Kupole za borbena oklopna vozila (II. dio)

Trenutačno tržištem kupola za borbena oklopna vozila dominiraju tvrtke iz Njemačke, Izraela i Italije

U prvom dijelu opisali smo osnovnu podjelu kupola u odnosu na broj članova te trendove njihovog razvoja. U ovom ćemo se pobliže pozabaviti glavnim modelima koji se trenutačno nude na tržištu i one čiji je razvoj u završnoj fazi. Podjela je napravljena po državama iz kojih dolaze glavni proizvođači kojoj je pridodana Velika Britanija.

Njemačka
Korporacija Rheinmetall Landsysteme, nakon što je “usisala” specijaliziranog proizvođača kupola KuKa, postala je jedini dobavljač ovih sustava koja svojom ponudom može zadovoljiti sve želje i potrebe kupaca. Rheinmetall Landsysteme potencijalnim kupcima nudi širok izbor kupola s dva i jednim članom, te daljinski upravljane.

Kupola s dva člana posade E4 namijenjena je ugradnji na srednja i velika borbena oklopna vozila, a Rheinmetall je nudi unutar modernizacijskog kompleta za BVP-e Marder. Ukupne mase 3,5 tona E4 je naoružana automatskim topom Mk30-2 kalibra 30 mm. Sustav za pokretanje topa omogućuje zauzimanje elevacije cijevi od -10 do +45 stupnjeva. Kako Mk30 ima mogućnost dvojnog punjenja streljivom, u dva spremnika stane 270 granata spremnih za uporabu. U skladu s novim trendovima uporabe BVP-a u mirovnim operacijama, u kojima su često nositelji borbenih djelovanja, kupolu su opremili suvremenim SEOSS sustavom za usmjeravanje paljbe (SUP) tvrtke Rheinmetall Defence Electronics. SEOSS uključuje termoviziju treće generacije, CCD kameru i laserski daljinomjer. Kako bi se osigurala preciznost paljbe iz pokreta (vožnje), SUP je stabiliziran pomoću električni pokretanog servosustava. Zapovjednik je dobio sustav za motrenje PERI Z17 s mogućnošću uvećanja slike od osam puta. Kupci mogu birati nekoliko razina balističke zaštite, a kao dodatna oprema nude se lanseri za protuoklopne vođene projektile, sustav za otkrivanje laserskog zračenja i sustav za identifikaciju vozila (IFF).

Najmodernija kupola u ponudi Rheinmetalla je E8 s jednim članom posade. On se nudi kao idealna opcija za naoružavanje svih borbenih oklopnih vozila s obzirom na to da joj je masa “samo” 2,7 tona a dijametar prstena 1,37 m. Suvremeni ciljnički sustavi omogućuju uništavanje ciljeva na zemlji i u zraku, te pružanje učinkovite paljbene potpore pješačkom desantu. I ova je kupola opremljena topom Mk30-2 ali je prilagođena i za ugradnju topa Bushmaster II te, što je posebno zanimljivo, ruskog topa 2A42. SUP, sustavi za stabilizaciju i pokretanje kupole preuzeti su s kupole E4.

Rheinmetall u ponudi ima i najmoderniju daljinski upravljanu kupolu namijenjenu ugradnji na najnoviji njemački BVP-e Puma. Ova je kupola razvijena na osnovi projekta R30 a stručnjaci je smatraju trenutačno najmodernijim rješenjem na tržištu. Njemačka vojska odlučila se za ugradnju daljinski upravljane kupole na svoj novi BVP-e kako bi osigurala dovoljno prostora za smještaj devet ljudi te osigurala najvišu moguću razinu zaštite od svih vrsti prijetnja. Eliminacijom košare kupole projektanti su mogli na optimalni način napraviti razmještaj u borbenom odjeljku. S druge strane kompaktnost kupole bez posade omogućila im je da postignu zadovoljavajuću balističku zaštitu uz zadržavanje male mase, što je bilo itekako važno s obzirom na to da masa Pume mora biti dovoljno mala da bi se mogla prevoziti transportnim avionom A400M. U stručnoj se literaturi posebno naglašava to da je kupola potpuno odvojena od unutrašnjosti vozila te da njezino uništavanje (recimo pogađanje kumulativnim projektilom) ne bi nimalo utjecalo na unutrašnjost borbenog odjeljka.

Kupola TMC-25

Unatoč uporabi najsuvremenijih rješenja od samog početka razvoja odlučeno je da bi potpuno oslanjanje isključivo na elektrooptičke sustave bilo preriskantno. Zbog toga je zapovjednik dobio Zeissov PERI RTWL-B periskop za motrenje u svim smjerovima (pokriva svih 360 stupnjeva) koji djeluje neovisno o kupoli. Prijenos slike iz kupole u unutrašnjost vozila obavlja se preko zrcala, slično kao kod periskopa na podmornicama. PERI RTWL-B opremljen je ATTICA termovizijom treće generacije, dvjema CCD kamerama i laserskim daljinomjerom. Slika se preko optičkog kabla prijenosi na okular zapovjednika ili na monitor. Sliku s PERI RTWL-B mogu rabiti i zapovjednik i ciljatelj, istodobno istu ili neovisno jedan od drugog s termovizije ili CCD kamera. Zanimljivo je da šest pripadnika pješačkog desanta također mogu vidjeti sliku s PERI RTWL-B sustava pomoću dva monitora smještena u borbenom odjeljku. Na taj im se način htjelo osigurati više podataka o okruženju u kojem vozilo djeluje i zonama opasnosti tijekom napuštanja vozila. Osim toga ove se snimke mogu u realnom vremenu slati drugim vozilima ili zapovjedništvima kako bi dobili bolju predodžbu o situaciji na bojišnici. Zbog smještaja PERI RTWL-B sustava na sredinu kupole položaj topa Mk30-2 pomaknut je na desnu stranu. Međutim, kako je kupola u odnosu na uzdužnicu vozila pomaknuta na lijevo, kako bi se dobio prostor za otvor zapovjednika i borbenog odjeljka, položaj topa se našao točno na uzdužnici vozila.

Ciljatelj rabi Zeissov WAO ciljnik smješten neposredno pokraj topa, malo ulijevo od sredine kupole. Ciljnik je stabiliziran i, naravno, rotira se zajedno s kupolom. WAO ciljnik opremljen je istom termovizijom i laserskim daljinomjerom kao i PERI RTWL-B periskop, uz jednu MZ3 CCD kameru. Zahvaljujući kombinaciji PERI RTWL-B i WAO sustava Puma ima “hunter-killer” mogućnosti slične najsuvremenijim tenkovima. Nakon što zapovjednik vozila otkrije cilj pomoću periskopa njegovu sliku prenosi ciljatelju. Istodobno se kupola automatski okreće u smjeru cilja što ciljatelju omogućava da ga uoči pomoću WAO ciljnika. Nakon toga mu preostaje još samo otvaranje paljbe. Istodobno zapovjednik može početi novo motrenje i otkrivanje novog cilja. Na bokove kupole, bez većih modifikacija, mogu se postaviti lanseri protuoklopnih vođenih projektila.

Italija
Korporacija OTO Melara, u suradnji s poljskim partnerom WZM-om, trenutačno obavlja isporuku kupola Hitfist 30 namijenjenih opremanju poljskih borbenih oklopnih vozila na kotačima (BOVK) Rosomak (Patria AMV) 8×8. Po sadašnjem ugovoru do kraja 2011. godine moraju isporučiti 313 kupola, iako postoji mogućnost da će poljska vojska povećati narudžbu ako odustane od kupnje inačice Rosomaka naoružanog s daljinski upravljivom borbenom postajom naoružanom teškom strojnicom HMG kalibra 12,7 mm.

Hitfist 30 namijenjen poljskim Rosomacima razvijen je na osnovi Hitfist kupole koja se rabi na talijanskom BVP-u Dardo. Najveća je razlika što su poljsku kupolu naoružali automatskim topom Bushmaster II/Mk44 kalibra 30 mm. Moderna je to kupola napravljena od aluminija, čelika i kompozitnih višeslojnih materijala. Zahvaljujući tome masa je smanjena na 2850 kg, što je osjetno manje u odnosu na 3100 kg Hitfist kupole koja je potpuno od čelika. Redizajnom visina Hitfist 30 kupole smanjena je na 595 mm, u odnosu na 824 mm originalne kupole. Za preciznost paljbe zadužen je SUP DNRS-288 koji zajednički rade tvrtke Galileo Avionica i Kollsman. DNRS-288 nešto je poboljšani SUP koji se koristi na američkom BVP-u Bradley. Sastavni dio SUP-a DNRS-288 je termovizija druge generacije TILDE čija se slika prenosi na zapovjednikov i ciljateljev LCD ekran. Poljska je vojska za Rosomake odabrala i posebni sustav za samozaštitu PCO SSP-1 OBRA-3 čiji je sastavni dio podsustav za otkrivanje i lociranje laserskog zračenja. Sve isporučene kupole Hitfist 30 serijski su pripremljene za naknadno postavljane lansera za protuoklopne vođene projektile Spike LR.

Na osnovi Hitifist kupole razvijena je i nova Hitfist 25 Plus namijenjena naoružavanju najnovijeg talijanskog BOVK-a Freccia 8×8. Talijanska je vojska naručila ukupno 228 kupola, 172 za BVP inačicu, 36 za protutenkovsku i 20 za zapovjednu inačicu. U odnosu na originalnu Hitfist kupolu Hitfist 25 Plus je niža, ali duža. Masa je smanjena za nekih 150 kilograma, a dijametar prstena s 160 na 149 cm. Kupola je naoružana sa standardnim topom talijanske vojske KBA BO2 kalibra 25 mm. Sustav za okretanje topa omogućava zauzimanje elevacije od -10 do +60 stupnjeva, što se smatra optimalnim za borbe u urbanim područjima. Zanimljivo je da će samo kupole namijenjene protuoklopnoj inačici Freccia dobiti dva lansera za protuoklopne vođene projektile Spike LR.

Kupola Hitfist 25 Plus opremljena je SUP-om Galileo Avinica LOTHAR (Land Optronic Thermal Aiming Resource) s mogućnošću djelovanja danju, noću i pri smanjenoj vidljivosti. Za mogućnosti motrenja noću i pri smanjenoj vidljivosti zadužena je termovizija TILDE. Dnevno motrenje obavlja se kamerom u boji, a svemu tome je pridodan i laserski daljinomjer. Slike s termovizije i dnevne kamere projiciraju se na dva identična displeja, po jedan namijenjen zapovjedniku i ciljatelju. Zanimljivo je i da zapovjednik i ciljatelj imaju potpuno iste konzole koje ne samo da dopuštaju upravljanje LOTHAR-om već i ciljanje topom. Protutenkovske i zapovjedne inačice dobit će i JANUS dnevno/noćni panoramski vizir koji je stabiliziran i može se pokretati neovisno o položaju kupole. Sve će inačice opremiti i SICCONA zapovjedno, nadzorno, navigacijskim sustavom.

Izrael
Zbog specifičnih iskustava s uporabom oklopnih borbenih vozila u najrazličitijim uvjetima izraelska je vojska uvijek imala specifičan pristup razvoju oklopnih transportera i BVP-a. Umjesto da razvijaju mala i slabo zaštićena vozila odlučili su se na razvoj oklopnih transportera čija će zaštita biti na razini njihovih tenkova Merkava III i Merkava IV. Zbog toga često rabe modificirana tijela tenkova na koja ne postavljaju klasične kupole s automatskim topovima, nego više strojnica i automatskih bacača granata.

Zbog toga su upravo izraelske tvrtke najdalje otišle u razvoju besposadnih i daljinski upravljanih kupola. Za potrebe izraelska vojske ove su tvrtke razvile široku paletu kupola namijenjenih naoružavanju oklopnih transportera i lakih oklopnih vozila. Njihova specifičnost je da su redom naoružane strojnicama kalibra 7,62 mm ili teškim strojnicama kalibra 12,7 mm. Umjesto njih mogu se ugraditi i automatski bacači granata kalibra 40 mm. Na ovim su osnovama tvrtke Rafael i Elbit Systems razvile moderne besposadne i daljinski upravljive kupole koje se mogu naoružati automatskim topovima kalibra 25 ili 30 mm. Tvrtka Rafael nudi obitelj kupola pod nazivom Samson, dok Elbit ima obitelj ORCWS (Overhead Remotely Controlled Weapon Station) kupola. Zahvaljujući (pre)bogatom iskustvu uporabe tih kupola u borbenim akcijama njihova opremljenost i pouzdanost su na razini kupola s dva ili jednim članom posade.

Rafaelova kupola Samson RCWS-30, koja je razvijena kao zamjena za kupolu OWS25 (u operativnoj uporabi u rumunjskoj i singapurskoj vojsci), namijenjena je ugradnji u veća borbena vozila na gusjenicama i kotačima. Projektirana je za ugradnju automatskih topova srednjeg kalibra kao što je Bushmaster II/Mk44 kalibra 30 mm. Uz top može se postaviti spregnuta strojnica kalibra 7,62 mm i lanseri za protuoklopne vođene projektile Spike. Posebna odlika ove kupole je mehanizam za povećanje visine djelovanja topa. To, s jedne strane, omogućuje povećanje elevacije djelovanja topa od čak -20 do + 60 stupnjeva, a s druge smanjuje visinu vozila tijekom zračnog transporta. Za motrenje i ciljanje u dnevnim uvjetima zadužena je CCD kamera u boji. Motrenje noću i pri lošoj vidljivosti obavlja se hlađenom termovizijom koja može otkrivati i klasificirati ciljeve do udaljenosti od 4000 metara. Kao opcija nudi se ugradnja laserskog daljinomjera, GPS sustava za navigaciju te ugradnja snažnog SUP-a kojim se znatno povećava preciznost paljbe. Osim toga SUP pruža dodatnu mogućnost umrežavanja unutar BMS (Battle Management System) sustava. Kupolu Samson RCWS-30 odabrala je češka vojska za naoružavanje svojih BOVK vozila Pandur II 8×8. Narudžba pokriva isporuku 92 kupole, od kojih će 78 dobiti i lansere za protuoklopne vođene projektile Spike-LR.

Konceptualno istovjetna je i kupola ORCWS tvrtke Elbit Systems iako nešto naprednije konstrukcije. Automatski top je dobio stabilizaciju po dvije osi kako bi se povećala preciznost paljbe iz pokreta. Portugal je za svoje marinske Pandure II odabrao kupolu ORCWS-25 naoružanu automatskim topom Bushmaster I kalibra 25 mm. Kupolu ORCWS-30 nedavno je naručila i belgijska vojska za svoje najnovije BOVK-ove Piranha III 8×8. Belgijske ORCWS-30 kupole naoružane su automatskim topom Bushmaster II kalibra 30 mm. Vrijednost narudžbe za 32 kupole je 44,8 milijuna dolara.

Francuska
Najnovija kupola francuske tvrtke Nexter je TMC-25. Iako je nastala na osnovama kupole Dragar TMC-25 je u skoro svim odlikama znatno naprednija. S jednim članom posade namijenjena je ugradnji na novo francusko borbeno vozilo na kotačima VBCI. TMC-25 je, zahvaljujući narudžbi francuske vojske za 117 VBCI-a, u serijskoj proizvodnji. S obzirom na to da planovi francuske kopnene vojske predviđaju kupnju 550 ovih vozila, TMC-25 će se još dugo proizvoditi.

Iako je napravljena od varenih aluminijskih ploča, razina oklopne zaštite kupole TMC-25 može se prilagođavati zadaćama i razinama ugroze. Naravno, s povećanjem razine zaštite raste i masa. Tako je masa pri osnovnoj razini zaštite samo 1600 kg. Pri najvećoj razini zaštite masa će biti veća od 2000 kg. Zanimljivo jest da je osnovno naoružanje automatski top GIAT 25 881 s dvostrukim sustavom punjenja i vanjskim (neovisnim) pogonom. Ovaj top rabi NATO-standardno streljivo 25×137 mm. Tako je francuska vojska odustala od praćenja trenda da se borbena vozila naoružavaju topovima od 30 ili čak 35 mm. Ciljatelj na raspolaganju ima dnevno/noćni ciljnik s TV/CCD kamerom, termovizijom i laserskim daljinomjerom.

Tvrtka Nexter razvija i daljinski upravljivu kupolu Toutatis namijenjenu za moguće modernizacije na postojeća borbena vozila, ali i opremanje onih koji su tek u razvoju (kao što je francuski EBRC ili britanski FRES). Toutatis je napredna kupola koja rabi još naprednije oružje – revolucionarni automatski top CTA CTWS (Case Telescopic Weapon System) koji rabi teleskopsko streljivo kalibra 40×225 mm. Top ima punu stabilizaciju po dvije osi, a kupola se pokreću elektromotorima. Borbeni komplet za top je relativno skroman, samo 68 granata smještenih u automatski punjač. Brzina okretanja je 0,6 stupnjeva u sekundi, a elevacija topa je u rasponu od -10 do +45 stupnjeva. Daljnjim razvojem kupole ovi će se parametri zasigurno poboljšati. S druge strane masa kupole je manja od 1,5 tone uz razinu zaštite Level 3. Kupola je opremljena i panoramskim ciljnikom namijenjenog ciljatelju i nezavisnim zapovjednikovim vizirom. Ciljnik je opremljen termovizijom treće generacije. Proizvođač navodi da je kombinacija dovoljna za vjerojatnost pogađanja od čak 95 posto za nepokretan cilj veličine 2,3×2,3 metra ako se rabi kratki rafal od tri granate. Za cilj u pokretu iste veličine pri istim uvjetima vjerojatnost pogađanja pada na otprilike 80 posto. Kupola Toutatis je projektirana kako bi odgovarala postojećim prstenovima promjera 1,2 metra.

Velika Britanija
Britanska vojska pokrenula je WLIP (Warrior Lethality Improvement Project) program modernizacije svoji BVP-a Warrior, prije svega promjene glavnog oružja – automatskog topa Rarden koji rabi streljivo kalibra 30×170 mm. Jedan od veći nedostatak Rardena je potreba da se top ručno puni s po tri granate. Osim toga sadašnja Warriorova kupola nema stabilizaciju za top što mu bitno smanjuje preciznost paljbe iz pokreta. WLIP program predviđa kupnju 449 kupola ukupne vrijednosti 500 milijuna britanskih funti. Tvrtka koja će dobiti posao isporuke novih kupola unutar WLIP programa može se nadati i odabiru za opremanje izvidničkog vozila koje će biti odabrana unutar velikog FRES programa.

Zanimljivo je i da za program WLIP britanska vojska nije specificirala kalibar topa. Umjesto toga zadala je parametre borbene učinkovitosti topa s obzirom na oklopnu zaštitu i udaljenost potencijalnog cilja. Unatoč tome tri odabrana prijedloga koja su ušla u završnu fazu odabira predlažu uporabu automatskog topa Bushamster II kalibra 30 mm. Iako ovaj top ne zadovoljava sve postavljene zahtjeve glede paljbene učinkovitosti velika mu je prednost, barem u slučaju WLIP programa, mogućnost naknadne modernizacije/konverzije na streljivo SuperShot kalibra 40 mm (potrebno je samo primijeniti cijev i nekoliko manjih dijelova topa). Četvrti odabrani prijedlog nudi uporabu topa CTWS kalibra 40 mm.
Zanimljivo je i da sve četiri ponude predviđaju da se topovi ugrade u klasične kupole s dva člana posade iako nije baš jasno da li je to zbog zahtjeva britanske vojske ili kako bi se smanjila potreba za izmjenama Warriora, ali i cijena kupole. Četiri prijedloga koji su ušli u završnu fazu odabira su tvrtki BAE Systems, General Dynamics-OTS, Lockheed Martin i Finmeccanica.
Korporacija BAE Systems nastoji izvući korist iz razvoja eksperimentalne kupole MTIP (Manned Turret Integration Programme) te je za WLIP program ponudila MTIP 2 kupolu. U velikoj je prednosti ispred drugih konkurenata jer predviđa da se u već postojeću kupolu manjim izmjenama ugradi Case Telescopic Weapon System (CTWS) automatski top koji rabi teleskopsko streljivo kalibra 40×225 mm. CTWS top razvila je tvrtka CTA International koja je u vlasništvu korporacija BAE Systems i Nexter. Iako se razvoj ponešto odužio, nedavno je objavljeno da je 40 CTWS uspješno prošao većinu predviđenih testova, pa je vrlo blizu serijske proizvodnje. Ovaj top rabi kompaktno streljivo 65×225 mm (kraće nego granata za top od 35 mm) unutar kojega se nalazi projektil kalibra 40 mm. Kompaktna konstrukcija granate omogućava uporabu znatno više baruta – 500 grama za KE granatu, u odnosu na samo 160 g za klasičnu KE granatu 30×173 mm.

General Dynamics-OTS nudi inačicu kupole Mk46 originalno namijenjenu ugradnji na EFV (Expeditionary Fighting Vehicle) vozilo američkih marinaca. Kupola Mk46 naoružana je automatskim topom Bushmaster II.

Za potrebe WLIP programa Lockheed Martin se udružio s Rheinmetall Landsystemom kako bi zajednički ponudili kupolu koja se temelji na nekim elementima kupole RLS E4. Naoružana je topom Bushmaster II s dnevno/noćnim stabiliziranim ciljnikom. Kao opcija nudi se nezavisni panoramski vizir namijenjen zapovjedniku i/ili lanseri protuoklopnih vođenih projektila Javelin.

Konzorcij Finmeccanica (nositelj ponude je tvrtka Selex S&AS uz OTO Melaru) nudi inačicu Hitfist 30 kupole s topom Bushmaster II. Borbena masa kupole je 3,2 tone. Osim što je kupola prilagođena ugradnji na postojeći Warriorov prsten u biti je riječ o kupoli Hitfist 25 Plus s Lothar ciljnikom i TILDE termovizijskom kamerom. Razina oklopne zaštite je podignuta na STANAG 4569 Level 4 koji se naknadno može podići na Level 5.

Siniša RADAKOVIĆ