Natjecanje za najboljeg ročnika Hrvatske vojske

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi održano je natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu 37. naraštaja Hrvatske vojske. U muškoj konkurenciji pobijedio je Tomislav Miškić, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Dina Madir

    

U vojarni “123. brigade HV“ u Požegi ročnici 37. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja natjecali su se za titulu najboljeg ročnika i ročnice Hrvatske vojske. Sudjelovale su četiri ročnice i osam ročnika iz dvije ročničke satnije… Natjecanje se sastojalo od segmenata prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama svladavanja radnih točaka za svaku pojedinu radnu stanicu na kojoj se nađu. Osim toga, staza je postavljena tako da na njoj moraju pokazati znanja i vještine koje su stekli tijekom temeljne vojne obuke. Tu se ponajprije misli na pružanje prve pomoći, kretanje i snalaženje u prostoru, rukovanje osobnim oružjem, prepoznavanje eksplozivnih sredstava te vještina gađanja sa i bez zaštitne maske. Instruktori od početka obuke kontinuirano prate i selektiraju ročnike, a na konačan odabir kandidata koji sudjeluju u natjecanju ipak najviše utječu sami ročnici, i to prije svega svojim odnosom prema nadređenima, odnosom prema svojim kolegama te razinom stečenih znanja i vještina koje su usvojili za vrijeme dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Odabir kandidata

Odabir kandidata za natjecanje provodi se u tri faze, pojašnjava časnički namjesnik Predrag Samaržija, koji je svake godine voditelj natjecanja. Dodaje kako je prva faza odabira šira selekcija unutar timova i skupina dok se parametri za odabir očituju vrednovanjem pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi, nastavlja prvi dočasnik, instruktori prepoznaju kandidate kroz odnos prema radu i stupnju odgovornosti prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste tijekom procesa obuke. Treća faza selekcije provodi se završnim testiranjem iz ključnih pojedinačnih zadaća koje podupiru natjecanje i upoznavanjem sa stazom za natjecanje. Kandidati koji sudjeluju na natjecanju filtriraju se iz tjedna u tjedna tijekom vojnog osposobljavanja tako da se na početku svakog tjedna proglasi najbolji ročnik iz proteklog tjedna. Na kraju obuke natječu se kako bi odmjerili snage i odredili tko je zapravo najbolji ročnik Hrvatske vojske. Dovesti ročnike u vrhunsku fizičku spremnost izazov je kojim se najviše bave instruktori. To nije lak i jednostavan zadatak, kaže prvi dočasnik Samaržija, te dodaje kako većina ročnika na početku obuke bude na oko 50 % spremnosti da bi na kraju dragovoljnog vojnog osposobljavanja gotovo svi bili više od 90 % spremni.

Ove godine dominacija ragbijaša 

Kako izgleda prelazak svih 15 radnih točaka iz perspektive natjecatelja, objasnio nam je pobjednik u muškoj konkurenciji ročnik Tomislav Miškić. Odnio je pobjedu pred drugoplasiranim Tvrtkom Salamunovićem i trećeplasiranim Bornom Brajkovićem. Prema riječima pobjednika, iako je obuka trajala kratko, ni u jednom trenu nije požalio što se prijavio.

Ovaj bivši rukometaš i ragbijaš oduvijek je bio sklon sportskim aktivnostima te ne čudi njegova iznimna fizička spremnost, ali i mentalna stabilnost jer se natjecanje ne fokusira isključivo na fizičke sposobnosti. Unatoč jakom grču u bedrenom mišiću za vrijeme natjecanja, u skladu sa sportom kojim se bavio, stisnuo je zube, dao sve od sebe i  završio na prvom mjestu u muškoj konkurenciji. Nakon ročne obuke planira nastaviti vojničku karijeru u Oružanim snagama Republike Hrvatske te se nada da će imati dugu i plodnu vojnu karijeru.

U ženskoj je konkurenciji pobijedila ročnica Dina Madir. Mlada Splićanka također se aktivno bavi ragbijem te misli kako svi, bez obzira na spol, trebaju odvojiti dva mjeseca i proći temeljnu vojnu obuku. Pobjednica u ženskoj konkurenciji oduševljena je instruktorima na obuci jer su to prije svega ljudi od kojih se može dosta naučiti i koji znaju izvući ono najbolje iz svojih vojnika. Dina ni ne pomišlja da će završetkom ročne obuke njezine vojne obveze tu i stati. Ova bivša profesionalna gimnastičarka i aktualna hrvatska ragbi reprezentativka želi ostati u vojnom pozivu i planira nastaviti vojnu karijeru i nakon završetka dragovoljnog vojnog osposobljavanja.


Konačan poredak natjecateljica za najbolju ročnicu 37. naraštaja

 1. Dina Madir
 2. Katarina Matić
 3. Klara Šavorić
 4. Sara Štefanac

 Konačan poredak natjecatelja za najboljeg ročnika 37. naraštaja

 1. Tomislav Miškić
 2. Tvrtko Salamunović
 3. Borna Brajković
 4. Mateo Velenik
 5. Ivan Rajković
 6. Ivan Galinović
 7. Mario Cota
 8. Ivan Čapin

  Radne točke natjecanja:

 1. Niska žičana prepreka – natjecatelj mora svladati prepreku primjenjujući tehniku kretanja vojnika u boju u najkraćem mogućem vremenu. Svaki kontakt sa žicom kažnjava se s dodatnih deset sekundi.
 2. Jednostruka prepreka – natjecatelj mora svladati točku tako da primijeni tehniku provlačenja ispod prepreke u što kraćem roku. U slučaju nepravilnog prelaženja natjecatelj se vraća na prepreku i mora je svladati na propisan način.
 3. Postavljanje ozlijeđenog u koma položaj – natjecatelj mora postaviti ozlijeđenog u pravilan koma položaj u vremenu od 20 sekundi. U slučaju prekoračenja vremena natjecatelju se dodjeljuje dodatnih deset sekundi na konačno vrijeme.
 4. Dvostruka prepreka – natjecatelj mora svladati ovu zapreku primjenjujući tehniku provlačenja i njezina preskakanja u što kraćem vremenu. U slučaju nepravilnog prelaženja zapreke natjecatelj se mora vratiti na njezin početak te je pravilno svladati.
 5. Prepoznavanje minsko-eksplozivnih sredstava – natjecatelj mora prepoznati sedam vrsta eksplozivnih sredstava postavljajući pripadajuću karticu s nazivom sredstva ispred MES-a. Za svako točno obilježeno minsko-eksplozivno sredstvo natjecatelj se nagrađuje umanjivanjem prolaznog vremena čitavog poligona za pet sekundi. Na ovoj se radnoj točki ispred natjecatelja nalazi bojni metak, minobacačka granata, tromblonska mina, ručna bomba, protupješačka rasprskavajuća mina, antimagnetna mina te protuoklopna mina.
 6. Niz prepreka – natjecatelj mora svladati ovu zapreku primjenjujući tehniku prebacivanja obje noge preko svake pregrade s uvjetom da su u jednom trenutku oba stopala dotaknula tlo. U slučaju nepravilnog prelaženja natjecatelj se vraća na prepreku i mora je pravilno svladati.
 7. Gađanje mete na različitim udaljenostima iz zračne puške – natjecatelj mora pogoditi četiri mete na udaljenostima od pet, osam, deset i dvanaest metara. Na ovoj radnoj točki natjecatelj može umanjiti svoje prolazno vrijeme za maksimalnih 50 sekundi jer pogotkom mete na svakoj udaljenosti umanjuje mu se prolazno vrijeme za 5, 10, 15 i 20 sekundi. Natjecatelj prvo cilja najbližu metu i ne može ciljati sljedeću dok nije pogodio prethodnu. Svaku metu može gađati samo jedanput. Na ovoj radnoj točki posebno se prati poštivanje mjera sigurnosti i četiri zlatna pravila, a u slučaju nepoštivanja bilo kojeg od pravila, natjecatelj može biti diskvalificiran.
 8. Poznavanje vizualnih signala – natjecatelj mora koristeći signale rukama pravilno pokazati signal napisan na kartici. U slučaju nepravilnog pokazivanja signala natjecatelj dobiva kaznenih 20 sekundi. Nakon dolaska na ovu radnu točku natjecatelj ima ponudu od deset markera na kojima su napisani signali. Mora izvući jedan po vlastitom izboru te ocjenjivaču rukama pokazati signal.
 9. Trostruka prepreka – natjecatelj mora svladati prepreku primjenjujući tehniku provlačenja i njezina preskakanja u što kraćem roku. U slučaju nepravilnog prelaženja prepreke natjecatelj se vraća na nju i mora je propisno svladati.
 10. Određivanje magnetnog azimuta – natjecatelj mora odrediti magnetni azimut na jedan od orijentira u roku od 25 sekundi uz dopušteno odstupanje od +/- 50 tisućitih. U slučaju odstupanja većeg od 50 tisućitih, za svakih sljedećih 50 tisućitih dobiva se kazna od deset sekundi. Maksimalna kazna na ovoj radnoj točki iznosi 30 sekundi.
 11. Visoka žičana prepreka – natjecatelj mora svladati prepreku primjenjujući tehniku provlačenja i puzanja u što kraćem roku. Za svaki put kad dodirne žicu može biti kažnjen s deset sekundi.
 12. Sastavljanje automatske puške i samokresa – natjecatelj mora u roku od 90 sekundi pravilnim redoslijedom sastaviti automatsku pušku VHS-1 i pištolj HS 2000. U slučaju nepoštivanja redoslijeda sastavljanja, neizvršenja kontrolnog okidanja ročnik može biti kažnjen s deset sekundi za svaki propust. Natjecatelj može biti kažnjen s maksimalnih 30 sekundi.
 13. Labirint – natjecatelj mora svladati prepreku u što kraćem roku tako da prođe kroz nju na pravilan način.
 14. Stavljanje zaštitne maske u zaštitni položaj – natjecatelj dolazi do stola gdje je njegova zaštitna maska spremna za stavljanje u zaštitni položaj. Mora je u zadanom vremenu od devet sekundi na pravilan način staviti u zaštitni položaj. U slučaju nepridržavanja pravila u provedbi poput nezaustavljanja disanja i zatvaranja očiju, svaka nepravilnost može se kazniti s deset sekundi dok maksimalna kazna na ovoj radnoj točki iznosi 20 sekundi.
 15. Gađanje iz zračne puške iz ležećeg stava bez naslona sa zaštitnom maskom u zaštitnom položaju u metu na udaljenosti od 12 metara – natjecatelj mora pogoditi metu na udaljenosti od 12 metara. Za pogođenu metu dodjeljuje se bonus od 20 sekundi. U slučaju nepridržavanja propisanih pravila ili nezauzimanja propisanog stava za gađanje kazna za svaku nepravilnost može iznositi deset sekundi. Maksimalna kazna na ovoj radnoj točki iznosi 20 sekundi.

Cilj – po završetku rada na zadnjoj radnoj točki natjecatelj sprintom prelazi ciljnu ravninu i završava natjecanje. Glavni mjeritelj vremena u tom trenutku izvještava o realnom vremenu koje je bilo potrebno za prolazak čitavog poligona.


Tekst: Tomislav Vidaković ; Foto: Josip Kopi