Milipol 2023 – u znaku inovacija

Nedavno završeno događanje u Parizu posvećeno domovinskoj sigurnosti i zaštiti obilježila je vrhunska tehnologija i neki zanimljivi primjerci oružja, a vodeća imena hrvatske vojne industrije još su jednom potvrdila međunarodnu reputaciju

HS Produktov najnoviji pištolj Echelon na Milipolu je imao europsku promociju

Ovogodišnje je, 23. izdanje Milipola, održano od 14. do 17. studenog u izložbenom centru Paris-Nord Villepinte. Međunarodni sajam organizira se svake dvije godine pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Francuske u partnerstvu s nekoliko vladinih institucija. Njegovo prvo izdanje održano je 1984. godine. Tada su, primjerice, informacijski sustavi bili u povojima, a sustavi videonadzora tek su se počeli pojavljivati na tržištu. Francuske elitne specijalne policijske postrojbe RAID još nisu ni postojale. Gotovo 40 godina Milipol uživa svjetski status vodećeg događaja posvećenog sigurnosti. Danas je i savršen forum za predstavljanje najnovijih tehnoloških inovacija u tom području, učinkovito ukazujući na potrebe sektora u cjelini, kao i rješenja za aktualne prijetnje i opasnosti.

 Praktična primjena izloženih sustava

Izložbeni prostor, pomno organiziran u specijalizirane zone, vrhunski je prezentirao sve što bi se moglo staviti pod pojam sigurnost. Predstavljeni su proizvodi iz područja kibernetičke sigurnosti, provedbe zakona, borbe protiv terorizma i nadzora granica, s naglaskom stavljenim na tehnološki napredak. Kao zvijezde ovogodišnjeg sajma – sustavi umjetne inteligencije, biometrije i analitike podataka besprijekorno su integrirani u sustave nadzora, prediktivne analitike te druge proizvode i mehanizme za otkrivanje različitih prijetnji suvremenom društvu. Jasno je prikazana ključna uloga vrhunskih tehnologija u poboljšanju učinkovitosti sigurnosnih operacija. Primjerice, sudionici i posjetitelji svjedočili su praktičnoj primjeni umjetne inteligencije i biometrije, koja pomiče granice mogućeg u sigurnosnim mjerama. Kad je riječ o kibernetičkim prijetnjama, vidljivo je kako one i dalje postaju sve složenije te su na sajmu izložena i istaknuta neka robusna rješenja za kibernetičku sigurnost. Izlagači su predstavili napredne alate i strategije osmišljene za zaštitu kritične infrastrukture, osjetljivih podataka i mreža od kibernetičkih prijetnji, istodobno ukazujući na neprestanu potrebu za usavršavanjem i usvajanjem novih tehnologija. Zanimljive su bile i rasprave uz demonstracije uživo, usredotočene na najnovije strategije za borbu protiv terorizma. Prikupljanje obavještajnih podataka, upravljanje krizama i zajednički napori međunarodnih sigurnosnih agencija prikazani su kao sastavni dijelovi sigurnosnog krajolika. Baveći se gorućim izazovima globalne migracije, izložba je predstavila inovativna rješenja za nadzor granica. Kao ključne opetovano su isticane napredne tehnologije nadzora, biometrijska identifikacija i integrirani sustavi upravljanja granicama.

 

 

Opet pištolj godine

Za hrvatske je izlagače sudjelovanje na Milipolu strateška odrednica. Od hrvatskih tvrtki koje su izlagale na ovogodišnjem izdanju važan je nastup imao HS Produkt: njegov je najnoviji pištolj Echelon imao europsku promociju. Za razliku od prijašnjih godina, kada je izlagao ili samostalno ili u sklopu Hrvatske gospodarske komore, ove se godine HS Produkt zajednički predstavio sa svojim strateškim partnerom, američkom kompanijom Springfield Armory. Na zajedničkom štandu dominirao je Echelon u svim izvedbama, te s ugrađenim različitim ciljnicima s crvenom točkom. Upravo je to, uz odvojivu šasiju, i jedna od prednosti Echelona. Ponavljamo: on ima mogućnost prihvata tridesetak različitih ciljnika bez potrebe za uporabom montažne pločice (opširnije v. tekst Echelon – univerzalni hrvatski službeni pištolj, HV br. 693). U skladu s očekivanjima, Echelon je bio i izložbeni primjerak koji je privukao najviše pozornosti posjetitelja i struke. Valja napomenuti kako je hrvatski pištolj nekoliko dana uoči Milipola okrunjen prestižnom titulom pištolja godine u SAD-u, u izboru eminentnog i utjecajnog stručnog časopisa Guns&Ammo. HS Produkt izložio je i vojnu i civilnu inačicu svoje puške VHS-2, te ostatak palete pištolja. Još jednom se istaknuo Hellcat, samoobrambeni model za prikriveno nošenje.

Hrvatske su tvrtke uz ostalo predstavile svoje kacige, odore, čizme…

Preložani već poznati u Francuskoj

Zapažen nastup s iznimno privlačnim i lijepo pozicioniranim štandom imao je i glasoviti hrvatski proizvođač zaštitnih kaciga Šestan-Busch iz Preloga koji, uz ostalo, oprema francusku policiju i žandarmeriju balističkom kacigom model BK-R2021. Zagrebački DOK-ING, koji je također nastupio samostalno, najviše je zanimanja privukao potpuno električnim robotskim vozilom MV-3 namijenjenim u prvom redu specijalnim antiterorističkim policijskim postrojbama. Jedna je od istaknutijih prednosti tog sustava dvostruki način djelovanja, bez posade ili s njom. Ojačan balističkim štitom, paketom senzora, kamera i drugih različitih alata, MV-3 znatno smanjuje rizik za operativno osoblje. Gumene gusjenice uporabu vozila čine vrlo diskretnom, što u kombinaciji s nosivošću od 700 kg uz kompaktnu konstrukciju povećava taktičke sposobnosti primjene uključujući i skučene prostore. Na području tekstila i kožnate galanterije valja izdvojiti Čateks, koji se predstavio samostalno, izlažući odore i najnovije tkanine. U sklopu izložbenog prostora državne Agencije Alan u Parizu je bio SPAR-TAC, koji je predstavio svoje borbene i taktičke odore, dok je Jelen izložio najnovije modele taktičke obuće: cipela i čizama.

Zapažen nastup s iznimno privlačnim i lijepo pozicioniranim štandom imao je i glasoviti hrvatski proizvođač zaštitnih kaciga Šestan-Busch iz Preloga

Stonerova rješenja

Među izloženim oružjem koje možemo smatrati novitetom valja istaknuti Berettinu pušku NARP (New Assault Rifle Platform) kalibra 5,56 x 45 mm. Naziv je izvedenica programa i vjerojatno Beretta neće s njim plasirati pušku na tržište. Konstrukcija oružja oslanja se na znatno poboljšanu ergonomiju obrasca pušaka AR-15. Iako je NARP predstavljena javnosti prije dva mjeseca na sajmu DSEI u Londonu, program razvoja započeo je prije otprilike pet godina. Prva je faza započela 2018. i dovela je do završetka funkcionalnog demonstratora. U drugoj fazi, započetoj 2022., svjetlo dana ugledali su prvi prototipovi, koji su predani na testiranje talijanskoj vojsci. Puška je u travnju 2023. ušla u završnu fazu razvoja, u kojoj su neki dijelovi potpuno redizajnirani, uz usvajanje znatnih modifikacija. Na prvi pogled, NARP izgleda kao i bilo koja druga puška napravljena po uzoru na AR-15. No, mehanički se radi o potpuno novom projektu, koji je vrlo pametno odlučio pratiti ergonomska rješenja Eugena Stonera s dizajna AR-15. Zahvaljujući smanjenoj masi od 3,3 kg (uključujući prazan spremnik) i ukupnoj duljini manjoj od 90 cm, NARP odgovara svakom operateru. Nudi potpuno dvostruke kontrole, set teleskopskih, sklopivih i preklopnih kundaka te vlastite rukohvate, koji omogućuju učinkovito rukovanje i brze te prikladne prijelaze u svim okolnostima. Modularnost i svestranost trebale bi NARP učiniti oružjem koje se može prilagoditi bilo kojem taktičkom scenariju. Kućište je izrađeno od najsuvremenijih materijala, a zaštita od prašine osigurava izvrsne performanse čak i na vrlo niskim ili vrlo visokim temperaturama te u uvjetima s puno blata ili prašine. Prema navodima Berette, NARP zadovoljava sve NATO-ove standarde pouzdanosti na 15 000 metaka.

Sunrockova je puška višekalibarska platforma predviđena za tri kalibra i to 5,56 x 45; 7,62 x 39 te .300 BLK

Nakon teških godina

Drugi jako zanimljiv proizvod na Milipolu, koji je premijeru također imao na ovogodišnjem DSEI-ju, dolazi od Hecklera & Kocha. Radi se o najnovijoj puškostrojnici kalibra 7,62 x 51. Ukratko, HK421 treba udovoljiti velikoj potražnji za takvim tipom oružja prouzročenoj novim ratnim sukobima, ponajviše u Ukrajini. HK421 radi na načelu posudbe plina s mehanizmom rotirajućih vijaka. Puškostrojnica bi trebala biti dostupna s različitim duljinama cijevi, kako bi odgovarala različitim operativnim zahtjevima. HK421 također nudi više opcija za kundak za ramena, uključujući onaj koji se koristi na puški HK416, ili teleskopsku inačicu. Masa oružja malo prelazi osam kilograma, što ga čini dva do tri kilograma lakšim od pješačke inačice MG5, još jednog proizvoda Hecklera & Kocha. HK421 hrani se redenikom i ima plinski blok s tri položaja. Modul rukohvata može se odvojiti kako bi se otkrila Picatinny šina za dodatke. HK 421 nudi se s inačicama cijevi od 13” (8,3 kg) i 16,5” (8,5 kg). Puškostrojnica je zapravo svojevrsna evolucija MG5, koja je razvijena kao suvremeni nasljednik MG3. Nakon teških godina pandemije, Milipol se 2023. vratio na velika međunarodna vrata, ponudivši sveobuhvatan uvid u budućnost sustava sigurnosti. Kako se globalno sigurnosno okruženje nastavlja usložnjavati, događaji poput Milipola služe kao temelj za povećanje sposobnosti državnih i privatnih sigurnosnih stručnjaka, a time i povećanje razine sigurnosti u zemljama diljem svijeta. Izložba nije samo prikazala najnovije inovacije već je poslužila i kao katalizator za važne rasprave i suradnje koje će nedvojbeno oblikovati budućnost domovinske sigurnosti.


Sunrockova višekalibarska platforma

Za razliku od predstavljenih noviteta Berette i Hecklera & Kocha, giganata na tržištu vatrenog oružja, jedan uistinu pravi novitet dolazi nam od široj javnosti nepoznate francuske tvrtke Sunrock. Bitno je što je poznata užoj stručnoj javnosti, a za Hrvate je zanimljiva po dugoj i uspješnoj suradnji s HS Produktom te Šestan-Buschom. Sunrock je zapravo bio i partner s kojim je HS Produkt nastupao na vojnim natječajima za novu jurišnu pušku i pištolj francuske vojske. U oba je slučaja karlovačka tvrtka došla do finala s puškom VHS-2 i pištoljem SF-19. Puške, odnosno prototipove pušaka HVT koje je Sunrock pokazao na Milipolu najblaže možemo opisati kao hibrid između dizajna pušaka AR-15 i AK-47. Frankenstein je zapravo višekalibarska platforma predviđena za tri kalibra i to 5,56 x 45; 7,62 x 39 i .300 BLK (7,62 x 35 mm), a osnovna je ideja praktična prilagodljivost između kalibara. Radi se o potpuno ambidekstralnoj platformi s naprijed postavljenim ručicama za repetiranje, čime je izbjegnuto rješenje stražnje postavljene ručice s AR-15. S druge strane, puška ima donje kućište i položaj operativnih poluga kao na AR-15, s nosačem klipa posuđenim od AK-47. Ta konstrukcija još je u fazi demonstratora s obzirom na to da Sunrock nema mogućnosti serijske proizvodnje. Dođe li do partnerstva s nekim ozbiljnijim proizvođačem, vrlo lako mogla bi se pojaviti na tržištu.


Leteća Kobra

Francuska kompanija Drone Volt predstavila je svoj dron najnovije generacije Kobra. Softver i hardver u potpunosti su proizvod kompanije, a dron je opremljen iznimno jakim nanokompjuterom koji omogućava veliku fleksibilnost i gotovo beskonačnu nadogradnju drona. Kobra je primjenjiva u vojsci, policiji i državnim institucijama.


Berettin NARP izgleda kao i bilo koja druga puška napravljena po uzoru na AR-15, no mehanički se radi o potpuno novom projektu

Optički sustavi

Od opreme namijenjene nadzoru, kontroli i identifikaciji specifičnih prijetnji prostorima poput zračnih i morskih luka, autocesta i posebice međunarodnih granica, valja izdvojiti kamere dugog dometa japanskog Fujifilma. Prije svega, tu je sustav kamera Fujinon SX1600 s mogućnosti prepoznavanja registarskih pločica vozila s udaljenosti od 1600 m i vrlo učinkovitog nadzora siluete čovjeka do otprilike 3600 m. Valja istaknuti i ultralaki višefunkcijski monokular Virtuose francuske tvrtke Elynxo. Ukupne mase 850 grama, Virtuose je posebno dizajniran za različite borbene situacije kombinirajući kvalitetne termalne i optičke mogućnosti. Osnovna je namjena povećanje svijesti o situaciji u vojnika na kopnenim, morskim i zračnim bojišnicama.


Iz Pariza tekst i foto: Dubravko Gvozdanović