Sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog središta

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku 25. listopada 2017. održan je sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta ((Multinational Aviation Training Centre – MATC). Ovo je prvi sastanak najvišeg upravljačkog tijela MATC-a održan u Hrvatskoj, a uz direktora brigadira Miroslava Jenčika iz Češke u radu su sudjelovali zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač, zapovjednik češkog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Jaromir Šebesta, zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Sáfár te zamjenik načelnika stožera slovačkog ratnog zrakoplovstva brigadir Róbert Kleštinec. U Zemuniku su bili i predstavnici oružanih snaga SAD-a.
Na početku sastanka sudionike je pozdravio general Kovač zaželjevši uspješan rad i ugodan boravak u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Sastankom je predsjedao direktor MATC-a brigadir Jenčik koji je prezentirao najvažnije aktivnosti Središta u tekućoj godini. Razgovaralo se, među ostalim, i o statusu MATC-a, novim zemljama članicama koje su iskazale interes te o pravnim i financijskim pitanjima vezanim za funkcioniranje i rad ovog zrakoplovnog središta čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj. Iznesen je i plan aktivnosti u 2018. godini s posebnim naglaskom na zajedničke obučne događaje u kojima će sudjelovati nacionalna zrakoplovstva članica MATC-a.
Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine s ciljem standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative Pametna obrana (Smart Defence). Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica potpisan je u lipnju 2015. (Češka, Hrvatska, Mađarska i Slovačka). Cilj je Središta omogućiti širok spektar obuke pilota i zrakoplovnih tehničara optimizirajući postojeće kapacitete i infrastrukturu koje su zemlje članice stavile na raspolaganje za navedenu namjenu, a u skladu s dogovorenim i planiranim rasporedom i opsegom aktivnosti.
U sklopu programa aktivnosti ovog međunarodnog zrakoplovnog središta u 93,. zrakoplovnoj bazi školovanje za pilote helikoptera ove godine završila su dvojica čeških pilota koji su školovani na helikopterima Bell 206B u Eskadrili helikoptera.
U Zemuniku se od 2012. provodi i tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih timova (AAT-PTC, Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva u misiji Odlučna potpora, a također je dio projekta Pametna obrana kao i MATC.

Marinko Karačić, Foto: HRZ i PZO/M. Karačić, J. Perić Marinko Karačić