Noćni desant na Udbinu

U sklopu međunarodne vojne vježbe Serrated Edge na prostor vojarne “Josip Jović” u Udbini skočila su 163 padobranca, pripadnika KoV-a SAD-a

Više od 160 padobranaca iskočilo je 22. siječnja u večernjim satima iz četiriju zrakoplova C-130J na prostor vojarne “Josip Jović” u Udbini. Riječ je o pripadnicima KoV-a SAD-a koji su u sklopu međunarodne vojne vježbe Serrated Edge izvršili padobranski desant te zatim cestovnim putem krenuli prema vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, gdje su nastavili obučne aktivnosti.

Obučna aktivnost Serrated Edge provedena je od 20. do 31. siječnja 2020. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju i vojarni “Josip Jović” u Udbini. Sudjelovalo je oko 300 pripadnika 54. inženjerijske bojne (Brigade Engeneer Battalion-Airborne – BEB) iz sastava 173. brigade (Infantry Brigade Combat Team-Airborne – IBCT(A)) KoV-a SAD-a (USAREUR).

Cilj obuke je certificiranje vodova/desetina i uvježbavanje manevarskih formacija pripadnika savezničkih oružanih snaga.

“Riječ je o suradnji Oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga SAD-a, koja uključuje njihovu obuku, a mi kao zemlja domaćin pružamo potporu. Trenutačno je tu jedan inženjerijski vod, a uključit će se i vod minobacača iz sastava Hrvatske kopnene vojske,” rekao je čelnik tima za koordinaciju, praćenje i izvješćivanje provedbe vježbe pukovnik Andrija Žarinac. Dodao je kako je ovo druga godina suradnje sa 173. brigadom. Njezini su pripadnici i prošle godine sudjelovali na jednakoj obuci.

“Danas su 163 pripadnika izvršila padobranski desant i zadaća je uspješno provedena,” istaknuo je nadnarednik Zachary Moore. S tla je pratio uvjete provedbe vježbe te rekao kako je iznimno zadovoljan potporom koju im je pružila Hrvatska vojska.

Neke od obučnih aktivnosti koje su pripadnici Brigade provodili u vojarni “Josip Jović” uključile su postavljanje žičanih zapreka, postavljanje vježbovnog minskog polja, popravljanje kratera na uzletno-sletnoj stazi i izradu protutenkovskih rovova. 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” proveli su uvježbavanje rušenja elemenata i materijala, zaprečivanje, izradu prolaza u minskim poljima, LFX (Live Fire Exercise) desetina, kao i izradu borbenih položaja.

Oružane snage Republike Hrvatske pružile su na vježbi Serrated Edge potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) i stvarnu logističku potporu (Real Life Support – RLS), te sudjeluju s Inženjerijskim vodom Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a. Na vježbi sudjeluje oko 60 pripadnika Hrvatske vojske, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jednim helikopterom osigurava zdravstvenu potporu (MEDEVAC).

Potpora zemlje domaćina obuhvaća širok spektar aktivnosti uz sinergijsko djelovanje civilnih i vojnih struktura te poštivanje zakona Republike Hrvatske i vođenje brige o nacionalnim interesima te pridržavanje deklariranih sposobnosti RH kao zemlje domaćina, a važan je čimbenik u svakoj operaciji ili vježbi. 

Tekst: Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović