tehnologija je toliko raširena da se broj zemalja čija industrija proizvodi inačice AR-15 / M16 / M4 značajno povećava.
Na platformu AR-15 prelazi i proizvodnja u Austriji, a prvi je korak puška STM556. Steyrov novi sustav oružja izgrađen je oko aluminijskog kućišta, s monolitnim gornjim, na čijem je vrhu MIL-STD-1913 Picatinny šina za optiku, a na prednjem rukohvatu su quad-šine za taktičku opremu. Kalibar puške, kao i dosad, u NATO-ovu je standardu 5,56 x 45 milimetara i puni se STANAG 4179 spremnicima. Steyr Mannlicher STM556 dolazi s dvostranim kontrolama prema najnovijim standardima u konfiguraciji AR-15.

Klasična konstrukcija američke puške ArmaLite AR-15, nastala još krajem pedesetih godina, uzor je novoj RS556 i mnogim drugim svjetskim puškama. Poluautomatska puška je i danas u ponudi, aktualan je model Colt AR-15A4 (na fotografiji) (Foto: Colt)

Jednostavno ciljanje
RS556 je zadržao većinu osobina STM556 pa su gornji i donji prijamnik izrađeni od kvalitetne aluminijske slitine i tvrdog čelika zbog uštede na masi. Imaju ulogu kućišta u kojem su smješteni nosač zatvarača sa zatvaračem. S njegove je desne strane otvor za izbacivanje čahura sa zaštitnim poklopcem koji sprečava ulazak stranih tijela u ležište metka i prostor sklopa zatvarača. Kretanje sklopa zatvarača automatski otvara poklopac kako bi omogućilo izbacivanje čahura. Na gornjem dijelu kućišta može se montirati optički ciljnik, koji može poslužiti i kao ručica za nošenje puške, ali se ne preporučuje osim u krajnjoj nuždi. Optički ciljnici za prethodne inačice pušaka proizvod su austrijske tvornice Swarovski AG. Imaju povećanje od 1,5 ili 3 puta, a končanica je jednostavna, kružnog oblika. Austrijanci su izabrali takav tip končanice zato što su došli do zaključka da vojnik u stresnoj situaciji lakše uočava debeli prsten nego tanku končanicu. Ipak, proizvođač nudi kupcima i klasične inačice končanica (križ, točku ili kombinaciju). Ciljanje je zbog balističkih karakteristika puške jednostavno. Končanica je konstruirana tako da na daljini od 300 metara točno opisuje metu (čovjeka) visine 1,80 m, što može biti korisno u određivanju udaljenosti. Promjer kružnog prstena ima vrijednost od 0-12 tisućitih. Na daljinama do 300 m, cilja se točno u centar cilja, dok se kod daljina većih od 300 m ciljnička točka podiže tako da je centar prstena u vrhu cilja. Međutim, zbog malog povećanja i uskog vidnog polјa, optički je ciljnik za gađanje na većim daljinama na granici uporabljivosti. Na gornjem dijelu optičkog ciljnika nalazi se Picatinny šina postavljena na kućištu optike pa korisnik može po potrebi montirati dodatni noćni pasivni ili refleksni ciljnik.

Protok barutnih plinova
Selektor/izbornik paljbe, zadržač/otpuštač spremnika i zadržač/otpuštač zatvarača nalaze se na objema stranama oružja kako bi njima uspješno rukovali desnoruki i ljevoruki strijelci. Selektor paljbe je iznad pištoljskog rukohvata i njime se lako manipulira. Režim paljbe (zakočeno-jedinačno-rafalno) označen je ikonicama. Dodatno se može naručiti i s kratkim rafalom od tri metka.
Puška ima hladnokovanu, kromiranu i brzo izmjenjivu cijev, koju može zamijeniti i sam strijelac bez alata u samo nekoliko sekundi. Način zamjene temelji se na receptu sa Steyr AUG i STM556. Cijev i svi čelični dijelovi obloženi su Mannox premazom (finišem). Taj premaz je mat boje, nereflektirajući i vrlo je otporan na ogrebotine i mnogo je više izdržljiviji od bruniranja, a izgleda odlično na sintetičkom modelu. On također pruža zaštitu od vode i vlage, tako da je idealan za puške koje će provesti 90 posto svojeg operativnog vijeka na terenu.
Regulator protoka barutnih plinova ima četiri položaja. Prvi je osnovni s postavkama za normalnu uporabu, drugi je za intenzivnu uporabu i rad u otežanim uvjetima (niska temperatura, kiša, prljavština), treći za uporabu prigušivača a četvrti isključuje protok plina.

U konkurenciji brojnih oružja koja se zadnjih godina baziraju na konceptu AR-15, Steyr Mannlicher je među prvima koji je usvojio korisnikovu samostalnu zamjenu cijevi (Foto: Rheinmetall/Steyr Mannlicher)

Puška… i još ponešto
RS556 će biti ponuđen s različitim duljinama cijevi od 293 mm i 330 mm (osobno obrambeno oružje), 370 mm (karabin), 406 mm i 455 mm (puška), te 505 mm i 550 mm (precizna puška). Ostale duljine također mogu biti implementirane. Daljnji smjer razvoja predviđa proizvodnju lake i srednje strojnice.
Na ustima cijevi nalazi se skrivač plamena, a po potrebi se na cijev mogu montirati prigušivač pucnja i pojačivač trzaja za korištenje manevarskog streljiva. Ispod cijevi može se montirati podcijevni bacač granata Steyr GL 40, kalibra 40 x 46 milimetara. Na cijevi isto tako postoji ispust za postavljanje noža – bajuneta.
Planirano je ponuditi RS556 i u drugim kalibrima, kao što su 7,62 x 35 mm (300 BLK), .300 Whisper i 7,62 x 39 mm, a s heavy duty cijevi za korištenje oklopno-probojnog (hard core) streljiva.
Zbog posebnog premaza površine, puška ne mora biti nauljena, što je velika prednost, posebno za modele koji se koriste u pustinjskim uvjetima.

Drukčiji od drugih
Bez obzira na uzor, tj. AR-15, RS556 karakterizira Steyrovo vlastito rješenje za brzu promjenu sustava cijevi koja omogućuje prilagodbu oružja različitim ulogama u kojima se moderni vojnik može naći na terenu. U konkurenciji brojnih oružja koja se zadnjih godina baziraju na konceptu AR-15, Steyr Mannlicher je među prvima usvojio korisnikovu samostalnu zamjenu cijevi. Sve RS556 cijevi dolaze sa Steyrovim stilom/oblikom skrivača paljbe. Promjena cijevi ne zahtijeva alat ni išta drugo, ali puška mora biti prazna, spremnik izvađen iz ležišta i zatvarač u zadnjem (u otvorenom) položaju, što će omogućiti sigurno pretvaranje RS556 iz jurišne puške / karabina u kratki karabin za blisku borbu CQB (Close Quarters Battle), automatsku pušku ili preciznu pušku u nekoliko sekundi. RS556 puška ima jedinstven hibridni sustav između plinskog klipa i bloka, što omogućuje tako laku i jednostavnu promjenu cijevi.
Još jedna prednost jest što bi njemačkim vojnicima, kao i svim drugim korisnicima koji su upoznati s dizajnom jurišnih pušaka AR-15 / M16 / M4 / G36, za prijelaz na RS556 bio potreban minimum sati za obuku. Tome su prilagođene sve ključne operativne karakteristike i sigurnosni mehanizmi puške. Na natječaju za novu pušku njemačke vojske za sudbinu RS556 vrlo je bitno i povezivanje Steyra s domaćom tvrtkom, Rheinmetallom. Najveću će konkurenciju vjerojatno imati u HK 416, koja je operativno dokazana u Iraku, Afganistanu, Maliju i drugdje. HK 416 je već pobijedio na natječaju u Francuskoj, a navodno dobro stoji i na testiranju u SAD-u.

Ivan GALOVIĆ