Lako prenosiva moć

Najnoviji zapadni ručni raketni lanseri, od kojih su neki još u razvoju, a neki tek nalaze prve kupce, uglavnom su nove inačice etabliranih sustava koje proizvode poznata imena…

U modernom borbenom okruženju, posebice u naseljenim područjima, sve se više javlja potreba za snažnim oružjem za potporu koje će biti pri ruci razmjerno malim i lakim pješačkim postrojbama. Jači sustavi potpore često nisu na raspolaganju, a topništvo ili zrakoplovstvo ne mogu uvijek dovoljno brzo reagirati. Danas su zato sve popularniji ručni prijenosni lanseri, a profilirali su se uglavnom kao protuoklopno oružje. Iako i dalje korisne, njihove kumulativne bojne glave nisu najbolje za uništavanje ciljeva kao što su utvrđeni položaji pješaštva, zidovi te meki ciljevi i ljudstvo na otvorenom.

Višenamjenski oružni sustav Carl Gustaf oznake M4 predstavljen je u rujnu 2014. godine (Foto: Saab)

Za suvremene sustave tog tipa danas se, osim raznovrsnijih ili višenamjenskih bojnih glava, postavljaju i dodatni zahtjevi. To su povećana preciznost, mogućnost ispaljivanja iz zatvorenog prostora, povećan učinkoviti domet kod nevođenih sustava odnosno manji minimalni domet kod vođenih, mogućnost povezivanja s vojnicima budućnosti i, općenito, mrežno djelovanje. Traži se također i prihvatljiva cijena jer je riječ o sredstvima koja se u pravilu nabavljaju u većim količinama. Obrambena industrija na nove je potrebe odgovorila u prvom redu razvojem novih inačica etabliranih oružja i sustava kako bi se cijene držale pod kontrolom.

Vječni Carl
U rujnu 2014. švedski je Saab Dynamics Ground Combat Systems predstavio novu inačicu poznatog bestrzajnog oružja kalibra 84 mm Carl Gustaf oznake M4. Glavna je odlika nove inačice da je sa 6,7 kg puno lakša (za 30 %) u odnosu na prethodnu inačicu M3 te više no upola lakša od 14,2 kg teške inačice M2. Ušteda u masi postignuta je uporabom ugljikovih vlakana u proizvodnji cijevi, uvođenjem titanijeve obloge i smanjenjem dimenzija titanijeva ublaživača trzaja. Oružje je skraćeno: s 1065 mm na manje od 1000 mm te su dodana druga ergonomska poboljšanja kao što je dulji i sklopivi rukohvat za nošenje kao i prilagodljivi oslonac za rame te prednji rukohvat. Uvedena je mogućnost nošenja napunjenog oružja što uvelike smanjuje vrijeme reakcije. Za olakšanu logistiku ugrađen je automatski brojač ispaljenog streljiva čime se izbjegava rizik od nepravodobnog umirovljenja oružja.

Slovačka je prvi kupac Saabova sustava Carl Gustaf M4, a isporuka se očekuje tijekom ove godine (Foto: Saab)

Slovačka nabava
Carl Gustaf M4 zadržao je pomoćni sklopivi otvoreni ciljnik, ali Saab ga nudi i s alternativnim rješenjem: refleksnim ciljnikom s crvenom točkom na Picatinny šini. Prednost je tog rješenja da vojnici mogu koristiti svoje standardne naočale za noćno gledanje. Glavni je ciljnik teleskopski s ručnim podešavanjem udaljenosti kakav je i na M3, ali novina je da sad ima sučelje i za pametni ciljnik. Takav će ciljnik, uz pomoć ugrađenog laserskog daljinomjera i balističkog računala te uz opciju ručnog unosa podataka o temperaturi potisnog punjenja streljiva i zraka, osim veće preciznosti omogućiti i uporabu budućeg streljiva koje se može programirati. Pretpostavlja se da će Saab za taj ciljnik uzeti neki postojeći pametni ciljnik kao što je Aimpoint FCS12 koji švedska vojska već koristi na M3. Prvi je ugovor o kupnji M4 sa Saabom 17. rujna prošle godine potpisala Slovačka, a isporuka se očekuje tijekom ove godine.
Saab je za Carl Gustaf razvio novo kumulativno streljivo HEAT 655 CS, prvo koje se iz bestrzajnog oružja može ispaljivati iz zatvorenog prostora. Streljivo ima učinkoviti domet od 300 m, a prema tvrdnjama proizvođača probija čelični oklop deblji od 500 mm.
Posebno je zanimljiva najava razvoja vođene rakete za Carl Gustaf pod imenom Ultra Light Missile koja bi trebala imati sustav vođenja sa zaključavanjem za cilj prije lansiranja (Lock On Before Launch – LOBL). Bila bi mase oko 5 kg i imala bi domet između 1500 i 2000 m što je dvostruko više nego je moguće uz postojeće nevođeno streljivo. Prema informacijama iz Saaba, glava za vođenje bit će razvijena iz neke postojeće rakete iz portfelja tvrtke, vjerojatno zrak-zrak IRIS-T.

Smanjenje mase
Saab nudi i nove inačice popularnog jednokratnog lansera AT4. Prva je AT4 CS ER protuoklopne namjene s ispaljivanjem iz zatvorenog prostora i povećanog dometa na do 500 m. Druga je AT4 CS HE, također s mogućnošću ispaljivanja iz zatvorenog prostora, ali s razornom bojnom glavom s mogućnošću programiranja detoniranja u zraku ili nakon udara te s dometom od 1000 m. Kao i na lanseru Carl Gustaf, uporabom novih materijala smanjena je masa i iznosi manje od 9,5 kg (na to treba dodati 1,5 do 2 kg pametnog ciljnika). Duljina lansera također je smanjena sa 104 na 98 cm.
Obje nove inačice AT4 dolaze s integriranim ciljnikom s crvenom točkom uz mogućnost dodavanja pametnog ciljnika. To se uz ostala poboljšanja ipak odražava na cijenu koja je 10 do 20 % viša u odnosu na starije inačice. Prvi je kupac lansera Francuska u sklopu programa Roquette NG.

Saab računa i na prodaju dviju novih inačica poznatog lansera T4 (Foto: Saab)

Nobelov lanser
Njemački Dynamit Nobel Defence (DND), proizvođač lansera RGW 90/Matador od 90 mm i Panzerfausta koji je svojevrstan pandan lanseru Carl Gustaf, usavršava svoje etablirane proizvode. U prosincu 2014. počela je proizvodnja RGW 90 AD za njemačku vojsku. Nova inačica ima višenamjensku bojnu glavu koja se može programirati, tj, ima mogućnost detonacije u zraku te domet od 1200 m s preciznošću od +/– tri metra na toj udaljenosti. RGW 90 AD koristi pametni ciljnik DynaHawk. Prema DND-u, masa lansera s raketom znatno je manja od 10 kg, a njegova je duljina smanjena na 990 mm.
Kako bi se osigurala veća preciznost na krajnjem dometu, čime bi konkurirali POVRS-ima, DND zajedno s tvrtkom Diehl BGT Defence radi na mogućnosti uvođenja korekcije putanje leta za takve nevođene rakete.
Dynamitov je Panzerfaust 3 također unaprijeđen u obliku Panzerfausta NG kojem je uz uporabu granate DM72 s tandem kumulativnom bojnom glavom te Dynarange pametnog ciljnika domet protiv oklopnih vozila udvostručen na 600 do 800 metara.

Od Vijetnama
Laki jednokratni raketni lanser M 72 LAW kalibra 66 mm, koji je uveden u naoružanje američke vojske još tijekom Vijetnamskog rata, zbog svoje je jednostavnosti i praktičnosti doživio drugu mladost, odnosno nove narudžbe i uporabu u Afganistanu i Iraku. Proizvođač LAW-a Nammo Talley sad nudi zadnju inačicu M72 E8FFE (Fire From Enclosure). Kako i ime kaže, može ispaljivati iz zatvorenog prostora i ima visokoeksplozivnu bojnu glavu. Zvučni potpis prilikom ispaljenja smanjen je za 50 % u odnosu na druga ekvivalentna oružja, dok je svjetlosni potpis noću sveden na razinu puške kalibra 5,56 mm, odnosno danju je razina dima koji nastaje pri lansiranju svedena na razinu puške kalibra 7,62 mm.
Na M72 E8FFE, slično kao i na spomenutim raketnim lanserima i drugim novijim inačicama M72, koriste se prednosti novih materijala radi smanjenja mase. Kako bi se skratilo vrijeme reakcije, omogućeno je lansiranje rakete kroz poklopac na lansirnoj cijevi. Nammo uz lanser nudi jeftini IC ili vidljivi laserski marker – ciljnik, no ne navodi o kojem je točno riječ.
Nammo također razvija M72 u smjeru inačica s mogućnošću programiranja streljiva za aktivaciju u zraku. To čini na osnovi tehnologija razvijenih za airburst granate 40 mm i s preciznošću od +/– 1 m u odnosu na programiranu udaljenost. Domet te inačice iznosit će 700 metara.

Njemački su lanseri RGW 90 najnoviju prinovu dobili u inačici AD (area denial) koju kupuje Bundeswehr (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Projekt iz MBDA-e
MBDA, jedan od najvećih proizvođača raketnih sustava, osim što je nedavno izišla s novim iznimnim POVRS-om MMP (HV broj 461, studeni 2014.), razvija i laki sustav pod nazivom Enforcer. Riječ je o višenamjenskom jednokratnom vođenom sustavu kalibra 86 mm sa zahvatom cilja prije lansiranja (Lock On Before Launch). Sustav je rezultat tri prvotno odvojena MBDA-ina koncepta.
Specifičnost je Enforcera to da je lansirna cijev četvrtastog presjeka, a masa cijelog sustava ne prelazi 9 kg. Bojna glava rakete je višenamjenska, tj. s probojnim, razornim i kumulativnim djelovanjem, a motor rakete dvostupanjski, odnosno sa stupnjem za izbacivanje rakete iz lansera te drugim stupnjem koji ubrzava raketu na putnu brzinu.
Kako bi se uštedjelo na cijeni, masi i veličini, odabrana je tehnologija digitalne stabilizacije slike. Kod nje je tražilo rakete fiksno, za razliku od uobičajenog rješenja gdje je sam sklop tražila fizički stabiliziran. Tražilo je optičko s radom u bliskim infracrvenim valnim duljinama i kao takvo može uočiti i laserske markere prilikom noćnih djelovanja. Raketa radi na načelu ispali i zaboravi, s tim da u MBDA-i ne odbacuju mogućnost razvoja opcija koje bi uključivale korekcije tijekom leta (obavljao bi ih čovjek), što će zahtijevati uvođenje podatkovne veze. Enforcer je opremljen pametnim ciljnikom DynaHawk, jednakom onom na RGW 90 AD. Domet sustava je, sukladno zahtjevu njemačke vojske, bio predviđen na 1800 m, ali prilikom ispitivanja postignut je domet od čak 2900 m. Najmanji domet trenutačno iznosi 100 metara, a u MBDA-i rade na njegovu svođenju na 50 metara. Enforcerom se može djelovati i iz zatvorenog prostora najmanje veličine 4 m x 5 m x 2,5 m. Testiranja sustava planirana su tijekom 2016. godine.

Poboljšanja Javelina
Standardni je prijenosni POVRS snaga SAD-a i nemalog broja drugih zemalja Javelin koji proizvodi zajednička tvrtka Lockheed Martina i Raytheona pod imenom Javelin Joint Venture (JJV). Da bi taj sustav i dalje bio zanimljiv na tržištu, pokrenut je razvoj inačice FGM-148 G koja će biti lakša i imati veći raspon učinaka na cilju. Prvo poboljšanje tiče se elektroničkih sklopova koji su trenutačno analogni i bit će zamijenjeni digitalnim čime se osim uštede u masi drži i tehnološki korak te olakšavaju buduće modifikacije. Drugo se poboljšanje odnosi na novu višenamjensku bojnu glavu koja će zadržati jednaku protuoklopnu moć, ali bit će učinkovitija protiv mekših ciljeva. U konačnici, treće poboljšanje koje će dovesti do G inačice Javelina uvođenje je novog nehlađenog IC tražila rakete čime prestaje potreba za jedinicom za hlađenje što donosi i najveće uštede u masi. Novo tražilo omogućuje i povećanje dometa rakete s 2,5 na 3,5 km.

Dynamitov je Panzerfaust 3 unaprijeđen u obliku Panzerfausta NG (uporaba granate DM72 s tandem kumulativnom bojnom glavom te Dynarange pametni ciljnik (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Novosti u Izraelu
Uz spomenuta i još nekoliko manjih poboljšanja, nova će raketa biti lakša za 0,45 kg, a usporedno se radi i na poboljšanju ciljničko-upravljačke jedinice sustava (Command Launch Unit – CLU) s ciljem smanjenja 40 % mase u odnosu na sadašnji CLU (6,4 kg). Novi CLU imat će ugrađene sposobnosti i za umreženo djelovanje i GPS. Još nije odlučeno o ugradnji novog ciljničkog senzora jer američka vojska nema izraženu potrebu za dometom većim od 2,5 km te je postojeći IC senzor za to dovoljan. S druge strane, originalna je raketa na testiranjima postigla domet od četiri kilometra te je teoretski moguća eksploatacija njezina punog dometa uz jači ciljnički senzor. Javelin G svakako mora proći dosta ispitivanja nakon čega se uvođenje u uporabu planira tek 2020. godine.
Među proizvođačima lansera svakako treba spomenuti izraelski Rafael. Tvrtka uvodi novi sustav (Spike) u veliku obitelj POVRS-a čime se raspon dometa tog brenda dovodi na područje malih udaljenosti. To je Spike SR (short range), jednokratni laki prijenosni POVRS dometa 100 do 1000 m što je ujedno i granica interesa pješačkog voda u većini situacija (barem kako to vide u Rafaelu). Masa sustava iznosi nešto više od 9 kg, a za vođenje se koristi digitalna stabilizacija slike s fiksnim nehlađenim optičkim IC tražilom. Razvoj je, prema tvrdnjama iz Rafaela, zaključen.

Vedran SLAVER