Obnova flota na Indijskom oceanu

(Foto: STM)

Dvije ratne mornarice čije je primarno područje djelovanja Indijski ocean intenzivno rade na obnovama svojih flota. Pakistanska ratna mornarica 15. kolovoza objavila je da je turski brodograditelj Istanbul Naval Shipyard istog dana porinuo prvu korvetu buduće pakistanske klase. Kad uđe u operativnu uporabu, brod će se zvati PNS Babur i bit će prvi od ukupno četiriju u istoimenoj klasi. Tursko-pakistanski ugovor o gradnji i opremanju navedenih plovila sklopljen je 2018. godine, jedan potpisnik bila je pakistanska vlada, a druga konzorcij koji uz navedenog brodograditelja čini i inženjerijska tvrtka za obrambenu tehnologiju Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret. Korvete se baziraju na turskom modularnom konceptu fregata i korveta Milgem, koji je već urodio klasom korveta Ada u sastavu turske ratne mornarice, a slične brodove naručili su i Ukrajinci.
S druge strane, Ministarstvo obrane Indije izdalo je 20. srpnja zahtjev za dostavu ponuda dvama domaćim brodogradilištima za izgradnju šest dizelsko-električnih jurišnih podmornica namijenjenih mornarici u okviru projekta vrijednog oko 5,77 milijardi dolara.
Klasificirana natječajna dokumentacija za Projekt 75(I) (P-75I) zahtijeva od indijskih brodogradilišta Larsen & Toubro (privatno) te Mazagon Dock Shipbuilders Limited (državno), odabir inozemnog strateškog partnera s kojim će pripremiti ponudbenu dokumentaciju, a kasnije, bude li izabran, graditi podmornice. Osim gradnje plovila, projektom je obuhvaćena ugradnja suvremene mornaričke i podmorničke opreme, naoružanja i senzora, uključujući zračno-neovisni pogon temeljen na gorivnim ćelijama, suvremene torpede i projektile te najsuvremenije sustave protumjera i protudjelovanja.
Provedeni eliminacijski postupci sveli su izbor inozemnog partnera na pet tvrtki: njemačku ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), španjolsku Navantiju, francuski Naval Group, ruski JSC ROE i južnokorejski Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.
Prema indijskim objavama, različiti timovi Ministarstva obrane i mornarice dovršili su tehničke specifikacije i druge projektne procese koji su bili preduvjet za izdavanje natječajne dokumentacije. Vlada namjerava što više angažirati domaću industriju s obzirom na veliku inicijativu države pod sloganom Make in India.
Indijska mornarica planira nabavu ukupno 24 nove podmornice, uključujući šest na nuklearni pogon. Flotu trenutačno čine dvije nuklearne i 15 konvencionalnih podmornica.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ