“Krila Oluje”: slavlje u Zemuniku povodom jubilarnog 200-tog nastupa

Uspješno odrađen jubilarni 200-ti nastup “Krila Oluje” svečano je obilježen u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Uz vodene topove i slavljeničku tortu, uzvanici i kolege iz 93. zb predvođeni ministrom obrane Damirom Krstičevićem dočekali su pilote “Krila Oluje” i uputili zajedničku čestitku akrobatskoj grupi za uspješnih 200 nastupa tijekom proteklih 14 sezona

Kroz protekla je dva tjedna akrobatska grupa “Krila Oluje” na najbolji mogući način privela kraju svoj četrnaestogodišnji put prema jubilarnom dvjestotom nastupu. Sve je počelo njezinim četvrtim sudjelovanjem na jednom od najpoznatijih svjetskih aeromitinga, austrijskom Airpoweru u zb “Zeltweg”. Bio je to ukupno peti aeromiting u Austriji na kojem je naša grupa sudjelovala, što je izdignulo Austriju iznad preostalih 14 zemalja u kojima je imala priliku nastupiti.

Nakon nastupa u planinskom klancu u švicarskom Mollisu krajem kolovoza, čak i tradicionalno zahtjevan reljef oko zb “Zeltweg” činio se idealnim terenom za izvedbu punog programa, no vremenske su se (ne)prilike pobrinule da ipak ne prođe sve baš tako glatko. Promjenjivo vrijeme prvog dana mitinga bilo je jedva dovoljno dobro za izvedbu punog programa “Krila Oluje”, no gledatelji koji su posjet ostavili za subotu nisu bili te sreće. Zbog niske naoblake bilo je nemoguće izvesti sve vertikalne manevre te je grupa izvela svoj srednji (“rolling”) program. Dovoljno za prikaz vještine hrvatskih pilota, ali ne i cijelog “arsenala” kojim “Krila Oluje” raspolažu. Zaista je nevjerojatno koliko su upornosti i strpljenja pokazali nazočni gledatelji. Unatoč gotovo neprekidnoj kiši, u iznimno su velikom broju dočekali “Krila Oluje”, koja su nastupila među zadnjim sudionicima subotnjeg programa.

Među zapaženijim nastupima, kao i uvijek, bile su najpoznatije akrobatske grupe, ponajprije talijanska “Frecce Tricolori”, španjolska “Patrulla Águila” i švicarska “Patruille Suisse”, kao i dobro poznata civilna grupa “Breitling Jet Team”.

Vrijeme između Airpowera i Sanicole Airshowa naša je akrobatska grupa iskoristila za realizaciju prije pokrenute inicijative o letu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića s grupom “Krila Oluje”. Tijekom tridesetak minuta leta na poziciji #4 repnog pratitelja, ministar je imao priliku vidjeti nekoliko osnovnih akrobatskih manevara koje grupa izvodi u svojem programu, poput petlje, bačvastog valjka i kose petlje, ali i one po kojima je najpoznatija, kao što je trostruko ogledalo. Uz ministra Krstičevića, na tom se letu pilotima grupe pridružio i zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić.

Već idućeg jutra grupa je poletjela na svoje treće gostovanje u Belgiji, ovaj put na Sanicole Airshow, aeromiting u civilno-vojnoj organizaciji s 41 godinom tradicije. Svi su vojni sudionici bili smješteni u zb “Kleine-Brogel”, a program se odvijao na svega pet milja udaljenom letjelištu.

Treći put u ovoj sezoni “Krila Oluje” našla su se na istom aeromitingu sa švicarskom akrogrupom “Patruille Suisse” i Breitling Jet Teamom, koji su iznenadili publiku zajedničkim preletom u nedjelju, simbolično obilježavajući razlaz poznatog i dobro uhodanog civilnog tima i njegova dugogodišnjeg švicarskog pokrovitelja, proizvođača satova Breitling.

Za nekoliko desetaka tisuća posjetitelja posebna je atrakcija bio nastup ukrajinskog Su-27, koji je, nažalost, izveden prilično rezervirano i oprezno, iako je taj legendardni avion već samom pojavom impresivan. Idealno vrijeme omogućilo je da “Krila Oluje” izvedu puni program i još se jednom na najbolji način predstave belgijskoj publici. Iako su tradicionalno najveći poklonici “Krila Oluje” njihovi kolege piloti, koji najbolje razumiju zahtjevnost manevara koje naša grupa izvodi, njezin je program na Sanicole Airshowu 2019 bio jednako dobro prihvaćen među brojnim gledateljima, kao i VIP uzvanicima, među kojima je bio i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josip Paro. U arhivi “Krila Oluje” taj će aeromiting ostati upamćen i po zanimljivom i emotivnom detalju. Prvi put u povijesti piloti “Krila Oluje” imali su priliku susresti pilote brazilske akrogrupe “Esquadrilha da Fumaça”. U njezinim su iznimno zahtjevnim manevrima “Krila Oluje” u prvim godinama svojeg postojanja redovito pronalazila inspiraciju.

Uspješno odrađen jubilarni 200-ti nastup “Krila Oluje” bilo je potrebno dostojno obilježiti, za što su se u 93. zb posebno pripremili. Uz vodene topove i slavljeničku tortu, uzvanici i kolege iz 93. zb predvođeni ministrom Krstičevićem dočekali su pilote “Krila Oluje” i uputili zajedničku čestitku akrobatskoj grupi za uspješnih 200 nastupa tijekom proteklih 14 službenih sezona. Tim je nastupima završila međunarodna sezona za 2019. godinu. Preostaje nekoliko manjih nastupa u Hrvatskoj te obuka novih članova kako bi grupa spremna i u punom sastavu dočekala godinu u kojoj obilježava 15. rođendan i u kojoj se prvi put u Hrvatskoj organizira međunarodni vojni aeromiting. Sad već uobičajeni dolasci najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa, kao što su “Frecce Tricolori”, “Red Arrows” i “Patrouille de France” u Zadar, dovoljno govore o renomeu “Krila Oluje” na svjetskoj zrakoplovnoj sceni te su najbolja najava za CROIMAS 2020. 

 Damir Barišić

Foto: Krila Oluje, Mladen Čobanović