Na vatrenoj liniji

Iako je razvoj vatrenog oružja namijenjenog vojnicima doživio svojevrsni zastoj, povećanje broja bliskih borbi u Iraku i Afganistanu dao mu je novi impuls

Foto: US Marine Corps

Dosad nezapamćeno povećanje bliskih borbi, podjednako u gradovima Iraka i na otvorenim područjima Afganistana, ponovno je vratio interes vojnih krugova razvoju streljačkog oružja, posebice na povećanje njegove preciznosti i učinkovitosti na cilju. Novi uvjeti ratovanja donose intenzivne borbe na udaljenostima do sto metara ili manje, posebice u urbanom okruženju (military operations in urban terrain – MOUT). Zbog toga vojnici traže malo, pouzdano i lagano oružje dovoljno precizno da se cilj neutralizira prvim metkom, kako bi se spriječila mogućnost da neprijatelj priđe dovoljno blizu za borbu prsa o prsa.

Kao što se može vidjeti iz primjera američkih i britanskih snaga u Iraku, novi uvjeti ratovanja zahtijevaju ili novo oružje ili znatnu prilagodbu postojećeg. Kako je razvoj nove automatske puške dug i skup proces, prihvatljivije je rješenje prilagodba i modernizacija postojećih. Većina NATO oružanih snaga, čiji su pripadnici prisutni u Afganistanu i Iraku, našle su se u teškoj situaciji zbog neadekvatnosti streljačkog oružja. One moraju modificirati postojeće oružje kako bi ga prilagodile novim uvjetima ratovanja. Tako američka vojska već obavlja zamjenu klasičnih jurišnih pušaka M16 znatno kompaktnijim karabinima M4, pogodnijim za uporabu u urbanim borbama na vrlo malim udaljenostima.
Do danas američka je vojska zamijenila nešto više od deset posto svojih Colt Defense M16 pušaka (oko 200 000) te umjesto njih vojnike opskrbila karabinima M4 istog proizvođača. Za tu je namjenu u proračunskoj godini 2008. osigurano 98, a u 2009. čak 103 milijuna američkih dolara. Očekuje se da će i marinski korpus krenuti istim smjerom. Plan je da se u dogledno vrijeme sve postrojbe prve crte opreme karabinima M4 (kalibra 5,56 mm). Rokovi nisu utvrđeni jer se još uvijek ne zna koliko će se novca moći dobiti za tu namjenu. Prednost pri opremanju karabinima M4 imaju tzv. Battle Combat Teamovi (BCT) i timovi za potporu. Uz to, tvrtka Colt je najavila razvoj novih proizvoda još bolje prilagođenih novim potrebama korisnika.

Kao i mnogo puta dosad, i ovaj put zalihe streljiva određuju uporabu streljačkog oružja. Američke oružane snage rabe streljivo 5,56 još od 1963., i po tvrdnja tvrtke Colt, uloženi novac u oružje i streljivo bitno ograničava mogućnosti promjena. Zapravo je svaki prijedlog o možebitnoj promjeni stadarda metka unaprijed osuđen na propast. S jedne strane to nije dobro ja vojnike na terenu jer bitno smanjuje vjerojatnost da će i dogledno vrijeme dobiti suvremenije streljačko oružje. S druge, to je izvrsno za tvrtku Colt koja proizvodi karabin M4 i za njega nudi pregršt dodatne opreme kao što su optički dnevni i noćni ciljnici, daljinomjeri itd. Jedini je “problem” što oružje i dalje mora biti uporabljivo u svim zadaćama, a to konkretno znači da mu masa i veličina moraju biti prihvatljivi. U praksi to znači da postavljanje svih mogućih dodatnih sustava, koji pojedinačno poboljšavaju učinkovitost oružja, u konačnici bitno smanjuje njegovu uporabljivost. Kako se karabin M4 pokazao pouzdanim i učinkovitim na malim udaljenostima, postao je jedina prava opcija odabira jer američke oružane snage trenutačno ne razmišljaju o razvoju nove jurišne puške.

Kako bi tako ostalo i u dogledno vrijeme, tvrtka Colt tvrdi da se M4 u posljednjih pet godina dokazao kao ispravna odluka. Njegova intenzivna uporaba u Iraku dokazala je kako se radi o svestranom, otpornom i pouzdanom oružju. Ponekad i sasvim mala izmjena može bitno povećati uporabljivost oružja. Jedno od tih poboljšanja je Rail Adapter System (RAS) za karabin M4. Dosad su ga uglavnom rabile specijalne snage, a sad se proširio i u “obične” postrojbe. RAS se sastoji od četiri Picantinny tračnice koje se umetnu na mjesto prednjeg rukohvata. On omogućava lako postavljanje dodataka kao što je bacač granata, laserski označivač ciljeva, prednji okomiti rukohvat, svjetiljke ili optičkih ciljnika. Ovisno o potrebi ili želji korisnika dodaci se mogu postavljati ispod ili iznad cijevi.

Karabin M4 može se nadograditi ciljnikom Advanced Combat Optical Gunsight 4X tvrtke Trijicon. Taj je ciljnik, unutar programa Future Integrated Soldier Technology (FIST), kao moguću opciju modernizacije svog oružja uvrstilo i britansko ministarstvo obrane. Uz njega ide i poboljšani AN/PEQ-2 Target Pointer/Illuminator/Aiming Light (TPIAL).
Mogućnosti modernizacija

Sličnu strategiju primjenjuje i švedska vojska kako bi za čak petnaest godina produžila vrijeme uporabe svoje jurišne puške AK5 i istodobno je prilagodila programu modernizacije opreme pješaštva MARKUS.

AK5 ušla je u operativnu uporabu još davne 1983., a riječ je o derivatu puške FNC tvrtke FN Herstal. Modernizaciju 27 500 pušaka AK5 na konfiguraciju MIL-STD-1913 (čime će AK5 postati kompatibilan s karabinom M4) obavit će tvrtka Saab Bofors Dynamics. Modernizacija će, uz ostalo, donijeti i mogućnost uporabe svih ciljnika i drugih sustava namijenjenih karabinu M4.
Promjene će obuhvatiti ugradnju identičnog prednjeg rukohvata RAS-u, učinkovitiji skrivač plamena na ustima cijevi, stalno ležište za bajunet, novi kundak i stražnji rukohvat, prozirni spremnik za streljivo itd. Činjenica da švedske specijalne snage već rabe karabin M4, opremljen RAS-om pokazuje kako švedska vojska ima dostatno iskustvo da je mogla precizno postaviti zahtjeve za modernizaciju jurišne puške AK5. Kako bi opcija nabave nove puške bila preskupa, švedsko se ministarstvo obrane odlučilo za jednostavniju (čitaj jeftiniju) varijantu modernizacije postojeće puške, tvrdeći da će se i na taj način postići gotovo identični učinci.

Već je spomenuto da je i britansko ministarstvo obrane pokrenulo program Future Integrated Soldier Technology. Važan dio FIST programa je odabir nove jurišne puške, ili preciznije novog kalibra tijekom iduće godine. Na toj osnovi bit će i odabir nove lake strojnice, kako bi se svaki pješački vod britanske kopnene vojske opremio sa četiri jurišne puške (dvije s dodatnim bacačima granata), dvije lake strojnice (Light Machine Gun – LMG). Dva vojnika će opremiti sa strojnicom za potporu (Light Support Weapon – LSW). Po sadašnjim planovima prva oružja bi u operativnu uporabu trebala ući tek 2020.

U međuvremenu će, po neslužbenim najavama, britansko ministarstvo obrane zamijeniti svojih 300 000 jurišnih pušaka SA80 s istim brojem Coltovih M16, unatoč tome što su 2000. s tvrtkom Heckler & Koch potpisali ugovor o remontu vrijedan 92 milijuna britanskih funti (oko 179 milijuna američkih dolara).

Druge opcije
U želji da što bolje odgovori na nove potrebe vojnika, tvrtka FN Herstal je razvila bullpup pušku F2000 Modular Assault Weapon System u kalibru 5,56 mm. Svojim oblikom i modularnom konstrukcijom F2000 je, bar po tvrdnjama proizvođača, najbolji odabir za suvremenog vojnika. Tvrtka FN Herstal se nadala da će F2000 napraviti revoluciju u lakom streljačkom oružju te da će ostvariti golem prodajni uspjeh, ali se to (zasad) nije dogodilo. F2000 je trenutačno u naoružanju samo belgijskih specijalnih snaga i slovenske vojske.
Puška koja je ostvarila pravi globalni uspjeh svakako je AK47 (Kalašnjikov) koja se, među ostalim, nalazi i u naoružanju afganistanskih Talibana i iračkih pobunjenika. Glavne odlike AK47 su snažan metak kalibra 7,62×39 mm, relativno mala masa i kompaktnost te visoka pouzdanost (zahvaljujući jednostavnoj konstrukciji).
Očigledno potaknuta iskustvima iz Iraka i Afganistana, američka je vojska oformila istraživački tim s ciljem procjene učinkovitosti metka M855 5,56 mm koji se rabi u jurišnoj pušci M16 i karabinu M4. Iako se nigdje nije spominjao metak 7,62×39 mm, jasno je da je tim morao usporediti učinkovitost metka 5,56 i 7,62 mm. Na kraju je zaključio kako nema bitne razlike u učinkovitosti metka 5,56 mm i starijeg metka 7,62×51 mm koji je rabljen na jurišnoj pušci M14.
Do istog je zaključka došlo i britansko ministarstvo obrane, pa se očekuje da će nasljednik puške AS80 zadržati isti kalibar, unatoč sve češćim pritužbama iz borbe da zrno metka 5,56 mm nema dovoljnu razornu moć na cilju. Pritužbe su posebno česte iz Iraka i Afganistana gdje se vojnici žale da protivnici naoružani AK47 imaju znatno veću paljbenu moć nego oni naoružani puškama kalibra 5,56 mm. Iako zasad sve službene studije to pobijaju, uglavnom tvrdeći kako je problem u neadekvatnoj uporabi oružja, pa preporučaju da se rabe kratki rafali s po dva metka. Usprkos tome britansko je ministarstvo obrane odlučilo otići korak dalje te razmotriti stvaranje desetina ili vodova s miksom pješačkog oružja različitih kalibara. Druga je opcija razvoj obitelji streljačkog oružja koje će moći rabiti streljivo različitog kalibra.

Jedno je takvo oružje već razvijeno. Radi se o Special Forces Combat Assault Rifle (SCAR) tvrtke FN Manufacturing. SCAR je trenutačno u maloserijskoj proizvodnji za američke specijalne snage. Njegova najveća odlika je da se lako može prilagoditi za uporabu steljiva u kalibru 5,56×45 i 7,62×51 mm. SCAR L (Light) u kalibru 5,56 mm namijenjena je zamjeni M4A1 i Mk12 koje trenutno rabe američke specijalne snage, dok će SCAR H (Heavy) zamijeniti M14 i Mk11 snajperske puške. Prednosti SCAR-a su 90-postotna “ekonomska kompatibilnost” i 60 posto zajedničkih dijelova. Uz to kupac može birati između tri dužine cijevi (standardna, skraćena za karabine i duga za snajpere) ili može za svaku pušku kupiti više cijevi, pa tako vojnicima na terenu omogućiti jednostavnu prilagodbu pušaka trenutačnim potrebama, jer dužina cijevi izravno utječe na početnu brzinu zrna, njegov domet i preciznost, ali i na masu i uporabljivost oružja.

Visok stupanj prilagodljivosti
Istim je smjerom krenula i tvrtka Heckler & Koch sa svojom puškom HK41 koja može rabiti streljivo 5,56 i 7,62×51 mm. Heckler & Koch je s modelom HK41 pokušao napraviti obitelj modularnih pušaka kojom bi ujedinio uporabljivost, pouzdanost, jednostavnu uporabu i održavanje, ali i neke specifične zahtjeve kao što su mogućost djelovanja pri vrlo niskim temperaturama i pod vodom.

HK416 u kalibru 5,56 mm može rabiti cijevi dužine 10, 14,5, 16,5 i 20 inča, dok su za HK417 u kalibru 7,62×51 mm namijenili cijevi dužine 12, 16 i 20 inča. Pod uvjetom da kupac ima dovoljno novca da kupi sve opcije cijevi krajnji korisnik (vojnik i/ili policajac) može svoju pušku u kratkom vremenu prilagoditi različitim uvjetima djelovanja.
Sa spremnikom streljiva za 20 metara HK417 dolazi u tri inačice (jurišna puška, izvidnička i snajperska inačica). HK417 trenutačno prolazi kroz europska testiranja. Prikazana je i inačica HK416 u novom kalibru 6,8×43 mm. HK416 je u serijskoj proizvodnji za potrebe američke vojske i tamošnjih policijskih snaga, te norvešku vojsku, dok bi serijska proizvodnja HK417 trebala krenuti ove godine ako se osiguraju narudžbe. Po sadašnjim najavama prvi bi kupci trebali biti specijalne snage nekih NATO članica.
Tvrtka Heckler & Koch, na temeljima britanskog programa odabira zamjene za SA80A2, ali i drugih sličnih programa, vjeruje da će metak kalibra 5,56 mm i dalje ostati standard za NATO članice, a time i za velik dio svijeta. Unatoč tome svoju su pušku HK416 prilagodili i kalibru 6,8×43 mm.

Snajperske puške

Posebno poglavlje je razvoj snajperskih pušaka. Iako se većina tvrtki trudi razviti snajperske inačice svojih standardnih jurišnih pušaka, na tržištu su i specijalno proizvedene snajperice. Jedna od njih je i AS50 tvrtke Accuracy International (AI) u kalibru 12,7×99 mm (.50BMG) koju je ova tvrtka namjenski razvila za potrebe američkih specijalnih snaga. Ova poluautomatska puška, po tvrdnjama proizvođača, ima vrlo veliku preciznost i manji trzaj. To dvoje omogućava pogađanje cilja prvim metkom i zadržavanje ciljnika na cilju i tijekom opaljenja. Kombinacija spremnika s pet metaka i poluautomatskog djelovanja dopušta da dobro uvježban strijelac pogodit cilj s nekoliko metaka u kratkom vremenu. Proizvođač navodi da se AS50 pokazala visokoučinkovitom u Afganistanu.

Plinska kočnica na ustima cijevi ujedno služi i kao skrivač plamena koji bitno smanjuje mogućnost otkrivanja položaja strijelca. AS50 će u američkim specijalnim snagama zamijeniti pušku Barrett M82A1A istog kalibra.

Zbog velike dužine i mase snajperske puške velikog kalibra (AS50 je dugačka 1369 mm i teška 14,1 kg) nisu pogodne za sve zadaće. Zbog toga specijalne i “obične” postrojbe rabe i snajperske puške kalibra 7,62×51 mm. Problem je što zrno kalibra 7,62 mm ima učinkovitost do 1000 metara, što često nije dovoljno. Zbog toga se razmatraju mogućnosti uporabe streljiva većeg kalibra koje ne bi bitno povećalo masu i veličinu oružja uz istodobno povećanje dometa. Najizgledniji je kandidat metak kalibra .338 (8,6×70 mm) čiji je učinkovit domet oko 1500 metara. Tvrtka Accuracy International planira razviti nešto težu snajpersku pušku koja bi rabila streljivo .300WingMag učinkovitog dometa 1200 metara. Po tvrdnjama tvrtke, povećanje mase nije uvjetovano isključivo povećanjem snage metka već i zahtjevima kupaca koji traže teže snajperice. Iako manja masa iziskuje manji napor pri nošenju, iskustvo je pokazalo da nešto veća masa snajperske puške bitno povećava preciznost.

Osim promjene kalibra najveći se napredak na području snajperskih pušaka očekuje od optičkih ciljnika. Pokazalo se da je znatno lakše projektirati pušku i dometa većeg od 2000 metara nego napraviti odgovarajući optički ciljnik. Tvrtka Accuracy International surađuje s renomiranim proizvođačima optičkih ciljnika QioptiQ, Leica i Zeiss u nadi da će dobiti ciljnike koji će korisnicima omogućiti da iskoriste sve mogućnosti oružja.

Oružje za osobnu obranu
Pitanje odabira odgovarajućeg kalibra podjednako je važno i za oružja za osobnu obranu. Tvrtka FN Herstal nastavlja potencijalnim kupcima nuditi svoju pušku P90 u kalibru 5,7×28 mm, nakon što ju je u naoružanje usvojilo više od 20 kupaca. Jedan od najuglednijih kupaca su NATO-ve Quick Reakciton Force. Njemačka kopnena vojska, ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica odlučili su se za metak kalibra 4,6×30 mm i MP7 tvrtke Heckler & Koch (dosad su naručili 870 komada). Najprodavanija inačica je MP7A1 koju rabe vojne i policijske specijalne snage (zaštita VIP osoba). Njemačka vojska namjerava s MP7 naoružati vozače, pilote i poslužitelje topničkih oružja. Ostali proizvođači uglavnom su ostali vjerni kalibru 9 mm. Klasični primjeri su MP9 tvrtke Broegger & Thomet i MP5K tvrtke Heckler & Koch.

Siniša RADAKOVIĆ