“General Červenko stvarni je simbol pobjedničke Hrvatske vojske”

“Imao je crtu karizmatičnosti zbog svojih vrijednosti i vrlina, a posebno velikodušnosti, razboritosti i poniznosti. Bio je istinski heroj, strateški vojni vođa i izniman čovjek,” rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov na okruglom stolu o generalu Zvonimiru Červenku organiziranom povodom 28. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera OSRH

Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske održan je 27. rujna na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“ okrugli stol o ulozi i djelu stožernog generala Zvonimira Červenka.

Okruglom stolu nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga te brojni gosti i uzvanici.

Stožerni general Zvonimir Červenko bio je na dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo ustrojavanje 14 zagrebačkih brigada. Za njegova zapovijedanja provedena je i vojno-redarstvena operacija Oluja.

Okrugli stol o generalu Červenku otvorio je ministar Krstičević, čestitavši pritom 28. obljetnicu Glavnog stožera svim bivšim načelnicima i sadašnjem načelniku generalu Šundovu.

“General Zvonimir Červenko bio je vođa, legenda Domovinskog rata, ponizan, skroman, ali velik čovjek. On je paradigma hrvatskog branitelja i stvarni simbol pobjedničke Hrvatske vojske. Povijest je htjela da upravo taj čovjek, koji je imao srce koje je bilo spremno dati sve za Hrvatsku, bude na čelu pobjedničke Hrvatske vojske u vrijeme najslavnije hrvatske vojne operacije Oluja, koju danas proučavaju najveći vojni stručnjaci i stratezi,” rekao je ministar Krstičević te istaknuo kako od 2017. godine dvorana u Ministarstvu obrane nosi ime po stožernom generalu Zvonimiru Červenku.

“To je samo djelić onoga što je zaslužio, a naše djelovanje uvijek će biti usmjereno da Hrvatsku vojsku prožimamo simbolima poput njega, Blage Zadre, Damira Tomljanovića Gavrana, Andrije Matijaša Pauka, generala Petra Stipetića, generala Janka Bobetka, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, kao i svih drugih naših branitelja jer oni to zaslužuju,” rekao je ministar.

Tom je prigodom ministar Krstičević spomenuo veliku ulogu junaka Domovinskog rata, među kojima je i general Petar Stipetić, te istaknuo: “Poštujem i pozdravljam odluku Grada Ogulina da jedan od gradskih trgova nosi ime po našem slavnom generalu Petru Stipetiću i dajem punu podršku takvim i sličnim nastojanjima i čestitam im na tome. Ali, suprotno raznim netočnim informacijama, zbog istine i točnog informiranja javnosti ističem kako su upravo ovaj Glavni stožer i ova Vlada samo tjedan dana nakon smrti našeg generala Stipetića njemu u čast preimenovali središnju vojarnu Hrvatske kopnene vojske u vojarnu koja danas nosi ime vojarna stožernog generala Petra Stipetića,” podsjetio je ministar Krstičević te naglasio kako je to učinjeno zbog duboke zahvalnosti i poštovanja prema generalu Stipetiću te zbog svih njegovih zasluga.

“Smatramo da on spada među legendarne generale Hrvatske vojske,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako u toj perspektivi postoji želja povodom pete obljetnice smrti generala Stipetića organizirati okrugli stol njemu u čast.

Ministar Krstičević najavio je i održavanje sljedećeg okruglog stola 10. prosinca u čast i sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana povodom 20. obljetnice njegove smrti.

Nazočnima se obratio i Zrinko Petener, koji je istaknuo činjenicu da je general Červenko bio na čelu vojske za vrijeme njezine najznačajnije akcije. “Borba za hrvatski narod i pravdu obilježila je njegov život. Na svim dužnostima koje je obnašao ostavio je neizbrisiv trag,” rekao je.

Načelnik Glavnog stožera istaknuo je kako je general Červenko posjedovao svih sedam ključnih vrijednosti koje krase vojnog strateškog lidera. “Imao je i crtu karizmatičnosti zbog svojih vrijednosti i vrlina, a posebno velikodušnosti, razboritosti i poniznosti. Pravi vođe, a general Červenko je to bio, nikad ne pribjegavaju manipulaciji. Ne koriste se svojom moći koju im donosi položaj da bi postali vođe, već vođe postaju zahvaljujući svojem autoritetu. Bio je istinski heroj, strateški vojni vođa i izniman čovjek,” zaključio je general Šundov.

O ulozi i djelovanju generala Červenka od hrvatskog proljeća do Domovinskog rata govorio je bivši potpredsjednik Vlade Dražen Budiša, koji ga je upoznao za vrijeme služenja kazne u kaznionici Stara Gradiška.

“Hrvatsko proljeće zahvatilo je široke slojeve društva, a njemu su na častan način doprinos dali i tadašnji generali iz JNA, pa tako i general Červenko. Zahvaljujući predsjedniku Franji Tuđmanu ponuđeno mu je mjesto ministra obrane, no na tome se zahvalio. Međutim, prihvatio je ponudu da organizira obranu grada Zagreba, a svoju karijeru okončao je kao načelnik Glavnog stožera i to za vrijeme povijesno najvažnije operacije Hrvatske vojske – operacije Oluja,” rekao je Budiša.

Ivan Kozlica, bliski suradnik generala Červenka, govorio je o njegovoj ulozi u organizaciji obrane grada Zagreba i ustrojavanju zagrebačkih brigada, dok je bivši načelnik Glavnog stožera umirovljeni admiral Davor Domazet-Lošo govorio o generalu Červenku kao načelniku Glavnog stožera.

U sklopu obilježavanja obljetnice Glavnog stožera, pripadnicima OSRH uručene su pohvale i nagrade. Također, tim je povodom u kapelici svetog Ivana Pavla II. služena misa koju je predvodio don Marko Medo.

Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović