Lebedev PL-14

Tijekom međunarodnog vojnotehničkog foruma ARMY-2015 koji je u lipnju održan u Kubinki kod Moskve, Kalašnjikov je predstavio pretproizvodni protoptip svojeg novog pištolja Lebedev PL-14. Riječ je o poluautomatskom pištolju u kalibru 9 x 19 mm nazvanom po svojem konstruktoru Dmitriju Lebedevu. Razvoj pištolja započeo je tijekom 2014. i to prema specifikacijama ruskih specijalnih snaga, a u suradnji s vodećim ruskim natjecateljima u streljaštvu, nastojeći tako dizajnom udovoljiti vojnopolicijskim te civilnim natjecateljskim potrebama.

Koncern Kalašnjikov

Koncern Kalašnjikov nada se sklapanju ugovora s ruskim Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova, u kojima bi Lebedev PL-14 trebao zamijeniti pištolj Makarov PM. Očekuje se kako bi serijska proizvodnja mogla početi do kraja 2016. godine. U dizajnu Lebedev PL-14 kombinira suvremena i određena tradicionalna rješenja. Kućište je izrađeno od polimera, a cijev, opruge, izbacivač, osovine te navlaka zatvarača od čelika. Dizajn nastoji pratiti nove tehnike natjecateljskog streljaštva i narav ljudske biomehanike. Rukohvat je pomaknut dublje naprijed, ispod gornjeg dijela, kako bi se postigla bolja ergonomija te raspored mase uz postizanje bolje i lakše kontrole pištolja, posebice pri odskoku tijekom opaljenja. Iako je tijelo rukohvata izrađeno od polimera, ima dodatne drvene obloge. To je jedna od prvih stvari koja će, prema najavama, na konačnom proizvodnom modelu biti zamijenjena polimernom oblogom. Utvrđivač spremnika prilagođen je za dešnjake i ljevake. S donje prednje strane kućišta pištolja ugrađena je MIL-STD 1913 Picatinny šina na koju je prema potrebi moguće postavljati razne taktičke dodatke za ciljanje i osvjetljivanje.Rad pištolja temelji se na načelu kratkog trzaja cijevi prema Browningovu rješenju na HP-u. Usto, karakterizira ga double action sustav okidanja. Za temeljnu sigurnost koristi se klasična vanjska kočnica. Osnovni će model imati dulji i teži okidač koji zahtijeva silu povlačenja od 4 kg kako bi se otežalo neželjeno opaljenje, dok će vojnopolicijska inačica imati lakši okidač. S gornje je strane navlake zatvarača novi indikator metka u cijevi.


Ukupna duljina pištolja iznosi 220 mm, dok je duljina cijevi 127 mm. Visina pištolja je 136 mm, širina u rukohvatu 28 mm, dok širina navlake zatvarača iznosi 21 mm. Masa praznog pištolja iznosi 800 g, a s punim spremnikom 990 gr. Kapacitet spremnika je 15 metaka. Očekivani se servisni vijek pištolja uz uporabu ruskog vojnog streljiva 7N21 AP procjenjuje na najmanje 10 000 opaljenja, dok bi uz uporabu komercijalnog streljiva trebao biti barem trostruko veći.


Igor SKENDEROVIĆ