Najviši vojni dužnosnici Saveza na Konferenciji u Hrvatskoj

“Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i kontinuiranim sudjelovanjem u operacijama Saveza pokazuje predanost načelima koja spajaju Savez,” rekao je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel na početku Konferencije održane od 16. do 18. rujna u Splitu koja je okupila načelnike glavnih stožera članica Saveza.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je načelnicima glavnih stožera da je njihov zadatak otići korak dalje u suočavanju s brojnim izazovima koji su pred Savezom. “Odgovor kako se nositi s izazovima stane u jednu riječ koja obuhvaća temeljno načelo i vrijednost NATO-a, a to je solidarnost,” zaključila je hrvatska Predsjednica…

Grad Split bio je domaćin najvišim vojnim dužnosnicima na Konferenciji Vojnog odbora NATO-a održanoj od 16. do 18. rujna. Konferenciju je službeno otvorila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović u nazočnosti ministra obrane Josipa Buljevića. Uoči početka radnog dijela, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov objasnio je kako je riječ o redovitoj konferenciji Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera te kako je to prvi takav sastanak održan nakon NATO-ova samita u Varšavi. “Jedna je od važnih tema sastanka kako i na koji način primijeniti zadaće o kojima je raspravljalo najviše političko tijelo NATO-a u formatu predsjednika država i vlada te kako i na koji način vojna struktura Saveza mora odgovoriti na ta pitanja i izazove,” rekao je general Šundov.
U obraćanju načelnicima glavnih stožera i vojnim predstavnicima zemalja članica NATO-a, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poželjela je svima dobrodošlicu i zahvalila im na dolasku, ali i na dosadašnjem doprinosu koji unutar Saveza daje svaka od članica i njezine oružane snage. “Zahvaljujem svima vama, ali i svim vašim pripadnicama i pripadnicima na njihovoj predanosti Savezu i na njihovu sudjelovanju u mnogim misijama mira u svijetu,” istaknula je Predsjednica RH. Nastavila je kako je Konferencija izvrsna prilika za konstruktivnu raspravu i nastavak razgovora na temeljima NATO-ovih samita u Varšavi i Walesu. Predsjednica je poručila načelnicima glavnih stožera da je njihov zadatak otići korak dalje u suočavanju s brojnim izazovima koji su pred Savezom. “Odgovor kako se nositi s izazovima stane u jednu riječ koja obuhvaća temeljno načelo i vrijednost NATO-a, a to je solidarnost,” zaključila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
U uvodnom je obraćanju predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel zahvalio Predsjednici RH na dobrodošlici i gostoljubivosti, ali je također zahvalio i na aktivnoj ulozi Hrvatske unutar Saveza. “Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i kontinuiranim sudjelovanjem u operacijama Saveza pokazuje predanost načelima koja spajaju Savez,” rekao je. Govoreći o temama Konferencije u Splitu, predsjedavajući je istaknuo da je planirana rasprava o mogućim poboljšanjima zapovjedne strukture, kao i strukture snaga NATO-a. Istaknuo je također da je u drugom dijelu Konferencije fokus bio na operacijama i aktivnostima NATO-a, s posebnim naglaskom na misiju potpore miru Odlučna potpora koja ostaje glavni operacijski napor Saveza.
Nakon završetka radnog dijela, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov kao domaćin održali su konferenciju za medije. General Pavel, koji je prije dolaska na sadašnju dužnost bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Češke Republike, prezentirao je neke od zaključaka Konferencije održane u Splitu. “Savez mora imati potrebne sposobnosti, snage i resurse da odvrati protivnika i obrani članice od bilo kakve prijetnje. Dosad je puno postignuto, ali potrebna je kontinuirana prilagodba. Ovaj je sastanak bio prilika da se okupe načelnici glavnih stožera zemalja članica Saveza, dva strateška zapovjednika, kao i Crna Gora koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, kako bi mogli raspravljati o implementaciji odluka koje su predsjednici država i vlada donijeli na samitu u Varšavi u srpnju,” rekao je general Pavel.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je Republika Hrvatska prvi put domaćin takve konferencije. “Jedno od važnih pitanja o kojima smo raspravljali bile su terorističke prijetnje kao najveća opasnost svjetskoj sigurnosti i stabilnosti, ali i druge ugroze koje prijete svjetskom miru i gospodarstvu. Države članice NATO-a, pa tako i Hrvatska, jedinstvene su u stavu da se borba protiv terorizma mora nastaviti,” rekao je general Šundov u izjavi za medije i dodao da je Hrvatska posvećena zajedničkoj borbi protiv svih kreatora nestabilnosti u svijetu, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima. “Dokaz za to je činjenica da smo angažirani u šest operacija i misija potpore miru, od kojih dvije vodi NATO, a sudjelovat ćemo i u najnovijoj NATO-ovoj inicijativi da se ojača raspored snaga na istočnim granicama Saveza,” rekao je general Šundov. Riječ je o ojačanoj mehaniziranoj satniji koja bi tijekom 2017. bila angažirana u sastavu njemačke borbene grupe raspoređene u Litvi.
General Pavel na kraju je zahvalio generalu Šundovu na domaćinstvu, ali i na doprinosu koji Hrvatska daje zajedničkoj sigurnosti, te još jednom zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH na predanosti Savezu te sudjelovanju u misijama i operacijama potpore miru širom svijeta.


Najviše vojno tijelo Saveza
Glavna je uloga Vojnog odbora NATO-a izdavanje smjernica i savjeta o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO-ova prostora kao i provedbi odluka vezanih uz operacije i misije pod vodstvom Saveza. Vojni odbor NATO-a, najviše vojno tijelo, čine načelnici glavnih stožera 28 zemalja članica koji zasjedaju najmanje tri puta godišnje. Vojni odbor savjetuje Sjevernoatlantsko vijeće kao najviše političko tijelo NATO-a o vojnim pitanjima na temelju konsenzusa svih članova. General Petr Pavel, predsjedavajući Vojnog odbora, najviše je rangirana vojna osoba Saveza.


Svečana ceremonija otvaranja
Svečana ceremonija otvaranja Konferencije Vojnog odbora NATO-a održana je 16. rujna u splitskoj Galeriji Meštrović uz prigodan kulturni program. Predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a generala zbora Petra Pavela dočekao je načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. Nakon svečanog otvaranja, sudionici Konferencije razgledali su Galeriju Meštrović uz stručno vodstvo. “Republika Hrvatska, odnosno Grad Split od 16. do 18. rujna 2016. domaćin je najvišim vojnim dužnosnicima NATO-a na Konferenciji Vojnog odbora. To je za našu zemlju iznimna čast i odgovornost, ali i dokaz da NATO cijeni predanost Republike Hrvatske načelima solidarnosti i jedinstva Saveza,” rekao je u izjavi za medije komodor Marileo Staničić, načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sudionici Konferencije također imali priliku obići kulturne i povijesne znamenitosti Splita.


Pismo namjere o suradnji
Načelnici oružanih snaga Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Slovenije potpisali su nakon završetka Konferencije u ime ministara obrane Pismo namjere o zajedničkoj suradnji pri razvijanju zrakoplovnih vojnih sposobnosti postrojbi za specijalne operacije (Letter of Intent concerning Creation of Multinational Special Aviation Training Solution). Potpisivanje tog sporazuma nastavak je dosadašnje uspješne suradnje savezničkih oružanih snaga i čvrst je temelj za uspostavu multinacionalnog centra za obuku i uvježbavanje zrakoplovnih postrojbi namijenjenih provedbi zadaća specijalnih operacija. Cijeli je projekt pod pokroviteljstvom NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije i Sjedinjenih Američkih Država. General Pavel, koji je nazočio potpisivanju, čestitao je načelnicima na toj odluci i izrazio nadu da će usvajati takva multinacionalna rješenja i u drugim područjima, a NATO savez u tome će ih nastaviti podupirati.


Petra Kostanjšak, Foto: Tomislav Brandt