Obranio naslov prvaka u hrvanju

Kristijan Šimatić, hrvač grčko-rimskim stilom i profesionalni vojnik, po drugi se put zaredom okitio naslovom prvaka Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim stilom. Ovaj 26-godišnjak prošle je godine prvi put osvojio seniorski naslov prvaka Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim stilom i to u kategoriji do 72 kilograma. Ove je godine ponovno osvojio naslov prvaka Hrvatske, ali u kategoriji do 67 kilograma…

Kristijan Šimatić, hrvač grčko-rimskim stilom i profesionalni vojnik, 2020. godinu pamtit će po dobrom, naime po drugi se put zaredom okitio naslovom prvaka Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim stilom. Ovaj 26-godišnjak prošle je godine prvi put osvojio seniorski naslov prvaka Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim stilom i to u kategoriji do 72 kilograma, a ove je godine ponovno osvojio naslov prvaka Hrvatske, ali u kategoriji do 67 kilograma.

Promjena kategorije za Kristijana je prirodna stvar jer kako sam kaže s obzirom na njegovu visinu i tjelesnu konstituciju ovo mu je prirodna kilaža.

Skinuti tri kilograma nije neki problem, mislim da je ova kategorija do 67 kilograma moja kategorija, za onu do 72 kg nisam imao dovoljno kilograma tako da je za moju tjelesnu konstituciju ovo zapravo idealna kategorija,” kaže Šimatić.

Koronavirus je, među ostalim, pogodio i svijet sporta u 2020. godini, posebno prvu polovinu godine kad su sva dotadašnja natjecanja naprasno prekinuta zbog lockdowna u cijelom svijetu pa su samim tim sva natjecanja odgođena za kraj ove godine odnosno iduću godinu, što je slučaj s Olimpijskim igrama u Tokiju. Kristijan kaže kako se dobro nosio sa situacijom, ali također napominje kako je bilo dosta nepoznanica uoči ovog prvenstva.

Korona je donijela dosta promjena za sve nas, jedno vrijeme treninzi se uopće nisu odvijali. Poslije kad su treninzi bili dopušteni održavali su se uglavnom vani, na otvorenom, obično na nogometnim igralištima. Kad smo saznali da će se prvenstvo održati, vratili su nas na strunjaču, otprilike mjesec i pol dana prije početka prvenstva koje se održalo 17. listopada ove godine što je bilo dovoljno za pripremu za natjecanje.  

”Konkurencija je bila izrazito jaka, bilo je tu mnogo novih mladih imena koji tek skupljaju iskustvo i traže afirmaciju. Međutim, bilo je i onih jačih i većih imena koji su zbog manjka natjecanja došli ovdje jer su im trebali nastupi tako da je bilo jako zanimljivo i dosta izazovno natjecati se,” kaže Šimatić.

Na prvenstvo Hrvatske stigli su gotovo svi najbolji hrvatski hrvači predvođeni Dominikom Etlingerom,  koji se okitio naslovom prvaka u kategoriji do 72 kg kao i Božom Starčevićem, koji je osvojio naslov u kategoriji do 82 kilograma. Od ugovornih pričuvnika uspjehe su ostvarili i Ivan Lizatović, koji je osvojio naslov u kategoriji do 63 kilograma, dok je Antonio Kamenjašević bio trećeplasirani u kategoriji do 77 kilograma. To dovoljno govori o konkurentnosti ovog natjecanja pa je stoga i Kristijanov uspjeh još i veći, a osvrnuo se i na to kako je prvenstvo izgledalo s obzirom na novonastalu situaciju.

Većina natjecatelja nije sudjelovala na turnirima već duže vrijeme ove godine pa im je ovo bila dobra prilika da vide u kakvoj su formi. S obzirom na rezultate čini se da su u dobroj formi, ali i ja sam bio u dobroj formi. Odradio sam ukupno tri meča i u sva tri odnio uvjerljive pobjede. Preciznije nisam izgubio niti boda. Što se uvjeta na prvenstvu tiče bili su na izrazito visokoj razini. Nije bilo nikakvih druženja, sve se svelo na natjecanje. Sve mjere zaštite od širenja zaraze bile su poduzete i sve je na kraju prošlo dobro zbog čega sam zadovoljan.

Vojska i obitelj

Kristijan je profesionalni vojnik. Dočasnik je Hrvatske vojske s osmosatnim radnim vremenom. Oženjen je i nedavno je postao otac. Dugi niz godina bio je hrvatski reprezentativac još od kadetskih dana pa sve do juniorskih. Vlasnik je medalje s Europskog prvenstva 2010. godine. Nakon dolaska u vojsku hrvanje je stavio u drugi plan, ali od njega ne odustaje. Osvrnuo se na to kako mu izgledaju dani i kako sve uspijeva povezati.

”Kako sam postao profesionalni vojnik prestao sam se profesionalno baviti hrvanjem, ali i dalje sam tu u konkurenciji. Treniram u klubu i ovako za svoj gušt, ali se i natječem. Prioritet su mi vojska i obitelj, ali i hrvanje zauzima dio mojeg vremena. Vojska mi maksimalno izlazi u susret, omogućuju mi da treniram i da radim zbog čega i postižem vrhunske rezultate. Infrastruktura i uvjeti u vojarni su idealni, napravljeno je puno, prostor za vježbu je fantastičan i stvarno sam zadovoljan uvjetima.

Kad govori o planovima, Kristijan kaže kako želi otići na Svjetsko prvenstvo, a nada se i češćim pozivima u hrvatsku reprezentaciju. Kaže kako još uvijek ima puno želja i ambicija u hrvanju, a jedna od njih je i nastup na Olimpijskim igrama za koji vjeruje da nije neostvariv san.

”Upao sam u reprezentaciji te ako se pokažem dobrim na nadolazećem turniru volio bih dobiti poziv da odem na Svjetsko prvenstvo koje je zakazano za sredinu prosinca u Beogradu. Želim također odraditi kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Još uvijek postoji šansa da odem na Olimpijske igre. Moj prijatelj Dominik Etlinger spominje se kao kandidat za ovu kategoriju, ali vidjet ćemo što će biti. Kao dječak sam, dok sam bio u reprezentaciji, zamišljao kako nastupam u Tokiju 2020. Bilo bi lijepo biti ondje, doduše to će biti tek dogodine. Mislim još dugo vremena baviti se hrvanjem,” kaže Kristijan.

Osvrnuo se i na posao koji obavlja u Hrvatskoj vojsci, a spomenuo je i buduće planove.

”Na mjestu sam administrativnog dočasnika u Zapovjedništvu. Ima mnogo papirologije, ali dobro se nosim s tim. Zahvaljujući tome imam više vremena posvetiti se obiteljskom životu, ali i sportu. U vojsci sam pet godina. Volio bih odraditi i koju misiju, ali tu će glavnu riječ imati žena,” kroz smijeh će Kristijan.

Za kraj Kristijan je uvjeren u svoj uspjeh pa nam poručuje. ”Sljedeće godine ponovno ću obraniti naslov pa ćemo opet pričati o ovom.

Tekst Ivan Šurbek

Fotoarhiva MORH-a