Kina: brojna “novačenja” brodova

Ratna mornarica Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN) uvela je krajem prošle godine u operativnu uporabu Flote Južnokineskog mora tri nova plovila: opskrbni brod “Luguhu”, brod za elektroničko izviđanje “Neptune” i istraživački brod “Qian Xuesen” namijenjen djelovanju na otvorenim morima. Floti Sjevernog mora istodobno je priključen i ledolomac “Hai Bing 722” projektne oznake Type 272. Prema pismenim izvješćima PLA Dailyja, kobilica broda položena je u studenom 2013., a porinut je u ožujku 2015. Osnovne se brodograđevne značajke očituju u duljini od 103 m, širini 18 m i istisnini 4800 t. Najveća brzina plovidbe iznosi 18 čvorova, a doseg plovidbe 7000 NM pri zasad nepoznatoj brzini. Projektiran je također za rad u nepovoljnim vremenskim uvjetima do jačine vjetra 12 prema Beaufortovoj ljestvici. Temeljna je zadaća ledolomca djelovanje u prilično zatvorenom Bohajskom zaljevu u sjevernoj Kini koji je sklon zaleđivanju. Ondje je smješten velik broj brodogradilišta i luka, uključujući i brodogradilište namijenjeno gradnji podmornica na nuklearni pogon u Huludaou. U tu je sjevernu flotu ušao i brod za nadopunu “Dongpinghu” (960), drugo plovilo klase Fuchi (projektne oznake Type 903A) u toj floti, a ukupno peto.

(Foto: PLA)

Početkom ove godine nastavljeno je intenzivno “novačenje” plovila: 5. siječnja dvadeset prva fregata klase Jiangkai II (projektne oznake 054A), imena” Jingzhou” (532) uvedena je u uporabu Flote Istočnokineskog mora. Brod je porinut 22. siječnja 2015. u šangajskom brodogradilištu Hudong, a opremanje i ispitivanje izvedeni su u manje od 12 mjeseci od porinuća.
Zadnji je u nizu brodova desantni brod-tenkonosac “Tianmushan” namijenjen za desantni iskrcaj teške opreme, što uz glavne borbene tenkove uključuje i, primjerice, helikoptere ili amfibijska borbena vozila. Brod je u Flotu Istočnokineskog mora uključen 12. siječnja te u potpunosti razvijen, projektiran i izgrađen u Kini. Dug je oko 120 metara i širok 17 metara, istisnine 5000 tona, a najveća brzina prelazi 17 čvorova.

Maja PTIĆ GRŽELJ