Završna planska konferencija za vježbu Paukova mreža 2017

U Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske održana je 5. travnja Završna planska konferencija za vojnu vježbu Paukova mreža 2017, koja će se provoditi od 25. do 27. travnja na vojnom poligonu “Gašinci”.
Sudjelovali su predstavnici svih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga RH zaduženi za pripremu i provedbu vježbe te predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Nacionalnog CERT-a Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.
Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio direktor vježbe pukovnik Bruno Bešker iz Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera OSRH, a kratki informativni sažetak o vježbi dali su pukovnik Tihomir Tomac i stožerni narednik Jurica Mikšić, također iz Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH. Nakon njih su Tonimir Kišasondi s Fakulteta organizacije i informatike, Marijo Plepelić iz Nacionalnog CERT-a i Miroslav Štampar iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava predstavili scenarij vježbe.
Cilj vježbe Paukova mreža 2017 jest uvježbavanje procesa donošenja odluke, tehničkih i operativnih procedura i razmjene informacija među sudionicima u području obrane od cyber napada na stacionarnim i razmjestivim komunikacijsko-informacijskim sustavima. Za vrijeme vježbe sudionici će testirati svoje sposobnosti otkrivanja zloćudnih aktivnosti na komunikacijsko-informacijskim sustavima, provedbe digitalne forenzike, utvrđivanja funkcionalnosti zloćudnog koda, uklanjanja prijetnji i provedbe postupka oporavka komunikacijsko-informacijskih sustava. Sudjelovat će pripadnici svih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga RH te predstavnici Fakulteta organizacije i informatike, Nacionalnog CERT-a Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) te Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

Tekst i fotografije: KNGS / Branimir Gaćina-Bilin