Kadeti Hrvatske vojske na Svečanom balu

Održan pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Svečani bal Varaždinske županije u Koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta privukao je više od 400 uzvanika, gostiju, predstavnike veleposlanstava

Večernje toalete, plesne haljine, operne arije i pjenušac u Koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je 24. siječnja 2020. održan drugi Svečani bal Varaždinske županije, podsjetile su na dugu balsku tradiciju i stoljetnu, neraskidivu isprepletenost ovog dijela Hrvatske s europskim civilizacijskim krugom.

Održan pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, bal je privukao više od 400 uzvanika, gostiju, predstavnike veleposlanstava. Nazočio mu je državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, predstavnici Kadetske bojne “Predrag Matanović”, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Jazz orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem dirigenta bojnika Davora Dropuljića.

Među uzvanicima bala, održanog u okviru projekta “Together 4 Cohesion: let’s rEUnite!” koji sufinancira Europska unija, bio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Vidović Mesarek, pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i drugi.

Domaćin varaždinski župan Radimir Čačić izrazio je posebno zadovoljstvo što je Varaždinu i Varaždinskoj županiji pripala čast organiziranja Svečanog bala kao dio službenog programa hrvatskog predsjedanja EU-om.

 

Na balu čiji je partner 73. Bal gradišćanskih Hrvata, koji se održava u hotelu Schönbrunn u Beču, sudjelovala je Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Karlovačka građanska garda, Varaždinski folklorni ansambl te postrojbe iz Linza: Das Traditions-Dragonerregiment No. 7 “Herzog von Lothringen und Bar” i 1. Eskadron Linz. Među plesnim parovima svojim se skladom i plesnim umijećem isticalo sedam parova kadetkinja i kadeta, predstavnika Kadetske bojne “Predrag Matanović”.

Za glazbeni dio pobrinuo se MozART bend i Varaždinski komorni orkestar. Nastupili su pjevači Jelena Štefanić, Filip Hozjak i Lucija Spevec te pijanist Vid Novak Kralj.

Svečani bal Varaždinske županije, koji se ove godine održao drugi put, bio je prilika da gosti upoznaju i bogatu gastronomsku ponudu ovog kraja.


Natporučnik Stjepan Strukar, zapovjednik 3. kadetske satnije u Kadetskoj bojni

Imamo priliku s kadetima nazočiti jednom ovakvom balu. Meni je ovo prvi put, ali neki od kadeta već su imali priliku i prošle godine sudjelovati na Svečanom balu Varaždinske županije, kao i na balu u Beču. Mislim da je ovo vrlo dobra prilika za druženje i učenje nečeg novog. Došli smo ovdje zabaviti se i predstaviti našu postrojbu u najboljem svjetlu.


Poručnica Dorotea Klinžić, zapovjednica 1. voda u 3. kadetskoj satniji Kadetske bojne

Prvi sam put na Svečanom balu Varaždinske županije, ali prošle sam godine sudjelovala na bečkom Časničkom balu. Bilo je to divno iskustvo pa se nadam da će tako biti i ovdje, večeras.

Kadeti i inače u svojem programu imaju mogućnost učenja različitih plesova u okviru izbornih predmeta tako da za nas nije bilo nekih posebnih, velikih priprema uoči dolaska na ovaj bal.

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović