Odlazak 11. HRVCON-a u misiju u Afganistan

Prilikom ispraćaja 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se pogibije skupnika Josipa Briškog te naglasio kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena

 

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu 4. rujna 2019., održan je svečani ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Odlučna potpora, koji broji ukupno 110 pripadnika i pripadnica. Brigadir Dragan Basić zapovjednik je 11. hrvatskog kontingenta. U području misije sudjeluje 39 zemalja, od toga 27 NATO-ovih članica, i ukupno 17 tisuća vojnika.

Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH.

Na početku, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

U svojem je obraćanju ministar obrane Damir Krstičević zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske te njihovim obiteljima na potpori koju su im pružile tijekom njihovih priprema za misiju istaknuvši: “Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Njezina je važnost nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihova boravka u Afganistanu.“

Ministar se s pripadnicima kontingenta prije njihova odlaska sastao na pripremnom kampu, kazavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju. “Složili smo se da smo spremni za zadaću te da je naša dužnost i dalje predstavljati Republiku Hrvatsku i pridonositi miru i sigurnosti,” istaknuo je Krstičević. Govoreći o novonastalim okolnostima i prisjećajući se skupnika Josipa Briškog, naglasio je kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena: “Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojem se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno jest da ova Vlada prati trenutačnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravodobne odluke.” Naposljetku, ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i sretan povratak obiteljima.

U obraćanju pripadnicima kontingenta izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener poručio je: “Sudjelovanjem u multinacionalnim operacijama, Hrvatska vojska brani naše interese i zajedno sa saveznicama suočava se s prijetnjama sigurnosti našoj domovini prije no što stignu na našu granicu.”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov kazao je kako od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka. ”Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod,” poručio je general zbora zahvalivši pripadnicima i njihovim obiteljima.

Zapovjednik 11. HRVCON-a brigadir Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju: ”Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća.“

Časnički namjesnik Elvis Čanković u misiji će obnašati dužnost prvog dočasnika jedne međunarodne postrojbe te će ujedno biti i savjetnik afganistanskom dočasniku: ”Očekuje nas puno posla, za koji smo se pripremili. Potpuno smo spremni, znamo što radimo i kamo idemo.”

”Radimo na očuvanju mira i sigurnosti, naše zemlje, i drugih zemalja koje trebaju našu pomoć. Također, odlazak u misiju prilika je za profesionalni razvoj i usavršavanje te svladavanje novih izazova,” izjavila je nadnarednica Maja Vučić kojoj je ovo treći odlazak u misiju. Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist CommandNorth) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojnopolicijske dužnosti. U sastavu 11. HRVCON-a i 38 je pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Doris Ravlić

Snimio Mladen Čobanović