Laka kupola CROWS

Mnoga neborbena vozila izložena su pogibeljima pa su konstruktori osmislili laku kupolu s daljinskim upravljanjem CROWS. Može se rabiti za razne zadaće, od samoobrane pa do izviđanja i ofenzivnih djelovanja

Foto US Army

Američke snage raspoređene u Iraku neprestano se suočavaju s mnogim izazovima. Iznenadni napadi, ophodnje opasnim područjima, djelovanje u urbanom okružju, mnoštvo civila u zoni djelovanja samo su neki od problema s kojima se suočavaju.
Za djelovanje u takvim otežanim taktičkim uvjetima od goleme je važnosti imati na raspolaganju opremu koja omogućava izvođenje zadaća i pruža vojnicima odgovarajuću zaštitu od protivničkih napada.
Mnoge zadaće obavljaju se lakim vozilom HMMWV ili Hummer. Intervencije, ophodnje, praćenje konvoja, nadzor prometa, prijevoz ljudstva samo su neke od zadaća koje u borbenoj zoni obavlja mnoštvo Hummera. Hummer je izvorno nastao kao lako terensko vozilo, zamišljeno kao nasljednik legendarnog Jeepa koji se uz manje izmjene u američkoj vojsci rabio četrdesetak godina.
Zamjena je izvrsno zamišljena i izvedena, Hummer je proizveden i isporučen u desetcima tisuća američkoj vojsci, ali i mnogim drugim vojskama diljem svijeta. Koncept se pokazao vrlo uspješnim pa se posljednjih godina pojavljuje mnogo vozila inspiriranih Hummerom. Neki tu inspiraciju nisu uopće pokušali sakriti nego su jednostavno, uz manje izmjene, precrtali ideju koja se pokazala uspješna i učinkovita.
Hummer je zamišljen kao lako vozilo, no ubrzo su se pojavile oklopljene inačice koje se mogu uspješno rabiti kao laka borbena vozila. Inačice s borbenom ulogom opremju se oružjem, najčešće univerzalnom strojnicom kalibra 7,62 mm ili teškom strojnicom M2 kalibra 12,7 mm. Često se postavlja i automatski bacač granata, uglavnom Mk 19.
Ali, najveći problem je što je oružje postavljeno na krov, a strojničar mora kroz otvor na krovu vozila do pola izviriti iz vozila kako bi mogao rabiti oružje. Ubrzo se pokazalo kako takvo rješenje, osobito u urbanim uvjetima, i nije najpametnije. Naime, zasjede i prepadi se u urbanim uvjetima često izvode na kratkoj distanci. U tim su uvjetima strojničari koji izviruju iz vozila vrlo lagan cilj. Incidenti su se redovito počeli događati, od mirovne operacije u Somaliji 1993. pa naovamo. Pripadnici somalijskih milicija, zaraćeni međusobno ali i protiv međunarodnih snaga većinu djelovanja obavljali su u urbanim područjima koje im je pružalo najviše šanse za uspješno djelovanje. U takvim su se napadima posebno ranjivim pokazali strojničari koji su dopola izloženi (i to je izložena ona osjetljivija polovica, od struka na gore) dok su za oružjem.

CROWS opremljen teškom strojnicom M2 kalibra 12,7 mm, Foto US Army

Kako riješiti problem?
Prva su rješenja tog problema bila improvizirana. Naime, počeo se postavljati priručni oklop oko strojničara kako bi ga se zaštitilo. To je bilo rješenje iz nužde koje je ponešto popravilo stanje ali nije riješilo problem. Strojničar je i dalje virio izvan vozila i bio izložen izvan vozila. Takva su rješenja omogućila kakvu-takvu zaštitu od metaka, ali zaštita od mina iznenađenja i sličnih napada bila je nikakva.
Jedino pravo rješenje bilo je razvijanje posebne kupole koja će omogućiti borbeno djelovanje s operaterom smještenim u sigurnosti oklopljenog vozila.
Ubrzo se krenulo s razvojem lakih kupola na daljinsko upravljanje diljem svijeta. Američki su stručnjaci razvili potpuno novu laku kupolu Common Remotely Operated Weapons Station (CROWS).
Najveća je prednost CROWS-a što operater upravlja paljbom i motri okolinu iz sigurnosti vozila. Primijenjeno daljinsko upravljanje operatera oslobađa potrebe izvirivanja iz vozila i izlaganja protivničkoj paljbi.
CROWS je stabiliziran pa omogućava djelovanje i iz pokreta. Opremljen je dnevnim i noćnim ciljničkim sustavom te naprednim sustavom za upravljanje paljbom. Konstruktori tvrde kako ima sposobnost pogađanja cilja prvim metkom što je osobito važno za izbjegavanje kolateralne štete. Operater na oružju ne mora više nasumce pucati i nadati se kako će u ispaljenoj masi metaka jedan ipak uspjeti pogoditi i neutralizirati cilj.
Preciznost i učinkovitost koju CROWS omogućava vrlo su važne u operacijama u urbanom okolišu jer omogućavaju brzo neutraliziranje protivnika sprečavajući ga da počini veću štetu.
Vozilo opremljeno kupolom CROWS može osobito dobro djelovati u zaštiti konvoja. Može krenuti naprijed i izviđati planiranu rutu. Nakon izviđanja rute postavi se na dominantnu točku s koje može nadzirati okolinu. Senzorima, koji su vrlo napredni i omogućavaju veliku optičku preciznost motri se područje, u slučaju otkrivanja opasnosti sustav za upravljanje paljbom trenutačno izračunava elemente za paljbeno djelovanje a operateru ostaje jedino pritisnuti gumb.
Kupola CROWS dosad je u potpunosti testirana na vozilu Hummer, i djelomično na ABKO izvidničkom vozilu Fox. No, kako je kupola zamišljena modularno ne postoji nikakava zapreka da se postavi na bilo koje vozilo odgovarajuće nosivosti. Potrebno je jedino prilagoditi ili postaviti postolje te provesti instalacije kupole i instalirati u unutrašnjost vozila opremu za nadzor rada. Oprema se sastoji od komandne ploče sa zaslonom za prikazivanje slike s ciljničkog sustava i nužnih komandi za pokretanje, ciljanje i paljbeno djelovanje.
Moguće platforme su tako sva oklopna vozila, kotačna i gusjenična, u inačici oklopnog transportera koje ili nemaju oružni sustav ili imaju oružnu instalaciju koja traži djelomično otkrivenog strijelca. Zatim, jedna od mogućih, potencijalno važnih, mogućnosti je postavljanje na kamione. U posljednje se vrijeme javlja potreba i za samozaštitom kamiona, osobito logističkih koji prevoze razne materijalne potrepštine. U urbanim uvjetima napadi na takve opskrbne konvoje su vrlo jednostavni a nenaoružani kamioni s vozačem i ponekad pratiocem vrlo su lagan cilj. Tom se problemu pokušalo doskočiti postavljanjem strojnica na kamione, ali to je samo privremeno rješejne jer je jedino kvalitetno rješenje postavljanje daljinski upravljanje kupole kako bi se posada mogla učinkovito braniti u slučaju potrebe. Već su se pojavili logistički kamioni koji tvornički imaju predviđeno mjesto na vozačkoj kabini za postavljanje strojnice. Postavljanje lake kupole samo je evolucijski korak naprijed.

CROWS s teškom strojnicom XM312, Foto US Army

Značajke kupole
Kupola CROWS razvijena je u sklopu programa Program Executive Office Soldier i u suradnji s tvrtkom Recon Optical iz Barringtona. Od oružja CROWS može prihvatiti dobro poznati automatski bacač granata Mk 19 kalibra 40 mm, tešku strojnicu M2 kalibra 12,7 mm, univerzalnu strojnicu M240B kalibra 7,62 mm te laku strojnicu M249 SAW kalibra 5,56 mm. Uskoro se planira integracija novorazvijenog oružja iz obitelji Crew Served Weapons Family i to modela XM307 i XM312. To su ustvari dva oružja sa zajedničkom osnovom, mogu doći u inačici teške strojnice kalibra 12,7 mm (XM312) ili automatskog bacača granata kalibra 25 mm (XM307).
Sustav je konstruiran tako da se optronički motrilački instrumenti mogu rabiti i pokretati neovisno o oružju, to je rad u tzv. neprijetećem modu, kako se ne bi nepotrebno izazivalo ili plašilo okolnu populaciju tijekom operacija u urbanom okolišu. Senzorski dio sastoji se od dnevne videokamere, FLIR-a druge generacije i laserskog daljinomjera. Oprema omogućava djelovanje danju i noću u lošim meteorološkim uvjetima.
Pažljiviji čitatelji uočit će kako slične modele lakih kupola na daljinsko upravljanje osim američke industrije, nude i Izraelci. Tvrtke Israel Military Industries i Rafael Armament Development Authority nude slične kupole identične filozofije. Izraelci na nekim svojim kupolama nude i mogućnost ugradnje automatskih topova do kalibra 30 mm.
Kupole takvog tipa imaju nekoliko prednosti. Ponajprije, važna je njihova modularnost koja omogućava postavljanje na široki spektar različitih vozila. Modularnost omogućava postavljanje i različitih vrsta oružja, od lakih strojnica pa do automatskog oružja krupnijeg kalibra (topovi i bacači granata). Relativno jednostavna konstrukcija i uporaba već postojećih dijelova i komponenti omogućava nižu cijenu. Niža pak cijena omogućava veću dostupnost i mogućnost opremanja većeg broja vozila takvim kupolama.
Kupola CROWS samo je jedna u nizu kupola, jedna je od prvih kupola takve filozofije koja je tržišno dostupna ali će je sigurno slijediti još nekoliko kupola raznih proizvođača diljem svijeta.
No, možemo biti sigurni u jedno, kupola CROWS, razvijena za potrebe američke vojske naći će svoje mjesto na mnogim Hummerima, čineći život vojnika sigurnijim, a izvođenje zadaća učinkovitijim i preciznijim.

Igor SKENDEROVIĆ