Nabildani Guardian

Kanadske oružane snage počele su u kolovozu ove godine, nakon isporuke prvih šest, na svoje popise sredstava stavljati nova laka oklopljena vozila TAPV, unaprijeđen i ojačan Textronov oklopnjak M1117

TAPV je punokrvan oklopnjak koji je uključio zahtjeve za protuminsku zaštitu koji su dominantna odrednica MRAP vozila. (Foto: Canadian Army)

Razvoj taktičkog oklopnog ophodnog vozila (Tactical Armoured Patrol Vehicle – TAPV) sastavni je dio programa kanadskog Ministarstva obrane, čiji je cilj obnova i modernizacija kopnenih borbenih vozila i sustava. Cijeli je program ispočetka, kad je objavljen sredinom 2009. godine, vrijedio otprilike pet milijardi kanadskih dolara (3,42 milijardi eura). Uz TAPV, najzapaženiji dio odnosio se na novo borbeno vozilo pješaštva pod nazivom Close Combat Vehicle, koje je trebalo pratiti novonabavljene tenkove Leopard 2A6M CAN. Bili su uključeni i projekti remonta i modernizacije 550 oklopnjaka LAV III na kotačima, kao i nabave teškog vozila za izvlačenje kompatibilnog s Leopardom 2 te teškog inženjerijskog vozila. Na kraju se zbog financija odustalo od novog BVP-a, a ostali su projekti uspješno ugovoreni. Tvrtki General Dynamics Land Systems povjerena je modernizacija vozila LAV III, a Rheinmetall je s BPz-3 Buffelom određen za nositelja programa tenka za izvlačenje. Njemačkom FFG-u povjereno je teško inženjerijsko vozilo, bazirano na Leopardu 2 i nazvano WISENT 2.

Limiti nadogradnje
Ministarstvo obrane priopćilo je glavne razloge pokretanja projekta TAPV. Prvo, postojeći broj neoklopljenih vozila i lakih oklopnih vozila više nije u stanju ispuniti sadašnje i buduće zahtjeve vezano uz mobilnost, ergonomiju, sposobnost razmjene informacija i obavještajnih podataka te integriranog borbenog djelovanja. Osim toga, na osnovi iskustava, ponajviše onih iz Afganistana, ocijenjeno je da vozila u sastavu kopnenih snaga ne pružaju primjerenu razinu zaštite od suvremenih i budućih prijetnji. Iako je određen napredak postignut modernizacijom postojećih, ona su dosegnula granice ukupne mase vozila i time je presušio njihov potencijal za daljnje nadogradnje. Cilj projekta je dobava borbenog vozila na kotačima koje će ispuniti širok spektar zadaća, uključujući, ali ne ograničavajući se na njih, izviđanje i nadzor, osiguranje, zapovijedanje, prijevoz tereta i ulogu oklopnog transportera. Tražio se visok stupanj taktičke pokretljivosti i vrlo visok stupanj sigurnosti za posadu. Konkretno, TAPV će zamijeniti izvidničko vozilo Coyote 8 x 8 (koje je licencirana inačica švicarskog vozila MOWAG Piranha, kao i LAV III) i višenamjenska MRAP vozila RG-31 Mk 3 Nyala.

Prethodnik TAPV-a je Textronov M-1117. Na fotografiji ga voze vojni policajci Nacionalne garde Georgije, a izvezen je u Bugarsku, Kolumbiju, Irak i Afganistan (Foto: Georgia National Guard)

Textron pobjeđuje
Projekt TAPV pokrenut je 2009. pozivom proizvođačima za dostavu pisama namjere i informacija o cijenama i dostupnosti. Osim pronalaska potencijalnih ponuđača, kanadska vlada i vojska željele su provjeriti na što se može uopće računati na tržištu. Nakon toga slijedilo je podnošenje pisama namjere i kvalifikacija ponuđača (solicitation of interest and qualification) te je na kraju objavljen i poziv za dostavu ponuda.
Konkurencija je bila velika: Textron s novom inačicom svojeg M1117; BAE OMC s inačicama RG-31 Mk5 i RG-35; konzorcij tvrtki Force Protection, CAE, Lockheed Martin Canada i Elbit s vozilom Cougar; Nexter s Aravisom, Hägglunds s Alligatorom (SEP 6 x 6), Oshkosh s M-ATV-om te Thales s Bushmasterom. Thales se samoinicijativno povukao iz natječaja kad je shvatio da Kanada traži manje vozilo od onog koje je ponudio. Textronova ponuda odabrana je u lipnju 2012. godine.

Iz poznate obitelji
Odabrana ponuda temelji se na znatno unaprijeđenom i ojačanom oklopnjaku na kotačima konfiguracije 4 x 4 M1117 Guardian ASV (Armored Security Vehicle) koji je nasljednik oklopnih vozila obitelji Cadillac Gage Commando iz 1960-ih godina. M1117 razvijen je za potrebe Vojne policije KoV-a SAD-a koja ga počinje koristiti od 1999. godine kao zamjenu za svoja neoklopljena vozila HMMWV. Tijekom vremena, točnije ratova u Afganistanu i Iraku, M1117 postao je vrlo popularan. Kopnena vojska SAD-a naručila je više od 2000 tih vozila. Ostvaren je i solidan izvozni uspjeh: naručile su ih oružane snage Iraka i Afganistana, a koriste ih još Kolumbija i Bugarska (sedam vozila). Zanimljivo je da je donedavno bila u igri proizvodnja tog vozila u Rumunjskoj za potrebe njezine vojske. Uz osnovnu vojnopolicijsku inačicu, koja ima tri člana posade (plus jednog po potrebi) i koja je naoružana jednostavnom kupolom s automatskim bacačem 40 mm i teškom strojnicom 12,7 mm, razvijene su i druge inačice. To su zapovjedna, zatim inačica za izravnu paljbenu potporu s topom 90 mm, minobacačka, ambulantna i izvidnička, inačica za upravljanje paljbom, oklopni transporter, te konačno, inačica za lasersko obilježavanje ciljeva M1200 Armored Knight FiST-V (Fire Support Team-Vehicle). Zadnja od 2008. zamjenjuje neoklopljeni HMMWV u COLT (Combat Observation Lasing Team) timovima KoV-a SAD-a. Textron za cijelu obitelj vozila koristi marketinški naziv Commando, pri čemu je TAPV nazvan Commando Elite.

Fotografija s testiranja prototipa u rujnu 2013. na poligonu kod Ottawe. Ističu se stupovi za antene komunikacijskih i ometačkih sustava (Foto: Canadian Army)

Za prekooceanske zadaće
TAPV ima jači pogon i bolji oklop u odnosu na M1117. Motor je Cummins QSL 365 snage 365 KS i uparen je s automatskom transmisijom Allison 3200 SP. Vozilo od 18,6 tona postiže najveću brzinu od 105 km/h te može prijeći 644 km s jednim punjenjem spremnika. Masa vozila M1117 puno je manja i iznosi 13,5 tona, a snaga motora iznosi 260 KS.
Prednji i stražnji ovjes TAPV-a u potpunosti su neovisni, a kotači imaju gume s run flat umecima Hutchinson 16.00R20 XZL. Pričuvni kotač smješten je na krovu vozila. Podrazumijeva se i zračni prijevoz, pa je jednim teretnim zrakoplovom CC-177 (kanadski naziv za Boeing C-17) moguće prevesti do četiri TAPV-a. Za Kanadu je to iznimno bitno jer su mnogi angažmani njezina KoV-a prekooceanski.
Oklopnu zaštitu čini osnovni oklop i dodatni kompozitni oklop koji je izradila tvrtka IBD Deisenroth Engineering sa svojom kanadskom podružnicom EODC-om. Oklopna zaštita znatno je bolja od zaštite M1117 što je vidljivo po velikoj razlici u masi vozila. M1117 nije bio u rangu vozila MRAP što se tiče zaštite od mina, dok TAPV može zaštititi posadu od detonacije deset kilograma eksploziva pod kotačima, odnosno osam kilograma pod trupom vozila. Osim podnice u obliku slova V i drugih uobičajenih konstrukcijskih mjera, dobroj zaštiti od mina pridonose i blatobrani s otvorima koji usmjeravaju eksplozivni udar od vozila. Vezano uz balističku zaštitu, oklop štiti od pancirnih metaka kalibra 12,7 mm.

Bez ometanja
Ostale zaštitne sustave čine sustav upozoravanja na lasersko zračenje, rezač žica na prednjoj strani vozila te NBK sustav zaštite. Na vozilu su postavljena četiri uzdignuta nosača za antene. Time je smanjena vjerojatnost od međusobnog ometanja različitih elektroničkih sustava čije se antene mogu postaviti (radiouređaji, podatkovne veze ili ometači improviziranih eksplozivnih naprava). TAPV je opremljen i klimatizacijskim sustavom te alternatorom velikog kapaciteta kako bi se osiguralo sigurno i dostatno napajanje električnom energijom raznih elektroničkih uređaja u vozilu. Radi lakšeg upravljanja, ali i boljeg pregleda situacije, vozilo je opremljeno kamerama koje pokrivaju njegov prednji i stražnji kraj.
TAPV je naoružan daljinski upravljanom oružnom stanicom Protector DRWS (Dual Remote Weapon Station) tvrtke Kongsberg. Kanada je prvi kupac te inačice Protectora koji je vjerojatno najrasprostranjenija oružna stanica u zapadnim zemljama. DRWS, kako i ime kaže, nosi dva oružja: strojnicu C6 (kanadska oznaka za FN MAG) kalibra 7,62 mm i Heckler & Kochov automatski bacač granata GMG kalibra 40 mm. Stanica je, osim ubojnim sredstvima, opremljena i bacačima dimnih granata. Zalihu streljiva za oružnu stanicu čini 1760 metaka kalibra 7,62 mm, 128 granata od 40 mm i 16 dimnih granata. Polovina navedenog streljiva čini pričuvu smještenu u teretnom prostoru vozila. Optički sustavi oružne stanice osiguravaju udaljenost promatranja do deset kilometara.

Prizor s tvorničke trake tvrtke Textron Canada. Postizanje pune operativne sposobnosti sa svih 500 vozila TAPV planirano je do sredine 2020. godine (Foto: Rheinmetall Canada)

Napredno održavanje
Textronov ugovor u vrijednosti od 603,4 milijuna kanadskih dolara (413,4 milijuna eura) za TAPV osim navedenih 500 vozila uključuje i opciju za nabavu dodatnih 100. Textron planira sva vozila isporučiti do prosinca 2017. i to tempom od najmanje 30 vozila mjesečno. Uz ugovor o isporuci, Textron je dobio i petogodišnji ugovor za održavanje vozila u vrijednosti od 105,4 milijuna kanadskih dolara (72,2 milijuna eura). Oružane snage obavljat će održavanje prve i druge razine, ali sve iznad toga posao je Textrona i njegova podugovarača tvrtke Rheinmetall Canada. Tvrtka će biti vlasnik pričuvnih dijelova, iako će Oružane snage održavati zalihu dijelova za 60 dana. Upute za održavanje bit će sastavljene u interaktivnom elektroničkom obliku (Interactive Electronic Technical Manual) kroz sučelje slično programu Internet Explorer. Takav pristup, među ostalim, omogućuje njihovo trenutačno ažuriranje. TAPV će biti i prva vozila u Kanadskim oružanim snagama sa sustavom za nadzor tehničkog stanja vozila (Health and Usage Monitoring System). Spomenuti sustav uključuje različite senzore raspoređene na vozilu i bilježi ključne parametre čime se bitno ubrzava i olakšava njihovo održavanje i upravljanje.
Može se primijetiti da projekt kasni oko dvije godine, odnosno da je isporuka prvih vozila prilikom potpisivanja ugovora 2012. bila predviđena za srpanj 2014. godine. Prvi je put zapelo na početku testiranja pouzdanosti, raspoloživosti, održavanja i izdržljivosti prototipa vozila (Reliability, Availability, Maintainability and Durability – RAMD) kad su uočeni nedostaci na konstrukciji, ovjesu i upravljanju. Nakon toga testiranje je prekinuto dok proizvođač ne ispravi nedostatke. U rujnu 2015. testiranje je ponovno prekinuto do siječnja ove godine zbog problema s upravljanjem.

Male razlike
Projekt uključuje 300 višenamjenskih i 200 izvidničkih vozila koja se razlikuju jedino po rasporedu u unutrašnjosti vozila i po pojedinim dijelovima opreme. Prema dokumentaciji iz natječaja za novi oklopnjak, izvidnička inačica ima četiri člana posade (zapovjednik, vozač, operater-ciljač na oružnoj stanici i operater-izvidnik), premda prema novijim grafičkim prikazima TAPV u izvidničkoj inačici može imati i petog člana. Višenamjenska vozila u praksi su oklopni transporteri sa šest članova posade (zapovjednik, vozač, ciljač, navigator i dva vojnika). U dokumentaciji natječaja nalazi se i dug popis raznovrsne opreme koju vozilo mora nositi: od alata, pričuvne opreme, kanistara, maskirne mreže, šatora, komunikacijske opreme, naoružanja, streljiva, osobne opreme posade itd.
Iz navedenog je popisa posebno zanimljivo koji su zahtjevi za nošenje naoružanja i streljiva jer se prema tome vidi i kako je zamišljen ustroj podređenih postrojbi koje će ga koristiti. Dakle, TAPV osigurava prostor za smještaj četiriju (triju kod izvidničke inačice) jurišnih pušaka C7A2 (tj. M-16), jurišne puške C7 s podcijevnim bacačem granata M-203 od 40 mm (u objema inačicama) i lake strojnice kalibra 5,56 mm C9A1 (FN Minimi) s pričuvnom cijevi (samo višenamjenska inačica). Osim toga, obje inačice još nose po četiri jednokratna lansera raketa M-72, 12 ručnih bombi, 16 ručnih dimnih bombi, dva kompleta mina usmjerenog djelovanja, dvije kutije signalnih raketa, dva metalna sanduka sa streljivom 5,56 mm te po 20 granata 40 mm za grenadira. Osim toga, kod višenamjenske inačice, jedno od osam vozila nosi i ručni bacač Carl Gustaf M3 s po (samo) četiri granate, odnosno jedno od osam vozila nosi univerzalnu strojnicu 7,62 mm C6 (FN MAG) s 1760 metaka.

Motor Cummins QSL 365 snage 365 KS uparen je s automatskom transmisijom Allison 3200 SP čime vozilo postiže najveću brzinu od 105 km/h (Foto: Textron/Canadian Army)

Sastav voda
Iz popisa je vidljivo da se vod sastoji od osam vozila i da je desetina u potpori organizirana oko strojnice 7,62 mm i bacača Carl Gustaf. Kad se iz voda izuzmu vozila s vozačima, i dalje ostaje prilično brojna postrojba od četrdeset ljudi što znači da se na vod može računati i kad vozila nisu na raspolaganju zbog, primjerice, terena ili protivnika s jačim protuoklopnim sposobnostima.
Iz dostupnih informacija nije vidljivo da će izvidnička inačica nositi neku posebnu opremu. To je neobično jer je Coyote, vozilo koje izvidnički TAPV zamjenjuje, opremljen teleskopskim tornjem s optičkim izvidničkim sustavima i radarom. Moguće je da Kanađani smatraju da je optički blok daljinski upravljane oružne stanice toliko dobar da može služiti i u tu svrhu.

Odmak od uobičajenog
Izvidnička inačica bit će raspoređena u oklopnim izvidničkim satnijama, pješačkim izvidničkim vodovima i u Kraljevskoj kanadskoj školi Oklopnog korpusa (Royal Canadian Armored Corps School). Druga inačica bit će raspoređena u 2., 3., 4. i 5. diviziju u borbenim, potpornim i obučnim ulogama. Do kraja ovog listopada trebalo bi biti isporučeno 89 vozila za Središte za borbenu obuku i topništvo u Gagetownu. Druga kanadska divizija bit će prva manevarska postrojba koja će koristiti TAPV. Uvođenje ukupno 133 vozila u operativnu uporabu ići će kroz obučni ciklus za snage visoke spremnosti, sa završetkom u vidu vježbe Maple Resolve 2018. Slijedit će isporuke 27 vozila logistici (dva tehničkoj školi i 25 za pričuvu), 108 za 3. diviziju, 27 za obučno središte 5. divizije i 126 za 4. diviziju). Postizanje pune operativne sposobnosti sa svih 500 vozila TAPV planirano je do sredine 2020. godine.
TAPV je primjer vozila koje označuje odmak od uobičajenog MRAP pristupa lakim oklopnim vozilima. Riječ je o dizajnu inspiriranom nebojnim vozilima (prije svega kamionima). TAPV je punokrvan oklopnjak koji je uključio zahtjeve za protuminsku zaštitu koji su dominantna odrednica MRAP vozila. Istodobno, dobar je primjer napretka tehnologije kotačnih vozila jer je riječ o oklopnjaku s pogonom 4 x 4 koji će zamijeniti oko četiri tone lakša vozila s pogonom 8 x 8 i to u izvidničkoj ulozi gdje je prohodnost vrlo bitna.

Vedran SLAVER