Ministar Krstičević u službenom posjetu Pentagonu

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susreo se 12. srpnja u Pentagonu s  američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom. Tijekom susreta naglašena je iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateških saveznika i partnera, posebno na području obrane i sigurnosti. Američki ministar obrane James Mattis rekao je: ”Proučavajući vojnu operaciju Oluju, moram istaknuti kako je ona izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije.“ Istaknuo je također kako je Hrvatska mala zemlja koja daje velik doprinos međunarodnoj sigurnosti i primjer je izvrsnog NATO-ova saveznika. Iskazao je potporu SAD-a Hrvatskoj u vezi nabave novog borbenog zrakoplova naglasivši važnost te sposobnosti.
Na sastanku dvojice ministara razgovaralo se i o zajedničkom sudjelovanju oružanih snaga RH i SAD-a u NATO-ovim misijama i operacijama diljem svijeta te je američki ministar Mattis istaknuo:”Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu.”
Ovom je prilikom ministar Krstičević rekao: ”Želim vam zahvaliti na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj od početka borbe za hrvatsku neovisnost do danas. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske, a naše zemlje, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti. Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO-ovih saveznica koja će sudjelovati u dvjema borbenim skupinama: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju,” naglasio je ministar Krstičević.
Američki i hrvatski ministar obrane razgovarali su također o zajedničkim aktivnostima u NATO-u, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje. Izrazili su iznimno zadovoljstvo konstruktivnim sastankom i dogovorenim načinima suradnje u području obrane i sigurnosti te su potvrdili  izvrsnu suradnju dvaju strateških saveznika i partnera.
Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države strateški su saveznici i partneri koji sa zajedničkim interesima dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u koaliciji u borbi protiv terorizma.
Ministar Damir Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu te odao počast na grobu neznanog junaka.
Tijekom posjeta ministar će se susresti i sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) Gregom Kausnerom i direktorom Defense Intelligence Agency generalom Vicentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore. Posjetit će i tvrtku Lockheed Martin gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju Nancy Ziuzin Schegel.

OJI; Foto: US Department of Defence