U Sinju obilježena 25. obljetnica osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda

U Sinju je 17. listopada 2015. pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović obilježena 25. obljetnica osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda kao prve hrvatske zrakoplovne postrojbe osnovane tijekom Domovinskog rata na području Dalmacije. U nazočnosti obitelji poginulih branitelja, ratnih prijatelja i zapovjednika te  izaslanstava Ministarstva branitelja, lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja, predstavnika udruga iz Domovinskog rata, sinjskog i splitskog aerokluba kao i Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja ”Slomljeno krilo“ u Šimcima gdje su 26. siječnja 1992. u padu aviona AN 2 poginuli pripadnici zrakoplovnog voda Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda dok su Ivan Pavić, Predrag Bogdan i Ante Mandac poginuli u kasnijem tijeku Domovinskog rata.
Počast je odana i svim stradalim braniteljima sinjskog i cetinskog kraja kod spomenika Domovinskog rata Sinj, a vijenci su položeni i kod spomenika dr. Franji Tuđmanu. U ime postrojbi Gardijske motorizirane brigade, 93. zrakoplovne baze i Hrvatske ratne mornarice vijence su položili  pukovnik Zoran Smoljo, bojnik Ante Siniša Kozina i kapetan fregate Ivica Skejić. Misu zadušnicu za poginule branitelje u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske  služio je župnik  sinjskog Svetišta fra Ante Bilokapić.
Središnja svečanost održana je na sinjskom aerodromu “Piket” gdje su djeca poginulih pripadnika zrakoplovnog voda  otkrili spomen-ploču povodom 25. obljetnice osnutka i djelovanja Zrakoplovnog voda.
U Sinju i Splitu nastale su prve hrvatske zrakoplovne postrojbe na području Dalmacije. U početku su djelovale u sastavu 4. gardijske brigade Zbora narodne garde, a poslije sudjeluju u svim operacijama obrane i oslobađanja Hrvatske kao pripadnici ustrojenih postrojbi HRZ-a i PZO-a u Divuljama.
Izaslanica ministra branitelja Lasta Mateljan istaknula je kako su pripadnici aeroklubova Sinj i Split prije 25 godina na današnji dan u želji za očuvanjem i obranom domovine stavili svoje živote na raspolaganje hrvatskoj državi. ”Nastavit ćemo štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja te graditi budućnost na vrijednostima utkanim u temelje naše domovine,” naglasila je Mateljan. U ime organizatora svečanosti okupljenim sudionicima obratio se Neven Bazina koji je posebno pozdravio obitelji poginulih branitelja, ratnog zapovjednika ove postrojbe umirovljenog brigadira Matka Raosa kao i pripadnike prve zrakoplovne grupe koja je imala 24 pripadnika od kojih su osmorica dala svoje živote za slobodu Hrvatske. Bazina se prisjetio i najvažnijih akcija i djelovanja zrakoplovnog voda od kojih se posebno ističu one u Pločama i Šolti te akcija Male Bare u kojima je iz skladišta neprijateljske vojske oduzeta velika količina naoružanja i streljiva, a sredinom lipnja 1991. izveli su i svoj prvi borbeni let na neprijateljske položaje kod Knina. U sklopu programa održan je i zrakoplovni program padobranskih skokova iz helikoptera Mi-8 MTV gdje su petorica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga donijeli ratne zastave i zastavu RH, a priređena je i izložba zrakoplova, jedrilica i tehnike aeroklubova Sinj i Split.
Izložene su također i ratne fotografije te prikazan film o stradanju pripadnika u jednoj od letačkih aktivnosti ovog voda kada je avion zakačio žice dalekovoda u Šimcima te se srušio, a  jedini je preživio Zvonko Kovačević.

M. Karačić; foto: HRZ i PZO/ M. Karačić, V. Bešić