Milipol Paris 2021 – Zapažen nastup hrvatskih tvrtki

Pogled na prostor hrvatskih izlagača. Mnogi su predstavljeni preko državne Agencije Alan te Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije

Organizatori vodećeg svjetskog sajma domovinske sigurnosti i zaštite nisu mogli izbjeći stanovitu ograničenost pristupa zbog protupandemijskih mjera, no to se nije odrazilo na broj izlagača. Iako je izložbeni kompleks Paris Nord Villepinte bio bogat različitim proizvodima i predstavljanjima, naš suradnik stavio je naglasak na streljačko naoružanje

Vodeći svjetski sajam domovinske sigurnosti i zaštite održan je 22. put u glavnom gradu Francuske, i to od 19. do 22. listopada. Službeno je nazvan Milipol Paris 2021, kako bi ga se razlikovalo od dvaju događanja koja se organiziraju pod istim brendom: Milipol Qatar u Dohi i Milipol Asia-Pacific u Singapuru. Svečano ga je otvorio francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, čije je ministarstvo tradicionalni pokrovitelj sajma u partnerstvu s francuskom Nacionalnom policijom i Žandarmerijom, pariškom Gradskom policijom, francuskim Odjelom za civilnu sigurnost i upravljanje krizama, Ministarstvom gospodarstva, francuskom Carinom, Interpolom i drugima.

Uvodni govor Yanna Jounota, predsjednika i izvršnog direktora organizatorske tvrtke Civipol te predsjednika sajmova Milipol, bio je prigodno posvećen aktualnim sigurnosnim temama koje muče većinu europskih zemalja. Jounot je najavio i seriju konferencija, stručnih studija i tematskih okruglih stolova koje će vrhunski međunarodni stručnjaci održavati tijekom sajma. Temeljna pozornost posvećena je razmjeni iskustava koja bi trebala proći sva ključna pitanja nacionalne i globalne sigurnosti.

Organizatori nisu mogli izbjeći ni stanovitu ograničenost pristupa na sajam zbog protupandemijskih mjera. Međutim, to se nije odrazilo na broj izlagača. Ove ih je godine bilo oko 1000, što je stotinjak manje nego na zadnjem pariškom Milipolu, održanom 2019., prije krize prouzročene pandemijom.

Visoka profesionalnost, posvećenost struci i predanost sigurnosnoj industriji ogledale su se u kvaliteti izlagača koji su svojim proizvodima pokrili sve segmente tržišta.

Kao i prijašnjih godina, među izlagačima su bili mnogi hrvatski proizvođači iz obrambeno-sigurnosnog sektora. Imali su zajednički štand postavljen u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Mnogi su predstavljeni preko državne Agencije Alan te Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI). Među njima bili su HS Produkt, Šestan-Busch, Galko, Orqa, DOK-ING, RIZ PE, Audio-Video Trend, Utilis, Construo-mat, Čateks, Spar-Tac… Hrvati su se koncentrirali na inovacije, od kojih su neke sufinancirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, te na nove pristupe u izradi i dizajnu osobne opreme policije i vojske. Tako je tvrtka Galko izložila nove proizvode u segmentu osobne borbene opreme, nosača, džepova, opasača i prsluka. Čateks je predstavio proizvodni program u segmentu tkanina za odore, od kojih se posebno ističe Cordura NyCo Extreme. Tvrtka Spar-Tac predstavila je novi dizajn suvremene borbene odore. Kibernetički segment obuhvatila je tvrtka Utilis, predstavivši sustav Cyber conflict simulator, koji je također dobio potporu iz europskih fondova. DOK-ING je potencijalnim poslovnim partnerima približio mogućnosti i funkcije svojih autonomnih strojeva za razminiranje, a tvrtka Orqa predstavila je tehnička rješenja koja se odnose na videosustave za upravljanje besposadnim letjelicama.

HKKOI je kao organizacija bio aktivan na Milipolu, naglasivši važnost međunarodne suradnje kroz sklopljene sporazume. Očekuje se da uskoro sklopi sporazum o suradnji s francuskim klasterom EDEN (European Defense Economic Network), kao i da proširi međunarodnu suradnju na programima koji će biti financirani iz Europskog obrambenog fonda. Zanimljivo je napomenuti da je nastup Klastera sufinanciran i sredstvima potpore hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Može se stoga reći da je Klaster i u tom pogledu položio test.

Reakcija na krizu

Ipak, od svih hrvatskih proizvođača najveću pozornost poslovično privlače najuspješniji: Šestan-Busch i HS Produkt, što ne čudi jer su odavno izrasli u svjetski prepoznatljive brendove. Bitna je informacija da je Šestan-Busch posredstvom svojeg zastupnika za francusko tržište, tvrtke Sunrock, potpisao ugovor za opremanje francuske policije i Žandarmerije novom balističkom kacigom model BK-R2021, namijenjenom akcijama održavanja i uspostavljanja javnog reda i mira. Njezina je masa svega dva i pol kilograma, a opremljena je štitnikom za vrat i zaštitnim vizirom koji se može vrlo jednostavno i brzo ukloniti. Za spuštanje i podizanje vizira ne moraju se koristiti dvije ruke, što je vrlo praktična značajka kod takvih kaciga, upravo u situacijama kad se uspostavlja javni red i mir. U Parizu je predstavljena i najnovija serija kaciga namijenjenih civilnim institucijama i korisnicima, ponajprije onima vezanim uz sustave civilne zaštite. Pandemijska kriza, a posebice potresi koji su pogodili Zagreb i Banovinu, upozorili su na potrebu za učinkovitom zaštitnom opremom kojom bi se opremala civilna zaštita. Kako bi popunili tu prazninu, u Šestan-Buschu pokrenuli su cijelu liniju novih kaciga nudeći nekoliko različitih modela koji bi trebali u potpunosti zadovoljiti zahtjeve i izazove pred kojima se nalaze takve službe.

Novi dizajn borbenih hlača hrvatskog proizvođača Spar-Tac i naprtnjača tvrtke Galko

Što se tiče HS Produkta, on na Milipolu nije predstavio nove proizvode jer je kao godina u kojoj će biti predstavljeni novi modeli oružja određena iduća, 2022. No, karlovačka tvrtka ipak je na svojem izložbenom prostoru istaknula neke od inovacija primijenjenih na postojeće modele. Ova je godina i dalje u znaku isticanja modela pištolja H11, u SAD-u poznatijeg pod imenom Hellcat. Taj nedvojbeno HS-ov bestseler i dalje ne prestaje impresionirati krajnje korisnike, ali i konkurenciju. Kad već spominjemo potonju, kolege iz tvrtke Česká zbrojovka u razgovoru su vrlo otvoreno priznali autoru ovog teksta kako ih dostignuća HS Produkta impresioniraju. Jednostavno su zadivljeni modelima pištolja, posebno samoobrambenim segmentom i modelom H11. Dostignuća u pogledu kapaciteta i izrade samih spremnika za taj mikrokompaktni pištolj još su uvijek izazov koji ne mogu dostići. Ako se taj detalj nekomu čini bezazlen, valja istaknuti da je HS Produkt jedna od rijetkih, ako ne i jedina tvornica koja potpuno sama izrađuje spremnike za sve svoje pištolje i puške. Većina ih proizvođača ne izrađuje ili to čini tek djelomice. Radije angažiraju specijalizirane tvornice koje pod njihovim brendovima ili odabranim imenima rade spremnike po narudžbi. HS Produkt i dalje se može ponositi činjenicom da su svi dijelovi njegova oružja stopostotno i originalno hrvatski proizvodi.

Izlazak iz kategorije

Igrajući na kartu velike popularnosti pištolja H11, HS Produkt posebno je istaknuo njegov upgrade model s dodatnom opremom. Predstavljeni model bio je u RDR (Red Dot Ready) inačici unaprijed pripremljenoj za prihvat optoelektroničkih ciljnika s crvenom točkom, u izvedbi s duljom cijevi s ugrađenim kompenzatorom. Iako već predstavljena na američkom tržištu, takva je inačica novina u Europi, posebice kad se uzme u obzir samoindeksirajući kompenzator koji je također svojevrsna inovacija. Doduše, kompenzatori čija je namjena smanjenje trzaja pištolja i njegova stabilizacija nisu nikakva novina na sportskom, no jesu na samoobrambenom oružju. Međutim, tu je potrebno izuzeti “C” modele pištolja s integralnim kompenzatorima u vidu rupa na cijevi, no oni nikad nisu u punom smislu zaživjeli na tržištu. Svatko tko se bavio ugradnjom kompenzatora na oružje zna koliko je potrebno znanja, iskustva i u konačnici vremena da bi se to pravilno učinilo. Takvi zahvati zahtijevaju veliku strojnu preciznost obrade cijevi (narezi), kao i samog kompenzatora, koji je u konačnici trebalo i dodatno učvrstiti posebnim ljepilom za cijevi kako ne bi dolazilo do pomicanja. Uzevši u obzir kompletnu problematiku, HS Produkt isporučio je krajnjem korisniku model pištolja s cijevi i kompenzatorom koji sam korisnik može skinuti i ponovno postaviti te učvrstiti za cijev bez ikakve potrebe za stručnom pomoći kvalificirane osobe. Kako su tim zahvatom ukupne dimenzije pištolja uvećane za duljinu cijevi i kompenzatora, a za sve one kojima je rukohvat s osnovnim spremnikom od 11 metaka premalen, HS je predvidio i spremnike od 15 metaka. U takvoj je inačici H11 izišao iz okvira mikrokompakt kategorije, svrstavši se u kategoriju većih standardnih tzv. službenih pištolja.

Top model kacige Šestan-Busch u kombinaciji s taktičkom zaštitnom maskom, još jednim proizvodom tvrtke iz Preloga

Uz H11, na posebnom je mjestu HS istaknuo i model namijenjen specijalnim postrojbama vojske i policije. To je SF19, također u RDR inačici, s duljom cijevi pripremljenom za prihvat kompenzatora ili prigušivača. Zbog toga je pištolj opremljen višim ciljnicima (obično se prigušivači protežu iznad siluete pištolja). Od ostalih značajki pištolja SF19 valja istaknuti velik kapacitet spremnika do čak 22 metka, potpunu ambidekstralnost, tj. prilagođenost i ljevacima i dešnjacima, novi Meta ravni okidač, prošireni uvodnik spremnika te boju pištolja AFDE (All Flat Dark Earth).

Od ostalih proizvoda iz ponude HS Produkta veliku su pozornost opet privukli puška VHS-2 te pištolji HS-9 G2 (druga generacija poznatog HS-9) i SF19. To se posebno odnosi na izaslanstva i druge posjetitelje Milipola iz afričkih zemalja, očito na krilima pozitivnih iskustava iz Toga i Kameruna, zemalja koje su svoje obrambeno-sigurnosne institucije opremile upravo tim oružjem. U Parizu je prvi put javno predstavljeno i strateško partnerstvo HS Produkta i švicarskog proizvođača streljiva RUAG, koji je na svojem štandu izložio i HS-ovu paletu proizvoda.

Zanimljivosti iz Češke

Što se tiče drugih proizvođača streljačkog naoružanja, valja istaknuti spomenutu tvrtku Česká zbrojovka, doduše, ne u smislu novih proizvoda i promocija, nego u svjetlu 85. obljetnice utemeljenja. Legendarni češki proizvođač u povodu proslave odlučio je izdati limitiranu seriju od 2000 primjeraka glasovitog lovačkog karabina CZ 557 te 2000 primjeraka pištolja CZ75 SP-01 Shadow. Odluka da jubilarni primjerak bude baš pištolj SP-01 neupućenima vjerojatno nije jasna jer mnogi misle da je tu čast zaslužio model 75. No, upravo je SP-01 pištolj kojim je Česká zbrojovka počela svoju renesansu na tržištu sportskih pištolja, koja se poslovično odrazila i na civilni, odnosno samoobrambeni te vojno-policijski program. Naime, SP-01 postao je nedugo nakon predstavljanja 2001. godine dominantan u areni praktičnog streljaštva, preciznije na natjecanjima prema pravilima međunarodne federacije IPSC (International Practical Shooting Confederation), i to u tzv. Production diviziji. Dominacija i popularnost tog modela dovele su do nekoliko usavršavanja koja su kulminirala novim pištoljem jednostavno nazvanim Shadow 2. Danas je on logičan izbor svakog strijelca Production divizije. O tome koliko je taj češki model sportskog pištolja dominantan u svijetu IPSC-a najbolje govori činjenica da mnogi Production diviziju danas nazivaju Shadow divizijom. Kad sve to uzmemo u obzir, postaje sasvim jasno zašto je menadžment tvrtke Česká zbrojovka odabrao SP-01 kao model kojim će obilježiti obljetnicu. Izvan konteksta obljetnice, Zbrojovka je predstavila već viđene modele jurišne puške Bren 2 i to u poluautomatskoj izvedbi za civilno tržište. Od zanimljivosti iz Češke vrijedi navesti najavu četvrte generacije kratke strojnice Scorpion EVO, a predstavljanje bi trebalo biti organizirano iduće godine.

Pištolji HS Produkta H11 i SF19 u RDR inačici i opremljeni duljom cijevi

Govorimo li o onim pravim novitetima, među proizvođačima streljačkog naoružanja ove je godine novo oružje predstavio jedino belgijski FN Herstal. Riječ je o novoj liniji lakih strojnica pod nazivom Evolys. Doduše, prva promocija održana je sredinom rujna na londonskom sajmu DSEI (Defence and Security Equipment International), no predstavljanje na Milipolu slobodno se može smatrati EU-ovom premijerom. Radi se o lakoj strojnici namijenjenoj urbanom ratovanju, za koje je i optimizirana. Osnovna je ideja iza te vrste oružja, koju slobodno možemo nazvati hibridom jurišne puške i lake strojnice, povećanje vatrene moći pojedinca (vojnika) uz znatno smanjenje ukupne mase oružja. FN Herstal svjetski je poznat po izvanrednim strojnicama od kojih se ističu teška MAG i laka Minimi. Ne treba zato sumnjati da je i Evolys rezultat dobro promišljenih odluka.

Pravi novitet

Primjenom suvremenih materijala – od lakih metalnih slitina do zadnje generacije industrijskog polimera i uz primjenu 3D printanja – inženjeri FN-a uspjeli su ukupnu masu oružja smanjiti za prosječno dva kilograma, približivši je masi jurišne puške. Istodobno su zadržali vatrenu moć lake strojnice. Načinom rukovanja Evolys je potpuno optimiziran ergonomiji jurišne puške, no za razliku od nje ne puni se klasičnim spremnicima, već se hranjenje streljivom vrši isključivo redenicima. Upravo je u tom dijelu i napravljena najveća razlika u odnosu na strojnicu Minimi jer je kut hranjenja postavljen bočno pod 45 stupnjeva, a klizači su redizajnirani tako da vojnik kod punjenja više ne mora paziti kako postavlja prvi metak. Tim je rješenjem znatno povećana pouzdanost punjenja pod borbenim stresom i uvelike je poboljšan cijeli sustav hranjenja pa se strojnica lako puni samo jednom rukom, lijevom ili desnom. Jednostavno opisano: korisniku ne trebaju dvije ruke za punjenje, što znači da jednom rukom uvijek može oružje držati za rukohvat, a drugom puniti kao kod jurišne puške. Ugrađeni hidraulični amortizer i kratki hod klipa omogućavaju vrhunsku stabilnost oružja pa tako korisnik bez problema može ispaliti i do 100 metaka zaredom, a da ne gubi ravnotežu i da oružje ne izlazi ozbiljnije iz linije gađanja. Dakako, povećanjem kalibra povećava se i trzaj oružja. Strojnica se trenutačno izrađuje u dva kalibra, i to 5,56 x 45 i 7,62 x 51 NATO te puca iz otvorenog zatvarača. Budući da je posebno dizajnirana za kompenziranje povratnih tlakova, optimizirana je za konstantni rad s prigušivačem pucnja. S gornje je strane opremljena Picatinny šinom pune duljine kako bi se mogli ugraditi različiti optoelektronički ciljnici. Izostanak šine jedna je od mana manje-više svih strojnica.

Na prošlom Milipolu, održanom 2019. godine, tvrtka švicarskih korijena Sig Sauer dominirala je predstavljanjem oružja – kandidata za Next Generation Squad Weapons (NGSW), tj. program kojim Američka kopnena vojska bira novu jurišnu pušku i puškostrojnicu. Ove godine Sig nije nastupio samostalno, već u sklopu svojeg zastupnika za francusko tržište i pritom ne nudeći ništa novo. Njemački Heckler & Koch ponajviše se koncentrirao na CQB (Close-Quarters Battle) inačice svojih jurišnih pušaka svih modela uključujući G36, HK416 i HK433. Ostali proizvođači uglavnom nastoje iskoristiti popularnost američke puške M4 i aktualnost kalibra .300 BLK nudeći svoje inačice i nadogradnje te platforme. Primjer je izraelska puška ARAD tvrtke Israel Weapons Industry (IWI). Bez obzira na to što ove godine od oružja osim Evolysa nije bilo nekih pravih konstrukcijskih noviteta, nekako smo stekli dojam, upravo i kroz prizmu pojave Evolysa, da se fokus sve više stavlja na strojnice. Naime, Sig je zadnjih godina uložio dosta resursa u nove strojnice, Izraelci osuvremenjuju i nadograđuju svoj Negev, Nijemci preko tvrtke Heckler & Koch nastoje istaknuti svoje strojnice MG4 i MG5, a čak i Česká zbrojovka pokušava “bildanjem” Brena 2 ući u područje prateći trend potražnje za lakim strojnicama.  

Dronovi i dark web

Skybeam – puška kao dio Skylockova antidron sustava

Velika je pozornost na sajmu posvećena kibernetičkoj sigurnosti kao i problematizaciji incidenata s dronovima, koji su u porastu. Iako je većina tih “upada” posljedica slučajnosti, tj. nemara različitih hobista i amatera koji su usmjerili svoje “igračke” dronom u zone zabranjenih letova, oni su ipak mogli izazvati opasne sudare sa zrakoplovima ili su ilegalno snimali slike te videozapise štićenih zgrada ili osoba. Dužnosnici sustava domovinske sigurnosti svjesni su da je samo pitanje vremena kad će kriminalne ili terorističke organizacije dronom napasti sportske događaje ili druge manifestacije s masovnim okupljanjem ljudi. Još 2018. godine zabilježen je neuspio pokušaj atentata na venezuelskog predsjednika Nicolása Madura, koji je napadnut s nekoliko dronova naoružanih eksplozivom iako neki izvori navode da je atentat bio insceniran. Također, uporaba rojeva dronova koji nose naoružani teret ili kemijska sredstva za izvođenje istodobnih napada više nije scenarij iz futurističkog filma, već je aktualna i neposredna prijetnja. Takvi napadi na sustave protuzračne obrane već su se zbili u sukobu u Libiji. Dark web poželjan je prostor za kriminalno tržište, koje mnoge terorističke skupine mogu iskorištavati i koristiti svoj utjecaj na pogrešno usmjeravanje razvoja dronova, integrirajući ih s tehnologijama umjetne inteligencije, šifriranim komunikacijama, a sve kako bi konstruirale smrtonosne naoružane dronove. Ukratko, svjetski obrambeno-sigurnosni industrijski sektor svjestan je opasnosti pa su i mnogi izlagači na Milipolu pokazali svoja rješenja za taj problem. Tehnološki napredni sustavi imaju osnovnu ulogu u održavanju neba sigurnim, od onih koji kinetički djeluju po dronovima pa do onih koji određuju smjer, lokaciju operatera i preuzimaju nadzor nad letjelicama. Među njima su fiksni i mobilni radiofrekvencijski detektori velikog dometa, sustavi za ometanje besposadnih letjelica uključujući i antidron puške pa sve do nekinetičkih naprednih sustava za neutralizaciju koji osiguravaju sveobuhvatnu zaštitu javnih površina i događaja.

Kriminal za računalom

Što se tiče kibernetičkog prostora, on je već odavno “zagađen” različitim aktivnostima, od bezazlenih i zajedljivih komentara dežurnih “trolova” do vrlo ozbiljnih terorističkih aktivnosti.

Pandemija koronavirusa usmjerila je većinu djelatnosti prema online djelovanju, što je otvorilo vrata većoj dostupnosti osjetljivih i strogo povjerljivih informacija trećoj, često zlonamjernoj, strani. Upravo su se zbog toga na sajmu mogle vidjeti i tehnologije čiji je cilj zaštita sadržaja komunikacija. Pod sloganom Never Trust A Black Box, tvrtka Feedback Italia nudi zanimljiv enkripcijski softver te posebno izrađena prijenosna računala i telefone s ciljem osiguranja povjerljivosti sastanaka koji se odvijaju preko Zoom ili Skype aplikacija. Forenzička strana kibernetičkog kriminala, odnosno osiguranje dokaza protiv kriminalnih aktivnosti, također je bila zastupljena na sajmu. Jedan od zanimljivijih alata predstavila je američka tvrtka Greyshift, koja razvija forenzičke alate GreyKey za mobilne uređaje koji rade na operativnim sustavima iOS i Android. Isključivo namijenjen vladinim, odnosno državnim policijskim i istražnim institucijama, GreyKey je alat za izvlačenje digitalnih podataka iz tzv. mrtvih telefona.

I za kraj, a kao rezultat sve češćih terorističkih napada na meke mete (soft targets) u urbanim sredinama na prostoru gradskih trgova ili parkova, gradske vlasti nastoje postavljanjem velikih betonskih blokova na pločnike prevenirati nalet vozila i zaštititi pješake od njega. Takvi betonski blokovi ne samo da su ružni već izazivaju i tjeskobu kod građana, a ujedno ih je i jako teško postaviti na predviđena mjesta. ASAP, mala francuska tvrtka specijalizirana za opremanje specijalnih postrojbi, osmislila je ugodnije i praktičnije rješenje. Njezin proizvod nazvan Anti-Terro urbana je barijera u obliku kontejnera za biljke izrađenog od čvrstog materijala otpornog na pogotke do kalibra 7,62 x 39 i udarce vozilom. S gornje strane kontejner je otvoren i služi za sadnju biljaka, dok je unutrašnjost šuplja kako bi se ispunila vodom ili pijeskom. Tvrtka nudi tri različita modela u rasponu mase od 60 do 218 kilograma kad su prazni.


Milipol 2021 – zastupljeni tržišni segmenti

Antiterorizam – specijalne snage; informacijski i komunikacijski sustavi; integracije sustava; zaštita podataka; analize i upravljanje rizicima; ekonomska i industrijska inteligencija; zaštita industrijskih i osjetljivih mjesta; civilna obrana; usluge forenzičke znanosti; provedba zakona; borba protiv organiziranog kriminala; sigurnost javnih mjesta; urbana sigurnost, sigurnost prometa i sigurnost na cestama; sigurnost luka i zračnih luka; kontrola granica; sigurnost financijskih sustava; zatvorski sektor; sektor nafte i plina; borba protiv kibernetičkih prijetnji i kibernetičkog kriminala; privatna sigurnost.


Novi koncept neubojnog oružja

FN Smart ProtectoR

Osim Evolysa, FN je predstavio i potpuno novi koncept neubojnog oružja kao vjerodostojnu alternativu Non Lethal sustavima, primjerice bacačima gumenih kugli i pištoljima s elektrošokerskim djelovanjima s male i vrlo male udaljenosti. FN Smart ProtectoR, kako je nazvan taj “pištolj”, odnosno lanser, opremljen je spremnikom s pet cijevi iz kojih ispaljuje patrone kalibra 12,55 mm FN SP s projektilom od elastomera. Taj elastomer, posebno dizajniran za takvu razinu primjene sile, napravljen je da drastično smanji rizik od tjelesnih ozljeda, a s druge strane ne postoji minimalna sigurna udaljenost za uporabu. Prema riječima tehničkog stručnjaka FN-a Frédérica Kayea, koji je inače gostovao na štandu HS Produkta tijekom nedavnog sajma ASDA u Splitu, razina onesposobljenosti pojedinca zbog djelovanja navedenog streljiva jednaka je onoj koja se općenito zadaje udarcem palicom (30 džula). Prednosti za policiju i sigurnosne snage vrlo su jasne: takav sustav daje mogućnost iznimno preciznog pogađanja na udaljenosti do deset metara. Rukovanje lanserom, koji je kompaktan i sličan pištolju, zahtijeva vježbe i postupke koje su policija i zaštitarsko osoblje usvojili i njima ovladali. Nije stoga potrebna posebna obuka na kakvu policija ili zaštitari nisu već naišli u svojim standardnim sustavima izobrazbe. Ono što je zanimljivo jest da se ne radi samo o lanseru. Naime, FN Smart ProtectoR opremljen je i posebnim inovativnim sustavom koji snima i analizira slike u stvarnom vremenu kako bi otkrio oblik ljudskog tijela i kategorizirao određene dijelove tijela kao područja koja su dopuštena ili zabranjena za gađanje. Ako se prepozna područje koje ne smije biti zahvaćeno pogotkom, kao što je glava, sustav upozorava korisnika ili blokira pucanje.


Dubravko Gvozdanović