Kadet Matija Mršo primio posebno priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu

Kadet narednik Matija Mršo polaznik 14. naraštaja kadeta smjera Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne ”Predrag Matanović“  Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ primio je posebno priznaje rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa za postignut uspjeh na međunarodnom vojnom natjecanju Military Sports and Shooting Challenge te kao jedan od najboljih pripadnika Kadetske bojne. 

Priznanje mu je uručeno 4. studenog 2019. godine na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u prigodi  Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanosti uručenja nagrade nazočio je zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, načelnik katedre Pomorskih operacija HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero, voditelj studija Vojnog pomorstva kapetan bojnog broda Luka Mihanović i zapovjednik Kadetske bojne ”Predrag Matanović“ satnik Hrvoje Šimleša.

Na natjecanju Military Sports and Shooting Challenge, u srpnju 2019. u Hamburgu, u izazovnoj konkurenciji više zemalja, kadet Mršo ostvario je izvrstan rezultat te osvojio zlatnu značku izvrsnosti i njemačku zlatnu sportsku značku. U rujnu 2019. godine sudjelovao je na vojnom natjecanju All rounder u Slovačkoj, gdje je također postigao vrlo zapažene rezultate. Zapovjednik HVU-a više je puta pohvalio kadeta Mršu za postignute rezultate. Pokazuje izvrstan stupanj razumijevanja temeljnih načela vođenja, zapovijedanja i upravljanja vodom, a u ulozi zapovjednika voda odlično se snalazi i vrlo je samostalan u radu uz minimalnu nazočnost instruktora.

Ljudske i vojničke osobine u obavljanju svakodnevnih zadaća kao i funkcioniranje u skupini su iznimne. Odgovornost prema dužnosti, vojnoj stezi i dodijeljenim materijalno-tehničkim sredstvima iznimno je visoka, a odnos prema nadređenim kao i kolegama kadetima je besprijekoran. Konstantno ulaže trud u usvajanje novih znanja koja teži primjenjivati u praksi, a tjelesne sposobnosti su mu izvrsne. U Pripremnom kampu 17. naraštaja sudjelovao je kao obučavatelj počasnog postroja jer vrhunski poznaje vježbovne radnje i postupke.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: HVU