MK 556 – iznenađujući izbor za Bundeswehr

Svijetom se sredinom rujna pročula vijest da je pobjednik natječaja za novu jurišnu pušku njemačkih oružanih snaga tvrtka C. G. Haenel. Ako se odabir potvrdi i nakon eventualnog žalbenog postupka, to će značiti da Heckler & Koch gubi položaj koji drži niz desetljeća

Kao i mnoge druge puške, MK 556 inačica je AR-15. Haenel je kategoričan u tvrdnjama da će udio domaćih, njemačkih komponenti u proizvodnji budućeg Bundeswehrova oružja iznositi 90 posto (Foto: Haenel)

 

Gotovo 40 godina, od 1959. do 1997., Heckler & Koch G3 bila je službena puška oružanih snaga Savezne Republike Njemačke (Bundeswehr). Oružje u kalibru 7,62 x 51 mm NATO pokazalo se iznimno kvalitetnim, ali vrijeme je učinilo svoje i njemačka vlada raspisala je 1994. natječaj za njegovu zamjenu. Najpoznatiji njemački proizvođač streljačkog naoružanja H&K igrao je na sigurno i ponudio klasični dizajn u kalibru 5,56 x 45 mm. Nakon opsežnih i uspješnih testiranja prihvaćen je kao standardna jurišna puška pod oznakom G36. Od ulaska u uporabu u Bundeswehru 1997. godine, G36 poznato je oružje, koje se nalazi u brojnim vojnim i policijskim snagama širom svijeta. Međutim, 2012. u medije su dospjele informacije o njegovoj nepouzdanosti. Spominjalo se da učestala rafalna paljba dovodi do pregrijavanja cijevi, što omekšava polimer tako da cijev u ležištu zauzima drukčiji položaj. Jedina je posljedica toga nepreciznost puške, koja se mora otkloniti ponovnim upucavanjem. Veći problem bio je u tome što se to događalo svaki put kad bi se u kratko vrijeme ispalilo više od tri ili četiri spremnika, pogotovo u vrućim vremenskim uvjetima. Iako su situacije u kojima postoji potreba za takvim djelovanjem zapravo rijetke, njemačko Savezno ministarstvo obrane taj je rizik ocijenilo neprihvatljivim. Kao privremenu mjeru, njemačka vojska u ljeto 2015. hitno je kupila 600 pušaka HK417 za pripadnike koji sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Dugo u uporabi

Vijek uporabe Bundeswehrovih pušaka G36 ionako istječe, a prema zaključku Saveznog ministarstva obrane više ih nije moguće nadograditi kako bi pješaštvo i specijalne snage odgovorili na trenutačni i budući široki spektar izazova na asimetričnom bojištu. Tijekom 2017. donesena je odluka o raspisivanju natječaja za novu jurišnu pušku System SturmGewehr (SSG) te postupnom povlačenju G36 iz uporabe.

Prema uvjetima natječaja puška je trebala imati i dugu i kratku cijev, koje moraju biti zamjenjive, zatim dvosmjerne komande te Picantinny šine 1913 na vrhu, sa strane i na dnu prednjeg rukohvata. Određen je i vijek uporabe prijamnika od 30 000 metaka i vijek uporabe cijevi od 15 000 metaka (s olovnom jezgrom ili streljivom SS109), odnosno 7500 metaka (sa streljivom s tvrdom jezgrom). Zanimljivo je da nije precizirano treba li nova puška biti kalibra 5,56 ili 7,62 mm, nego je odluka prepuštena proizvođačima. Međutim, tražena je najveća masa od 3,6 kg, što je značilo da će platforma od 7,62 mm teško biti pobjednik. Natječaj je navodio, ali nije zahtijevao, prigušivače, dodatne spremnike i elektronički brojač metaka (ekvivalent papirnatoj tehničkoj knjižici za održavanje sredstva). Poseban detalj natječaja bio je da puška ne smije sadržavati dijelove navedene u američkim regulatornim dokumentima ITAR (International Traffic in Arms Regulations), što bi značilo i potencijalnu mogućnost da njihov izvoz ili tehnologija budu zabranjeni. Novo oružje zasigurno neće biti privremeno rješenje jer se očekuje da će ostati u uporabi do 2046. godine.

Pripadnik izvidničke postrojbe njemačke kopnene vojske s puškom G36 na vježbi na poligonu “Klietz” 10. srpnja 2019. godine. G36 postao je poznato oružje i nalazi se u brojnim vojnim i policijskim snagama širom svijeta (Foto: Bundeswehr / Christian Vierfuss)

 

Na natječaj su se prijavili najpoznatiji svjetski proizvođači jurišnih pušaka. Heckler & Koch kandidirao se s puškama HK416 i HK433; njemačko-austrijski konzorcij Rheinmetall-Steyr Mannlicher ponudio je RS556; američki, tj. SIG Sauerov adut bio je SIG MCX; belgijski FN Herstal javio se s puškom SCAR-H, a stara, ali ne tako svjetski poznata njemačka tvrtka C. G. Haenel prijavila je MK 556. Favorit je bio H&K: osim pušaka, Bundeswehr desetljećima u arsenalu ima i druge njegove proizvode, kao što su pištolji USP (P8 i P12) i P30, automati / kratke strojnice MP5 i MP7, strojnice MG3 i MG4, snajper G28, podcijevni bacači granata AG36 i HK69A1, kao i automatski bacač granata GMG.

Odustajanja, odgode, odluka

Ciklus testiranja i ocjenjivanja počeo je u srpnju 2017., a očekivalo se da će do studenog 2018. biti završen. Bundeswehr je između prosinca 2018. i travnja 2019. trebao odabrati pobjednika, koji će u svibnju dobiti ugovor. Završna ispitivanja trebala su biti provedena tijekom 2020., a uvođenje u postrojbe očekivalo se početkom rujna iste godine. Još je tijekom testiranja SIG MCX postigao uspjeh na njemačkom tržištu: policija nekoliko saveznih zemalja kupila je nekoliko stotina pušaka. To je sigurno povećalo samopouzdanje SIG Sauera, ali ostalo je neriješeno pitanje može li puška američke tvrtke zaobići ITAR. HK416 isprva se činio dosta sigurnom okladom. Tu pušku već rabe specijalne snage njemačke kopnene vojske (Kommando Spezialkräfte – KSK) i mornarice (Kommando Spezialkräfte Marine – KSM), a francuska vojska njom zamjenjuje službenu pušku FAMAS. No, puška je ocijenjena preskupom za masovnu nabavu i uporabu u Bundeswehru. Zato je kombiniranjem najboljih značajki pušaka G36 i HK416 konstruiran HK433, koji je preuzeo ulogu favorita. Program SSG zastao je od 2017. do 2020. više puta. Iako je većina postupka provedena u tajnosti zbog pravnih odnosa između kupca i dobavljača, u travnju 2018. postalo je jasno da je izbor sužen na dva sustava: HK433 i MK 556. Rheinmetall i Steyr Mannlicher povukli su svoj RS556 navodno zato što suma koju bi dobili pobjedom nije dovoljno velika da bi im se proizvodnja isplatila. SIG Sauer odustao je od natjecanja u studenom 2017., najviše zbog navedenih problema s ITAR-om. U listopadu 2018. objavljeno je da niti jedno dostavljeno oružje nije zadovoljilo kriterije pa je preostalim proizvođačima odobreno vrijeme do veljače 2019. kako bi uklonili probleme. Haenel je predao drugu generaciju svojeg oružja MK 556. Prije konačnog izbora njemački je Savezni ured za opremanje oružanih snaga (BAAINBw), objavio zahtjev za ponudu za optiku nove službene puške. U skladu sa specifikacijom zahtijevani su refleksni ciljnici s trostrukim uvećanjem, koji će imati vijek uporabe od 15 000 metaka.

Konačna ponuda

Od ponuđača koji su ostali u postupku zatraženo je 14. svibnja 2020. da predaju najbolju i konačnu ponudu (Best And Final Offer – BAFO). Konačno, 14. rujna 2020. njemačka tiskovna agencija DPA (Deutsche Presse-Agentur) objavila je iznenađujuću vijest o pobjedniku: tvrtki C. G. Haenel GmbH s puškom MK 556. Ministarstvo obrane objavilo je idućeg dana službeno priopćenje za javnost u kojem se navodi da se nakon završenog ocjenjivanja najboljom pokazala ponuda tvrtke Haenel GmbH, no ti rezultati još nisu pravno važeći, što znači da još postoji mogućnost žalbi i drugih pravnih postupaka. Isto tako, nabavu mora odobriti i Bundestag, a očekuje se da će slučaj do kraja godine ući u parlamentarnu proceduru.

Može se pretpostaviti da će oružje dobiti novu vojnu oznaku G od Gewehr (puška), kao i pripadajući broj. H&K reagirao je priopćenjem u kojem izražava žaljenje zbog odluke i najavljuje da će je detaljno ispitati iz pravne perspektive te iscrpiti sve pravne mogućnosti. Neki analitičari spominju da je u izboru presudilo Haenelovo iskustvo u proizvodnji snajperske puške G29 za njemačke oružane snage. No, kad se pogleda tko već godinama Bundeswehr opskrbljuje puškama, strojnicama i drugim oružjem, protuargument se nameće sam od sebe. Odluka je u svakom slučaju veliko iznenađenje za sve.

Dva finalista

HK433 predstavljena je u veljači 2017. kao modularna i kompaktna puška u osnovnom kalibru 5,56 x 45 mm NATO, dizajnirana posebno za njemački natječaj. Nadovezujući se na provjereno i borbeno dokazano djelovanje puške G36, tvrtka H&K predstavila je novi dizajn prijamnika i modularni paket okidača. HK433 dostupan je s duljinama cijevi od 11, 12,5, 14,5, 16,5, 18,9 i 20 inča te mase od 3,25 do 3,65 kg. Puška ima i sklopivi kundak koji smanjuje njezinu ukupnu duljinu na 577 do 792 mm. Dodatni kalibri kao što su 7,62 x 51 mm NATO (HK231), .300 Blackout i 7,62 x 39 mm (HK123) također su projektirani, čime je nastala nova obitelj jurišnih pušaka temeljena na HK433.

HK416 koju Francuska kupuje za svoje oružane snage (u inačici HK416 F), bila je navodno preskupa za Bundeswehr (Foto: Armée de Terre)

MK 556 Gen2 dizajniran je na bazi AR-a s kratkim hodom klipa i dostupan je s duljinama cijevi od 10,5, 12,5, 14,5 i 16 inča s četverostrukom šinom STANAG 4694 ili pričvrsnim utorima M-Lok na 3 i 9 sati i dvosmjernim 45-stupanjskim kontrolama. MK 556 s cijevi od 16 inča ima masu 3,6 kg. Puška je prvi put predstavljena 2017., s tim da je MK pokrata od Maschinenkarabiner (strojni karabin). Dizajn uvelike duguje američkom konceptu AR-15. Djeluje na principu sustava plinskog klipa kratkog hoda, koji je zamijenio direktni sustav kod AR-15 i njezinih nasljednica M4/M16, tako da barutne čestice ne zaostaju u ležištu čak ni nakon duge paljbe. Novi je sustav samopodešavajući i pouzdano radi u cijevima različitih duljina. Sama cijev izrađena je postupkom hladne obrade metala i ima puno dulji vijek.

Takva konfiguracija klipa danas je sve češća za puške na osnovi AR-15 jer donosi jednaku prilagodljivost i ergonomiju, ali s povećanom pouzdanošću, pogotovo kad se djeluje duljim rafalima i u teškim uvjetima bez čišćenja. Hecklerova obitelj pušaka HK416, uključujući HK433, također koristi kratki trzaj plinskog klipa. Prilikom opaljenja sila tlaka barutnih plinova potiskuje klip unazad, pri čemu se javlja kratki hod, odnosno trzaj klipa. Tad klip preko klipnjače udarom pokreće nosač zatvarača i ostale dijelove unazad. Pod djelovanjem povratne opruge pokretni se dijelovi vraćaju u početni položaj i time je završen ciklus automatskog rada oružja. Barutni plinovi kod AR-15/M16/M4 djeluju direktno na čelo nosača zatvarača, pokreću cijeli sklop i tako ulaze u kućište. Posljedica toga zaprljanost je unutarnjeg dijela kućišta barutnim česticama i samim tim veća je vjerojatnost zastoja. Osim toga, unutarnji dijelovi i zatvarač konstantno su izloženi vrućim barutnim plinovima, što povećava njihovo trošenje, pa je potrebno često podmazivanje pokretnih dijelova kako bi automatika ispravno funkcionirala. Točna konfiguracija MK 556 i dodataka kojima će biti opremljena još uvijek nije potvrđena. Prema vijesti koju je objavila DPA, opsežna ispitivanja pokazala su da je Haenelov dizajn “nešto bolji” od suparnika iz H&K-a te da je cijela ponuda jeftinija. Prema časopisu Soldat & Technik, nasljednik G36 bit će nabavljan kroz četiri serije.

Povratak starog proizvođača

Ako se odabir Haenelove puške potvrdi i nakon eventualnog žalbenog postupka, to će proizvođaču iz grada Suhla u saveznoj zemlji Tiringiji u središnjoj Njemačkoj otvoriti golemo tržište vojnih i policijskih postrojbi širom svijeta. Iako u današnjem obliku posluje tek desetak godina, Haenel ima veliku tradiciju i dugu povijest. Osnovao ju je još 1840. kraljevski pruski povjerenik Carl Gottlieb Haenel. Od 1879. proizvodila je službene pištolje njemačke vojske M1879 Reichsrevolver, kasnije i M1883, a sudjelovala je i u proizvodnji karabina Mauser M 98. Zajedno s konstruktorom Hugom Schmeisserom u tvrtki su 1918. razvili i prvi moderni automat / kratku strojnicu MP 28. Tijekom Drugog svjetskog rata razvili su i masovno proizvodili automate MP 40 i poznate puške StG 44, koje su bile preteča današnjeg koncepta jurišnih pušaka. Haenel je prestao raditi 1945., nakon sovjetske okupacije dijela Njemačke, a Crvena armija istaknutije je inženjere i tvorničke strojeve prebacila u SSSR. Pod drugim imenima, pogon u Suhlu (koji je bio u sastavu DDR-a), proizvodio je nakon rata isključivo lovačko oružje. Tvrtka je staro ime C. G. Haenel vratila 2008., no kao dio veće tvrtke Merkel koja je od 2007. u vlasništvu tvrtke Caracal, koja je dio Tawazun Holdinga iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iako malo poznat na drugim dijelovima tržišta osim “lovačkog”, Haenel je imao iskustva i s njima, specijaliziravši se kao podizvođač i dobavljač dijelova za proizvođače krajnjih proizvoda, u koje spada i Heckler. Prvi znak ambicioznijeg ulaska na vojno-policijsko tržište pokazao se prije nekoliko godina, kad je Njemačka za specijalne postrojbe Bundeswehra kupila Haenelove snajperske puške RS9 u kalibru .338 Lapua Magnum i uvela ih u operativnu uporabu pod oznakom G29.

Veliki emiratski ulog

Haenel MK 556 dio svojih korijena vuče i iz UAE-a. Naime, prije nekoliko godina Caracal International, osnovan 2006., počeo je nuditi vlastite (polu)automatske puške u kalibru 5,56 x 45 mm na vojnom i civilnom tržištu u različitim izvedbama. To su CAR 814, CAR 817AR i CAR 816, koji će postati jedan od uzora pobjedniku njemačkog natječaja. Priča o počecima puške vrlo je zanimljiva ljubiteljima oružja i opisana je u više specijaliziranih časopisa. Naime, vlasnici iz UAE-a zaposlili su Roberta Hirta i Chrisa Siroisa, inženjere s iskustvom iz SIG Sauera te Hecklera. Dvojac je dobio odriješene ruke i zadatak da napravi pušku bolju nego što su HK416 i SIG516. Caracal je uložio velik novac u supermoderni kompleks za istraživanje i razvoj te proizvodnju. Nakon što je 2015. predstavljena, puška CAR 816 postigla je velik uspjeh i prodana je u desecima tisuća primjeraka u UAE te Južnu Koreju. Na razini komponenata, puška CAR 816 kompatibilna je s M4, koristi jednake dijelove za kontrolu paljbe, ručicu za punjenje, zatvarač i kompletan donji prijamnik, udarnu iglu i drugo. Inačice CAR 816 također imaju hladno kovanu cijev. Završna obrada pušaka izvrsna je: metalni dijelovi presvučeni su QPQ-om (engl. Quench Polish Quench ili Melonit), a kovani prijamnici anodizirani su tvrdim slojem u skladu s vojnim specifikacijama.

Kao i mnoge druge puške, MK 556 nadograđena je inačica AR-15. Dizajnirana je s naglaskom na boljoj ergonomiji i funkcionalnosti. Puška ima dvostrane komande, izbornik paljbe je s lijeve i s desne strane kućišta, kao i gumb za otpuštanje spremnika. Jedna je od prednosti činjenica da je postupak terenskog rastavljanja lakši nego u slučaju platforme AR-15/M16/M4.

Dakle, tek kad se dublje zagrebe u povijest Haenela, posebno noviju, kao i pozadinu razvoja puške MK 556, postaje jasnije kako je “mlada” tvrtka mogla izbaciti na tržište jurišnu pušku koja je pobijedila H&K. Novu pušku dizajnirali su najbolji inženjeri specijalizirani za streljačko naoružanje. Unatoč “šarolikom” podrijetlu puške, Haenel je kategoričan u tvrdnjama da će udio domaćih, njemačkih komponenti u proizvodnji budućeg Bundeswehrova oružja iznositi 90 posto. Proboj na zasićeno svjetsko tržište u početku će biti težak, ali ako sve bude u redu za Haenel i puška uđe u službenu uporabu njemačke vojske, vjerojatno će postati predvodnica vrlo uspješne serije. Na komercijalnom tržištu malo je pušaka tipa AR koje su “vojne klase”. Može se zaključiti da će puška konkurirati H&K-u, SIG Saueru, FN Herstalu i Coltu na svjetskom, a i na najvećem, odnosno američkom tržištu, gdje već nekoliko godina posluje tvrtka Caracal USA.

Ivan GALOVIĆ