Treća Konferencija Upravljačkog odbora MATC-a

U sjedištu tvrtke Helicopter Training Point Ostrava (HTP Ostrava), u Ostravi, Češka Republika, održana je 15. rujna 3. Konferencija Upravljačkog odbora MATC-a (3rd MATC Steering Committee Conference) na kojoj su sudjelovali članovi Upravljačkog odbora članica MATC-a te predstavnici SAD-a kao promatračke nacije.
Domaćin Konferencije bio je novoimenovani zapovjednik čeških zračnih snaga brigadni general Jaromír Šebesta. Kao član Upravljačkog odbora sudjelovao je i načelnik Stožera te zamjenik zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadir Mato Mikić.
Usvojeni su planski i provedbeni dokumenti za 2017. godinu te se raspravljalo o budućoj certifikaciji MATC-a kao NATO-ova vojnog tijela (NATO Military Body). Certifikacija je predviđena nakon potpisivanja Funkcionalnog Memoranduma o suglasnosti između MATC-a i Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT) u Norfolku, SAD, 29. rujna ove godine.
Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (MATC) pokrenuta je 2011. godine. Zadaća je standardizacija zrakoplovne obuke, povećanje interoperabilnosti te smanjenje troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative Pametne obrane (Smart Defence). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica (Češka Republika, Republika Hrvatska, Mađarska i Slovačka Republika). Cilj Središta je omogućiti širok spektar obuke pilota i zrakoplovnih tehničara optimizirajući postojeće kapacitete i infrastrukturu koje su zemlje članice stavile na raspolaganje za navedenu namjenu, a u skladu s dogovorenim i planiranim rasporedom i opsegom aktivnosti.
Sudionici Konferencije raspravljali su i o doprinosima u obučnim kapacitetima pojedinih zemalja članica te o trenutačnim aktivnostima zajedničke obuke.
Sljedeći sastanak Upravljačkog odbora planiran je za travanj 2017. godine.

Tekst i foto: OJI