Primopredaja podmornice Suffren

Nakon uspješnih primopredajnih pokusnih plovidbi i ispitivanja, prva podmornica klase Barracuda tijekom svečanosti u Toulonu dostavljena je Ministarstvu obrane Francuske, tj. Glavnoj upravi za naoružanje (Direction Générale de l’Armement – DGA). Serija pokusnih plovidbi Suffrena počela je u travnju ove godine, provedena su na La Mancheu, Atlantiku i Sredozemlju, a brodograđevna tvrtka Naval Group navodi da su potvrdila robusnost i učinkovitost podmornice. Nova jurišna podmornica na nuklearni pogon prva je iz serije od šest koje će zamijeniti starije podmornice klase Rubis.

(Foto: Naval Group)

Svečanost primopredaje održana je 6. studenog, samo nekoliko tjedana nakon uspješnog lansiranja prve vježbovne krstareće rakete MdCN (Missile de Croisière Naval) iz spomenute podmornice, što je označilo završetak ispitivanja cjelokupnog brodskog sustava naoružanja.
Francuska mornarica sad može početi fazu operativnog ispitivanja Suffrena prije nego što uđe u aktivnu uporabu, a očekuje se da će to biti 2021. godine. Isporuke preostalih pet podmornica programa Barracuda (Duguay-Trouin, Tourville, De Grasse, Rubis i Casabianca), koje su trenutačno u različitim fazama izgradnje, rasporedit će se do 2030. godine. Druga podmornica u klasi, Duguay-Trouin, u konačnoj je fazi opremanja, a njezina je primopredaja predviđena za 2022. godinu.
S ukupno 90 članova posade, podmornice klase Suffren nosit će teške torpede tipa F21, protubrodske rakete SM39 i mornaričke krstareće rakete MdCN. Bit će potpuno opremljene i za provedbu združenih zadaća s pomorskim snagama NATO-a, kao i za specijalne operacije. Nova generacija podmornica moći će provesti neprekidno na moru do 70 dana.

Maja PTIĆ GRŽELJ