Na Gašincima otvorena vježba “PAUKOVA MREŽA 2017”

Na vojnom poligonu “Gašinci” 25. travnja je otvorena združena vojna vježba “PAUKOVA MREŽA 2017”. U vježbi sudjeluje osamdesetak pripadnika Oružanih snaga i predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalnog CERT-a (CARNet), a svečano ju je otvorio načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave brigadir Ante Tolić.

U svom obraćanju sudionicima vježbe brigadir Ante Tolić istaknuo je važnost sudjelovanja predstavnika nacionalnih tijela dionika kibernetičke sigurnosti te hrvatske akademske zajednice u vježbi i naglasio da njome želimo potaknuti integriranje svih sposobnosti kibernetičke obrane na svim nacionalnim razinama. “Oružane snage sudjelovale su do sada u međunarodnim vježbama “COMBINED ENDEAVOR”, “CYBER COALITION”, “CYBER EUROPE” čija je tematika bila kibernetička obrana. Velika važnost ove vježbe leži u tome da ju po prvi puta organiziramo sami, na nacionalnoj razini. Želja nam je da se u budućnosti u nju uključe i drugi dionici kibernetičke sigurnosti s kojima na razini države zajedno razvijamo potencijale za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u kibernetičkom prostoru.”, dodao je brigadir Ante Tolić.

Vojna vježba “PAUKOVA MREŽA 2017” prva je nacionalna vježba iz područja obrane od kibernetičkih napada na stacionarne i razmjestive komunikacijsko-informacijske sustave. Provodit će se od 25. do 27. travnja 2017. na vojnom poligonu “Gašinci”. Cilj vježbe je uvježbati procese donošenja odluke, tehničke i operativne procedure i razmjenu informacija između sudionika vježbe u području obrane od kibernetičkih napada na stacionarne i razmjestive komunikacijsko-informacijske sustave. Vježbom se testira sposobnost sudionika za otkrivanje zloćudnih aktivnosti na komunikacijsko-informacijskim sustavima, provedba digitalne forenzike, ispitivanje funkcionalnosti zloćudnog koda, uklanjanje prijetnji i provedbu postupaka oporavka komunikacijsko-informacijskih sustava.

Vježba je zamišljena na način da predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalnog CERT-a (CARNet) imaju ulogu napadača na komunikacijsko-informacijski sustav. Njihova zadaća je stvaranje višestrukih realističnih problemskih izazova koji između ostalog uključuju pronalaženje ranjivosti i pogrešaka u konfiguraciji sustava i servisa, onemogućavanje rada sustava, zatim ovladavanje sustavom, krađu podataka i korištenje sustava za krajnje destruktivne akcije. Pripadnici Oružanih snaga RH imaju zadaću obraniti sustav od napada. Na kraju svake aktivnosti planirane su zajedničke raščlambe čija je osnovna zadaća ojačanje sigurnosti komunikacijsko-informacijskih sustava koje koriste Oružane snage RH.

Tekst i foto: B. Gaćina-Bilin