Milipol Paris 2019

U glavnom gradu Francuske održan je od 19. do 22. studenog 21. međunarodni sajam domovinske sigurnosti i zaštite, a među više od tisuću izlagača istaknule su se i hrvatske tvrtke. Tekst je koncentriran na streljačko naoružanje i opremu, no izložbeni prostor Parc des expositions nudio je puno više

Na sajmu je zabilježeno gotovo trideset tisuća posjetitelja iz 151 zemlje (Foto: Milipol Paris 2019 / Anne Emmanuelle Thion et Sylvain Hard / Flickr)

 

Čast svečanog otvorenja sajma Milipol Paris 2019 pripala je francuskom ministru unutarnjih poslova Christopheu Castaneru. Ministarstvo unutarnjih poslova glavni je pokrovitelj sajma, a organizator konzorcij GIE Milipol, koji čini konzultantska agencija francuskog MUP-a CIVIPOL, Thales, Visiom i Protecop. Već više od tri desetljeća sajam uživa status vodećeg svjetskog događaja posvećenog institucijama i profesionalcima u području sigurnosti. Zajedno sa “sestrinskim” mlađim priredbama, koje se pod istim imenom održavaju u Dohi (Milipol Qatar) i Singapuru (Milipol Asia-Pacific), profiliran je kao specijalistički sajam namijenjen elitnim državnim postrojbama i agencijama, kao i privatnim sigurnosnim kompanijama, za čijim uslugama u zadnje vrijeme drastično raste potražnja. Svojom se ponudom i kapacitetima sajam u Parku izložbi (Parc des expositions) u četvrti Paris-Nord Villepinte nametnuo kao savršen forum za predstavljanje najnovijih tehnoloških inovacija u području zaštite. Predstavljena rješenja u velikoj su većini fokusirana na zadovoljavanje aktualne potražnje sektora u cjelini, kao i rješavanje najčešćih sigurnosnih prijetnji i opasnosti. Milipol Paris ugled duguje visokoj profesionalnosti sudionika, međunarodnom okruženju (66 posto izlagača i 45 posto posjetitelja dolazi iz inozemstva), kao i kvaliteti i količini inovativnih izloženih rješenja. Na ovogodišnjem su sajmu, među nešto više od tisuću izlagača iz pedesetak zemalja, uz potporu Hrvatske gospodarske komore izlagali i hrvatski predstavnici. Istaknuli su se HS Produkt, s europskom premijerom najnovijeg pištolja – modela H11, i Šestan-Busch, kao jedan od naših najprepoznatljivijih brendova na međunarodnom tržištu. Od ostalih izlagača iz Hrvatske predstavili su se proizvođači tekstilnih proizvoda i kožnate galanterije, i to Galeb, Galko, Odjeća, Kap-ko, Šešir, Pozamanterija-mtč te državna Agencija Alan, koja zastupa hrvatske proizvođače naoružanja i vojne opreme.

Najnoviji pištolj HS Produkta – model H11 u inačici s ugrađenim Red Dot ciljnikom premijerno je prikazan europskoj javnosti

 

Europska premijera

Pažljivo promišljajući i određujući idealan datum za predstavljanje svojeg najnovijeg pištolja europskoj i svjetskoj javnosti, u karlovačkoj tvrtki HS Produkt zaključili su da će to biti na ovogodišnjem Milipolu. Tako su potvrdili važnost pariškog sajma i vlastitu pripadnost eliti koju događaj promiče. Otprilike mjesec dana nakon premijere pištolja Hellcat na američkom tržištu, HS Produkt u Parizu ga je predstavio pod pojednostavnjenim imenom H11, pod kojim će ga prodavati na tržištima izvan SAD-a. Novo označavanje svih modela iz ponude HS Produkta dio je najnovije tržišne strategije stvaranja prepoznatljivosti i izvornosti brenda. Nastoji se naglasiti hrvatsko podrijetlo tvrtke te napraviti određena distinkcija od američkog tržišta, na kojem se proizvodi HS Produkta dominantno promatraju kroz prizmu partnera uvoznika, odnosno Springfield Armoryja. Napravljen je svojevrstan “rebranding”, odnosno preimenovanje svih linija pištolja koje proizvodi HS Produkt. Bez ikakve lažne skromnosti, model H11 bio je pravi hit Milipola i privukao je veliku pozornost struke i ostalih posjetitelja. Osnovni kapacitet spremnika od jedanaest metaka (od toga i potječe broj 11 u oznaci modela), najveći je u “micro compact” klasi pištolja. Za razliku od izravnog konkurenta na tržištu, pištolja SIG P365, hrvatski pištolj ima metak više, a ujedno je manje mase. Pištolj H11 nudi se s dodatnim spremnikom većeg kapaciteta od 13 metaka i u OSP (“Optic Sight Pistol”) inačici, koja je predviđena za ugradnju optičkih ciljnika s crvenom točkom. Osnovna je namjena obaju modela H11 “prikriveno nošenje” pa je slijedom toga izvanredan alat za sve čiji posao to zahtijeva (tajni agenti, krimpolicajci, tjelohranitelji itd.). Može biti i izvrstan izbor za samoobranu i “back up” oružje potpore, što je uobičajen način opremanja među američkim policajcima.

Ne gubi na aktualnosti

Karlovčani su u Parizu predstavili i model SF19, kojim se natječu za službeni pištolj Francuskih oružanih snaga, i trenutačno su u finalu s austrijskim Glockom. Putem međunarodnog natječaja Francuzi namjeravaju zamijeniti stare i dotrajale modele pištolja MAC/MAS 50 i PAMAS-G1 (francuska ponešto izmijenjena inačica pištolja Beretta 92F), jedinstvenom i suvremenom konstrukcijom. Riječ je o poboljšanoj inačici pištolja XDM, no slobodno se može reći: o novom pištolju. Za razliku od prethodnika, SF19 potpuno je ambidekstralne konstrukcije, što znači da su sve operativne poluge dvostrane, odnosno prilagođen je za rukovanje dešnjacima i ljevacima. Mehanizam za okidanje također je poboljšan, a vizualna je razlika u izvedbi okidača, koji je ravan, u tzv. flat izvedbi. Dio modela SF19, kojim se HS Produkt plasirao u finale francuskog izbora, opremljen je i duljom cijevi prilagođenoj ugradnji prigušivača pucnja, odgovarajućim ciljnicima za tu konfiguraciju te je u FDE (“Flat Dark Earth”) kombinaciji boje polimera i zaštitnog premaza metalnih dijelova. Osim premijernog predstavljanja modela H11 i SF19 s pripadajućim inačicama, HS Produkt izložio je uz pištolje HS9 G2, S7 i S5 i liniju jurišnih pušaka VHS-2, kojom je prošle godine također došao do finala izbora za novu pušku francuske vojske (izabran je Heckler & Kochov model 416F), te svoj bacač granata BG 40. Interes za VHS-2 pokazalo je nekoliko predstavnika stranih zemalja, što ukazuje na činjenicu da platforma i dalje ne gubi na aktualnosti.

Puškostrojnica MG-6.8 Sigov je predstavnik u projektu Next Generation Squad Weapon

 

Doziranje novosti

Što se tiče naoružanja ostalih izlagača, na ovogodišnjem sajmu načelno nije bio predstavljen niti jedan novitet koji bi iskočio iz već viđenih i tržištu ponuđenih modela oružja. Ono što se cijelo vrijeme sajma dominantno nametalo kao glavno pitanje među izlagačima i novinarima specijaliziranih publikacija jest neizvjesna situacija oko najnovijeg američkog programa razvoja i nabave lakog pješačkog naoružanja NGSW (“Next Generation Squad Weapon”). Očekivalo se da će tvrtke koje čine tri konzorcija finalista na Milipolu predstaviti konkretne modele oružja (NGSW se u osnovi svodi na puške i puškostrojnice) i koncepte streljiva, no to se nije dogodilo. Prikazane su samo promotivne brošure i šture videoprezentacije, koji nisu ponudile ništa konkretno osim viđenih uobičajenih marketinških slogana i isticanja određenih prednosti pojedinačnih koncepata i ponuđenih rješenja. Osnovna je intencija NGSW-a povećanje učinkovitosti i ubojitosti postojećeg streljačkog oružja uz istodobno smanjenje ukupne mase oružja i streljiva, te navodno rezanje troškova nabave i održavanja sustava opskrbe naoružanjem. Zadani ciljevi postigli bi se usvajanjem novog kalibra od 6,8 mm i njegove implementacije na nove platforme pješačkog naoružanja (opširnije v. tekst “(Ne)dostižna vizija”, HV 588).

Na Berettinu štandu mogao se vidjeti koncept koji s tom tvrtkom razvija američki General Dynamics i nudi ga kao svoju platformu za NGSW. Projekt je označen kao RM277 i sastoji se od “bullpup” kinetičke platforme (puška i laka puškostrojnica na istoj platformi), te streljiva s čahurom od kompozitnog (polimernog) materijala. S obzirom na tradicionalnu nesklonost američkog vojnog vrha “bullpup” konstrukcijama oružja, iznenađujući je izbor takvog dizajna za potencijalnog pobjednika programa. U pokušaju dobivanja nekog možda opipljivijeg razloga zašto se išlo s takvim dizajnom, dobili smo “klasične” odgovore, koji u načelu opisuju općenite prednosti “bullpupa”. Dulja cijev na jednakoj ukupnoj duljini i samim tim povećanje početne brzine ispaljenog projektila uz potentniji barut metka trebali bi biti dobitna kombinacija. Dakako, to je sažeti zaključak, jer sve ostalo tek su promotivni slogani uz uvijek prisutno smanjenje ukupne mase kao jedan od osnovnih uvjeta. Nažalost, izloženo je “oružje” bila tek 3D printana maketa projekta RM277, tako da se ništa konkretno nije moglo ni otkriti.

SF19, model kojim se HS Produkt natječe za službeni pištolj Francuskih oružanih snaga. Za razliku od modela XDM, u potpunosti je ambidekstralan

 

Sitne tajne

Slična je situacija vezana uz program NGSW bila i kod tvrtke Heckler & Koch. Taj njemački proizvođač u suradnji s američkim Textronom također sudjeluje na natječaju i njihov je zajednički projekt ujedno i najzanimljiviji. Za razliku od ostalih sudionika završnice NGSW-a, nude radikalno drukčiji pristup. Ideja i koncept najsličniji su starom H&K-ovu propalom projektu G11, puške na streljivo bez čahure. No, na Textronovu je projektu primijenjeno tzv. teleskopsko streljivo. Riječ je o metku u obliku valjka, gdje se projektil nalazi unutar plastičnog tijela metka obložen pogonskim sredstvom. S obzirom na radikalno drukčiji vanjski oblik samog metka, radikalno je drukčiji i strojni mehanizam kinetičke platforme. Iako smo se nadali da bi možda Heckler & Koch ipak mogao na svojem štandu prikazati oružje i pobliže objasniti sustav rada, to se nije dogodilo. Sasvim je očito da se u projekt polažu velike nade te će se “sitne tajne” ipak skriti od očiju javnosti. Pod tim mislimo na određene zanimljive stručne detalje, a ne na općenite značajke koje su odavno poznate. Inače, izložbeni prostor tvrtke Heckler & Koch nije sadržavao nikakve novine koje bi zaslužile isticanje. Bio je to klasičan nastup s već viđenom paletom oružja, u rasponu od pištolja do automatskog bacača granata.

Siguran pobjednik?

Za razliku od dvaju spomenutih sudionika programa NGSW, Sig Sauer očito igra na sigurno. U tvrtki su samouvjereni, prepuni entuzijazma stečenog na krilima pobjede njihova pištolja P320 (pod oznakom M17 i M18), na natječaju za službeni pištolj američke vojske. Kako se očito vidi na mjestu pobjednika, Sig Sauer jedini u NGSW-u nastupa samostalno. Njihova je ideja opskrbljivati vojsku oružjem, streljivom, prigušivačima i ostalom dodatnom opremom iz jednog izvora. Osnovna je vizija Sigova projekta ispuniti zahtjeve za NGSW kroz tradicionalno-suvremeni pristup: s jedne strane temelji se na konzervativnom dizajnu oružja i streljiva, a s druge implementira najnovije tehnologije i materijale. Sig je razvio hibridno streljivo, koje više-manje nije ništa drugo nego tradicionalni metak s dvodijelnom čahurom. Osnovna se razlika vidi u čeličnom ojačanju dna, odnosno donjeg dijela čahure metka. Takav pristup navodno omogućuje znatno smanjenje mase streljiva uz iznimno povećanje balističkog potencijala pojedinog metka od čak 60 posto (!!). Kinetička platforma kojom se ulazi u program trebala bi biti laka puškostrojnica MG-6.8, koja je i zauzimala istaknuto mjesto na Sigovu izložbenom prostoru. Kako je i vidljivo u dizajnu, Sig se nije oslonio na radikalna rješenja, nego nastoji pratiti ergonomiju puške M16/M4 (dizajn nije jednak). Korisnicima želi ponuditi poznatu platformu, koja neće zahtijevati novu prilagodbu i pristup obuci, nego bi se trebala vrlo brzo predati na uporabu vojnicima na terenu.

Nažalost, na Berettinu je štandu bila izložena samo maketa General Dynamicsova projekta RM277 izrađena 3D printanjem

 

Agresivan pristup vojnom tržištu očit je na svakom dijelu Sigova izložbenog prostora, kojim dominira oružje vojne namjene. Uz spomenuti MG-6.8, istaknuta je i teška (promoviraju je kao srednju!!) puškostrojnica MG-338 napravljena za kalibar .338 Norma. Sig njom nastoji pokriti prostor teškog strojničkog oružja u rasponu kalibara od 7,62 x 51 do .50 BMG učinkovitog djelovanja do čak dvije tisuće metara. Kod jurišnih pušaka uočljiva je sve veća ponuda različitih modela u kalibru .300 BLK (.300 AAC Blackout). Stoga se na Sigovu štandu mogao vidjeti model MCX, koji je upravo u tom kalibru nedavno za potrebe specijalnih vojnih postrojbi kupila Nizozemska. Kod Izraelaca zamijetili smo inačicu Tavora pod oznakom model X95. 300 BLK, a FN Herstal u tom kalibru nudi inačicu puške SCAR.

Prava novina

Jedina prava novina među jurišnim puškama, ako se tako može nazvati s obzirom na to da je već prikazana na sajmovima, najnovija je izraelska jurišna puška Carmel, koju proizvodi koncern IWI. Puška je novina isključivo pojavom, a ne konstrukcijskim rješenjima. Riječ je o još jednoj puški klasičnog dizajna sa spremnikom ispred rukohvata, u kalibru 5,56 NATO, koja izvana izgleda kao mješavina svega i svačega pa tako možete zapaziti dizajnerske detalje Tavora, Berette ARX-190, belgijskog SCAR-a i američke M4. Puška je potpuno ambidekstralna, sa spremnikom kapaciteta 30 metaka i ne nudi ništa novo što danas ne posjeduje svaka suvremena puška. Budući da se Izraelci opremaju inačicama Tavora, teško je povjerovati kako je ta puška namijenjena opremanju njihove vojske. Očito je riječ o proizvodu za strana tržišta, a koliko će biti uspješan pokazat će vrijeme.

Na području snajperskih pušaka tradicionalno dominiraju dobri stari igrači poput američkog Barretta, s “anti-material” snajperskim puškama uglavnom u kalibru .50 BMG, te finskog Sakoa, sa serijom pušaka TRG različitih kalibara. No, s ovogodišnjeg Milipola ipak bi trebalo izdvojiti talijanski Victrix Armaments (kao i Sako u vlasništvu je koncerna Beretta), i njegovu snajpersku pušku Scorpio kalibra .338 Lapua (puška se nudi i u kalibrima .300 Winchester Magnum i .300 Norma Magnum). Posrijedi je iznimno kvalitetan snajper klasičnog dizajna s okretno-čepnim zatvaračem, namijenjen prije svega preciznim gađanjima na velikim udaljenostima. Predstavljena konfiguracija bila je namijenjena policijskim antiterorističkim postrojbama i opremljena Steinerovom optikom. Zatvarač puške iznimno je čvrst, s trima bradavicama za bravljenje. Puška je opremljena podešavajućim dvostupanjskim okidačem, spremnikom od osam metaka (policijska inačica), bipodom, ručicom za nošenje i u svim smjerovima podešavajućim kundakom.

Puška X95, inačica izraelskog Tavora u kalibru .300 BLK

 

Utišani pucnjevi

Od dodatne opreme za streljačko naoružanje valja istaknuti sve veću ponudu prigušivača pucnja. Potražnja za njima u zadnje je vrijeme u golemom porastu i ne bazira se više dominantno na kratko vatreno oružje ili kratke strojnice, nego se traže i za oružje kalibra .50 (12.7 mm). Primjerice, spomenuti američki program NGSW navodi da je jedan od uvjeta koje novi oružni sustav mora zadovoljiti, a svaki od kandidata svojoj ponudi i priložiti, upravo prigušivač pucnja. Konkurencija i zahtjevi kupaca toliko su se proširili da se danas proizvođačima sve češće kao uvjet postavlja i briga za zdravlje operatera, odnosno krajnjeg korisnika prigušenog oružja. Pritom se ne misli isključivo na zaštitu od buke pucnja, nego na smanjenje razine povratnih plinova koji se kreću prema licu operatera. Koliko je konkurencija žestoka vidljivo je upravo u sve većem isticanju tog čimbenika kao presudnog, dakako uz ispunjenje osnovnih uvjeta koje prigušivač mora ispuniti. Kao novost na području ističe se najnoviji prigušivač finskog Ase Ultre nazvan DUAL762-BL. Predviđen za oružja kalibra 7,62 mm (x39 i x51), prigušivač odlikuje mala masa (570 grama), odlično skrivanje plamena, potpuna prilagođenost strojnom režimu paljbe te od pet do dvadeset posto smanjen povrat barutnih plinova u smjeru strijelca.

Od ostalih proizvođača prigušivača, s definitivno najvećom ponudom različitih modela, izdvojio se etablirani švicarski B&T AG, koji nudi i nekoliko zanimljivih proizvoda druge namjene. Uz poznatu kratku strojnicu APC9K, kojom je na natječaju za novu kratku strojnicu američke vojske uspio pobijediti mnoge renomirane proizvođače, B&T ističe dva naizgled neugledna, no itekako zanimljiva proizvoda. Jedan je od njih pištolj B&T VP9. Izrađen po uzoru na Welrod, britanski potpuno prigušeni pištolj iz vremena Drugog svjetskog rata, u izvedbi B&T-a prvotno je zamišljen kao tzv. veterinarsko oružje, što je i vidljivo iz punog naziva Veterinary Pistol 9 mm. Danas može biti učinkovito oružje kojim bi sigurnosne službe, bez potrebe za širenjem dodatne panike među stanovništvom, u slučaju nužde tiho eliminirale prijetnju.

Dio ponude B&T-ovih prigušivača. U sredini je vidljiv poprečni presjek jednog od prigušivača s pripadajućim komorama

 

Konverzija u “karabin”

Drugi je zanimljivi proizvod USW (“Universal Service Weapon”), platforma za pištolj koja se sastoji od tijela i sklopivog sanduka, a na prvi pogled uopće ne narušava uobičajenu siluetu pištolja. Tu zapravo nije posrijedi oružje: samo ime sugerira da je riječ o dodatnoj opremi, tj. platformi koja pištolj u sekundi pretvara u oružje kojim je moguće pucati iz ramena. Prednost je te opreme povećanje preciznosti oružja do čak 75 posto, što je za pištolj i više nego impresivno. Naime, treba biti iskren i priznati da prosječan europski policajac nije dovoljno vješt u učinkovitoj uporabi pištolja, posebice na imalo većim udaljenostima. Nedostatak sredstava utjecao je na nedostatno kondicioniranje i samim tim limitirao učinkovitost u smislu pogađanja cilja pištoljem. USW platforma pomaže nadomjestiti taj nedostatak jer korisniku omogućuje bolju kontrolu i stabilizaciju pištolja. Druga je prednost pozitivniji utjecaj na javnost. Naime, mnogi gradonačelnici i gradske službe nevoljko prihvaćaju činjenicu da sigurnosne službe (prije svega policija), u javnosti hodaju s “dugim cijevima”, što smatraju neprimjerenim civilnom društvu. Ipak, svi su svjesni opasnosti od terorističkih napada, a i nužnosti kompromisa, pa i industrija sve više traži rješenje koje bi zadovoljilo sve strane zainteresirane za sigurnost. USW nije nipošto prva platforma niti prva ideja kojom se pištolju daje uloga “karabina”. No, za razliku od drugih suvremenih platformi za pištolj, koje se vanjskim izgledom ne razlikuju od kratkih strojnica, USW ne narušava vanjske linije pištolja do te mjere da bi ga se moglo zamijeniti za kratku strojnicu. Platforma također omogućuje montažu optoelektroničkog ciljnika s crvenom točkom. Za početak iduće godine iz B&T-a najavljuju i USW platformu za hrvatski pištolj HS Produkt SF19.

Značaj manifestacije

Ovaj je tekst koncentriran na streljačko naoružanje i opremu. No, Milipol pokriva sva područja zaštite države i općenito društva: od integracija različitih sustava, zaštite informacijskih i komunikacijskih sustava, analize i upravljanja različitim oblicima rizika, civilne zaštite, industrijske zaštite i rada u potencijalno opasnom i zagađenom prostoru, forenzičke znanosti, antiterorizma i specijalnih snaga do klasičnih oblika poput sigurnosti u prometu, sigurnosti pomorskih i zračnih luka i mnogih drugih. Primjerice, s obzirom na aktualnost bespilotnih letjelica (dronova), cijeli je segment Milipola bio posvećen upravo toj novoj problematici, od pravne regulacije njihova korištenja do razvoja tzv. anti-dron pušaka. Velik prostor posvećen je robotici, odnosno različitim robotskim vozilima na daljinsko upravljanje, s osnovnom zadaćom zamjene čovjeka u radu u opasnom okolišu, sve u cilju povećanja opće sigurnosti.

Sigurnosna situacija u Europi mijenja se i to ne nabolje. Kao nikad prije, veliki europski gradovi izloženi su najokrutnijim oblicima terorizma. Teško naoružane vojne i policijske ophodnje postale su pravilo, a ne iznimka. S druge pak strane, sve češće demonstracije, koje nerijetko prerastaju u ulične nemire i nasilje, neizbježno dovode do sve većeg korištenja specijalne “anti-riot” opreme. U skladu s tim, hrvatska tvrtka Šestan-Busch upravo je u Parizu predstavila svoj komplet “anti-riot” balističkog odijela namijenjena specijalnim policijskim postrojbama. Ukratko, sajmovi i stručna događanja poput Milipola, osim što privlače pozornost struke, pomažu i u podizanju razine svijesti cjelokupnog društva o potrebi sveobuhvatne sigurnosti i zaštite.

Napisao i snimio Dubravko GVOZDANOVIĆ