Novosti francuskih brodograditelja

Francuski brodograditelj Naval Group dostavio je 14. listopada ARA Almirante Storni (P-53), treći od novih odobalnih ophodnih brodova naručenih iz Argentine za potrebe ratne mornarice. Ugovor između Argentine i Francuske potpisan 2018. uključuje izgradnju triju novih ophodnih brodova i opremanje jednog rabljenog, L’Adroitea. Svi brodovi pripadaju dizajnu/klasi Gowind, a L’Adroit također je proizvod Naval Groupa, koji ga je 2011. dao na leasing francuskoj mornarici, da bi ga 2018. prodao i u prosincu 2019. službeno isporučio Argentini pod novim imenom ARA Bouchard. Tri nova broda: Piedrabuena, Almirante Storni te još nedovršeni Bartolomé Cordero gradi tvrtka Kership, zapravo konzorcij nastao zajedničkim ulaganjem Naval Groupa i Pirioua. Novi argentinski ophodni brodovi imat će veću autonomiju zbog poboljšanih kapaciteta za proizvodnju pitke vode i ojačan trup pogodan za plovidbu zaleđenim morem. Svi su opremljeni 30-milimetarskim daljinski upravljivim topom.

(Foto: Ministère des Armées)

Državna agencija za nabavu obrambenih sustava DGA (Direction Générale de l’Armement) objavila je 14. listopada kako je počela modernizaciju višenamjenske fregate La Fayette. Potpuna operativnost broda očekuje se u ljeto 2022. godine. Francuska prema najavi neće provesti modernizaciju svih pet plovila klase La Fayette, nego samo triju. Prva je završena fregata Courbet i vraćena na uporabu mornarici 13. listopada, nakon devetomjesečne opsežne nadogradnje, modernizacije te uspješno provedenih pokusnih plovidbi koje su počele sredinom lipnja ove godine. Zadnja će u brodogradilište biti poslana fregata Aconit (na fotografiji), čiji je završetak planiran za 2023. godinu. Ugovor o modernizaciji vrijedan 400 milijuna eura koji su potpisali francuska vlada i Naval Group uključuje instalaciju KingKlip Mk 2 trupnog sonara koji će povećavati protupodmorničke sposobnosti. Modernizacija podrazumijeva i nadogradnju borbenog sustava, proširivanje sposobnosti optroničkog nadzora, ojačanje brodske strukture i poboljšanje stabilnosti plovila. Preostale dvije fregate iz klase, Surcouf i Guépratte, bit će strukturno i tehnički obnovljene, no ne i modernizirane novim sustavima.
Tvrtka Socarenam porinula je 15. listopada prvi od šest prekomorskih ophodnih brodova (Patrouilleurs d’Outre Mers – POM) namijenjenih francuskoj mornarici. Plovilo nazvano Auguste Benebig dugo je 80 metara i djelovat će u francuskim prekomorskim teritorijima. Oblikovno rješenje temelji se na čeličnom trupu i nadgrađu od marinizirane aluminijske slitine. Oblikovne značajke uključuju krmenu rampu te bočne dizalice namijenjene brzom porinuću i povratku brodica na napuhavanje s tvrdim dnom, kao i sletnu palubu namijenjenu besposadnim letjelicama. Temeljno naoružanje uključit će daljinski upravljan top i strojnice. Nova ophodna plovila imat će do 53 člana posade.

Maja PTIĆ GRŽELJ