Prvi ugovori za francuske 3G podmornice

Francuska brodograđevna tvrtka Naval Group dodijelila je prve ugovore podugovarateljima za projekt sljedeće generacije strateških podmornica na nuklearni pogon naoružanih balističkim projektilima programa SNLE 3G (Sous-marin Nucléaire Lanceur d’Engins de 3e Génération).
Klasom od četiri podmornice Francuska planira zamijeniti podmornice klase Le Triomphant (na fotografiji) koje su trenutačno u uporabi te tako osigurati i održavati sposobnost kontinuiranog odvraćanja na moru. Prva podmornica u klasi trebala bi ući u operativnu uporabu 2035., a one koje će slijediti bit će isporučene u petogodišnjim intervalima.

(Foto: Ministère des Armées)

Državna agencija za nabavu obrambenih sustava DGA (Direction Générale de l’Armement) upravlja SNLE 3G programom u partnerstvu s povjerenstvom za alternativnu i atomsku energiju CEA (Commissariat à l’Énergie Atomique et aux Énergies Alternative). Na industrijskoj su razini nositelji projekta Naval Group i tvrtka TechnicAtome specijalizirana za nuklearnu energiju. Naval Group preuzima odgovornost za dizajn, izgradnju i integraciju podmornica, dok je TechnicAtome odgovoran za razvoj i proizvodnju novog reaktora K22.
Naval Group u priopćenju od 30. lipnja navodi da je sklopio seriju ugovora uključujući one za izradu studija, kao i ugovor o nabavi s četiri strateška dobavljača. Ti dokumenti namijenjeni su pokretanju lanca opskrbe, osiguravanju projektne faze izrade radioničke dokumentacije i nabavi kritičnih materijala s dugim rokom isporuke namijenjenih izradi čvrstog trupa i odjeljka s reaktorom. Cilj je tih aktivnosti podržati planirani početak proizvodnje prve SNLE 3G podmornice 2023. godine u brodogradilištu u Cherbourgu.

Maja PTIĆ GRŽELJ