Nastavak projekata civilno-vojne suradnje u Janjevu i Letnici

Pripadnici 21. hrvatskog kontingenta u području operacije KFOR nastavili su dobru praksu svojih prethodnika i redovito sudjeluju u svim humanitarnim akcijama. Prethodne su naišle na širok odaziv i dobro su prihvaćene među stanovništvom Janjeva. Osim redovite dostave hrane, često organiziraju i dostavu lijekova, obuće, odjeće i ostalih potrepština. Angažirani su i na pripremi projekata ugradnje sustava centralnog grijanja i kanalizacije u zgradi Centra za mlade te opremanja prostorija u toj zgradi u kojima će biti smještene informatička učionica i radionica za djecu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije i prikupljanje ponuda nakon čega će talijanski i austrijski CIMIC timovi pristupiti realizaciji projekata.
Pripadnici njemačkog medicinskog tima iz Prizrena (ROLE 3) dostavili su sredinom travnja medicinsku opremu i lijekove. Donaciju je u ime župljana pregledao i preuzeo liječnik Zvonko Stašević iz bolnice u Lapljem Selu koji proteklih 15 godina volonterski pregledava i liječi stanovnike Janjeva.
Predstavnici talijanskog CIMIC tima, predvođeni zapovjednikom MSU-a (Multinational Specialized Unit) brigadirom Paolom Colettom, dostavili su krajem travnja treću po redu donaciju, dotad najveću i najvredniju. Osim više vrsta prehrambenih proizvoda, odjeće, obuće, pelena i igračaka, dostavili su i kompletnu opremu za blizance deseteročlanoj obitelji.
Predstavnici austrijskog CIMIC tima, predvođeni zapovjednikom satnikom Otmarom Gabelarom, dostavili su krajem travnja komplet kuhinjskog namještaja s uređajima, uredsko računalo, odjeću i obuću za djecu i odrasle. Osim austrijskog CIMIC tima, u akciju se uključio i grad Suva Reka koji je zastupao zamjenik gradonačelnika Rexhep Kuçi. Župnik don Matej Palić zahvalio je na vrijednoj donaciji, a kapetan fregate Hidajet Čobo i pukovnik Damir Perak uručili su im prigodne darove i certifikate u znak zahvalnosti. Spomenuti je tim 31. svibnja također donirao medicinsku opremu i lijekove te najavio nastavak suradnje.
Kapetan fregate Hidajet Čobo inicirao je i suradnju s CIMIC timom iz sastava Joint Readiness Detachment Centera (JRD-C), pa je krajem svibnja djeci Janjeva donirana sportska oprema i školski pribor u vrijednosti od dvije tisuće eura (stol za stolni tenis, stolni nogomet, dva montažna koša, set košarkaških lopti, set reketa i loptica za stolni tenis, bilježnice, bojanke, flomasteri, drvene i vodene bojice).
Nakon uspješno odrađenih projekata i stalne dostave prehrambenih proizvoda Hrvatima u Janjevu, odlučeno je to napraviti i za Hrvate u Letnici. Skupina pripadnika 21. hrvatskog kontingenta predvođena kapetanom fregate Hidajetom Čobom posjetila je tri puta tijekom svibnja i jednom u lipnju Hrvate u tom mjestu i dostavila im veće količine namirnica. Bili su ugodno iznenađeni posjetom i darovima.
Humanitarne akcije u početku su bile spontane i skromne, ali polako su prerasle u ozbiljan projekt koji uvelike olakšava život Hrvatima u Janjevu i Letnici.
Tekst i fotografije: Hidajet Čobo