Offset u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji je gotovo napušten izraz “offset” kojime se podrazumijevaju mehanizmi reciprociteta, a sve se više rabi izraz “Industrijska participacija” (IP). Britanci offset doživljavaju kao oblik industrijske kompenzacije lokalne industrije kojim se postiže protuteža angažiranja inozemnih tvrtki pri opremanju obrambenog sustava Velike Britanije

Foto: Rolls-Royce – komponenta aviona Typhoon

Poznato je da Velika Britanija temelji svoje postojanje na višegodišnjoj tradiciji koja je ostavila traga i na organizaciji obrambene industrije. Specifičnost organizacije obrambene industrije može se zamijetiti i kad je riječ o offsetu kao obliku razvoja i opstojanja takve industrije. O offsetu u Velikoj Britaniji bi se moglo govoriti sa stajališta britanskih tvrtki preko sudjelovanja u offset poslovima u zemljama kojima Velika Britanija prodaje svoje proizvode, no i Velika Britanija je uvoznik vojne opreme pa je offset vrlo organiziran i prakticira se pri nabavi vojne opreme iz inozemstva. Velika Britanija deklarativno slijedi offset politiku Sjedinjenih Američkih Država, no ne može ostati imuna na europski utjecaj kao i zahtjeve tržišta na kojima nastupaju britanski predstavnici obrambene industrije. U tom smislu utjecaj offseta pokušavaju minimalizirati i ne podupirati ga kao i Amerikanci, ali istodobno čine sve kako bi svojoj industriji učinili što povoljnije uvjete za offset poslove. Tako često ističu primjere pojedinih zemalja kod kojih je prilikom nabave vojne opreme iz inozemstva offset bio najutjecajniji element pri izboru najpovoljnije ponude čak ispred kvalitete i same cijene. Takve činjenične podatke sve češće objavljuju i američki izvori koji pokrivaju offset politiku.

U Velikoj Britaniji je gotovo napušten izraz “offset” kojime se podrazumijevaju mehanizmi reciprociteta, a sve se više rabi izraz “Industrijska participacija” (IP). Britanci offset doživljavaju kao oblik industrijske kompenzacije lokalne industrije kojim se postiže protuteža angažiranja inozemnih tvrtki pri opremanju obrambenog sustava Velike Britanije. Iako je obrambena industrija Velike Britanije vrlo snažna u kojoj je angažirano voše od 250 tisuća ljudi, dobar dio narudžbi dolazi iz inozemstva, a onda se ipak radi na uvozu vojne opreme putem offseta. Danas se procjenjuje da industrija Velike Britanije pokriva 20 do 25 % svjetskog tržišta namijenjenog obrani, a oko 40 % obrambene industrije Velike Britanije namijenjeno je izvozu. Znatan udio Velike Britanije u navedenim poslovima neizbježno navodi na zaključak da je veliki broj tvrtki uključen u obostranu realizaciju offset poslova. Offset u Velikoj Britaniji ima važno mjesto u poslovanju gospodarskih subjekata, a država ga preko različitih organizacijskih oblika uvelike podupire u njegovoj primjeni.

Strategijom obrambene industrije koja je u Velikoj Britaniji donesena koncem 2005. godine, velika je pozornost usmjerena na industrijsku participaciju njezinim utjecajem na transfer tehnologije i ulaganja u određene industrijske kapacitete u Velikoj Britaniji. U tom smislu vlada čini velike napore kako bi više od 250.000 zaposlenih moglo stvarati nove vrijednosti preko obrambene industrije. Vlada u svojstvu investitora planira do 2008. godine u obrambenu industriju uložiti više od 370 milijuna funti preko istraživanja i tehnološkog razvoja. U cilju potpore obrambenoj industriji vlada planira stvoriti privlačno okruženje održavajući stabilnu makroekonomsku politiku. Jednako tako podupiru se regionalna ulaganja s ciljem razvoja određenih područja, a povoljno kreditiranje izvoznih poslova dodatni je oblik potpora. Vlada se pojavljuje i kao regulator određenih aktivnosti povezanih s obrambenom industrijom. Tako vlada drži određeni paket dionica u tvrtkama poput BAE Systems i Rolls Royce kako bi štitila vitalne kapacitete obrambene industrije i nacionalnu sigurnost. Pored ostalog vlada se pojavljuje i kao kupac što u cilju predstavljanja određenih tvrtki što u cilju održavanja proizvodnih kapaciteta na koje računa u dugoročnom planu razvoja. Može se primijetiti da i samo ministarstvo obrane ima razvijenu vlastitu politiku industrijske participacije koja je na određeni način vrlo transparentno ponuđena domaćim tvrtkama koje participiraju u obrambenoj industriji i tvrtkama iz inozemstva koje participiraju na natječajima u Velikoj Britaniji. Offsetom u Velikoj Britaniji se unatoč tome što mu prilaze sa stajališta fleksibilnosti i ad-hoc politike bave brojne organizacija u ovlasti ministarstva trgovine i industrije i ministarstva obrane.

DESO (Defence Export Services Organisation), jedna je od središnjih ustrojstvenih cjelina ministarstva obrane koja je osnovana 1966. godine kao DSO (Defence Sales Organisation) s ciljem pomoći vojnoj industriji pri inozemnim narudžbama. Tijekom privatizacije najveće tvrtke Royal Ordnance Factories u BAE (British Aerospace) mijenja ime u DESO. Danas ima oko 600 zaposlenih od čega je dobar dio djelatnih vojnih osoba, a u proteklih pet godina bilježi godišnje oko 5 milijardi funti narudžbi za potrebe ministarstva obrane. Preko DESO-a ide oko 20 % izvoza, a prema njihovim podacima u 75 % svih poslova povezanih s opremanjem je na neki način uključena DESO.

DMA (The Defence Manufacturers Association) je vladino tijelo koje ima ulogu pomoći domaćem gospodarstvu poglavito obrambenoj industriji. DMA je na usluzi domaćem gospodarstvu preko ministarstva trgovine i industrije, a važna je spona ministarstvu obrane na implementaciji offset sporazuma. DMA je osnovana 1976. godine i ove godine slavi 30 godina svojega osnutka, a za to vrijeme je u svoje aktivnosti uključila vrlo veliki broj tvrtki koje su vezane na obrambenu industriju. Udruženje je otvoreno za tvrtke specijalizirane za obrambenu industriju, ali je otvoreno i za one tvrtke kojima obrambena industrija nije glavna aktivnost. Raspolažu informacijama vezanim za inozemne tvrtke koje žele sudjelovati na natječajima za nabavu vojne opreme u Velikoj Britaniji. Osim toga DMA u suradnji s drugim srodnim asocijacijama sudjeluje u organizaciji brojnih seminara i konferencija na kojima dolazi do razmjena informacija relevantnih za široki krug zainteresiranih iz područja primjene offseta.

SBAC (Society of British Aerospace Companies) je nacionalno udruženje zrakoplovnih tvrtki koje su uključene u civilni zračni transport, ratno zrakoplovstvo, domovinsku sigurnost i svemirska istraživanja. U suradnji s regionalnim partnerima SBAC predstavlja više od 2600 tvrtki pomažući im u novim oblicima poslovne suradnje preko offseta osiguravajući im usluge po najvišim strukovnim normama. Udruženje organizira različite oblike izložbi, seminara, konferencija i sličnih aktivnosti na kojima se obogaćuje suradnja na globalnoj razini. Kao organizator izložbi SBAC je poznata i po organizaciji izložbe zrakoplovne tehnike Farnborough International Airshow u Londonu.

BIOG (The British Industry Offset Group) je udruženje britanskih proizvođača vojne opreme koje je osnovano 1990. godine kao BDMOG (The British Defence Manufacturers Offset Group) kako bi svojim članicama osigurali razmjenu iskustava u provedbi offseta te informacije o offset politici zemalja diljem svijeta. Koncem 2004. godine izvršni odbor udruženja donio je odluku o promjeni naziva u BIOG kao i druge organizacijske forme. Tako je na primjer odlučeno da članice udruženja mogu egzistirati kao punopravni članovi koji su uključeni u provedbu offset obveza te kao forumsko članstvo za one koji žele biti umreženi samo radi informacija. Tom prilikom je donesena odluka i o potrebi izmjene službenog loga.

Provedbena procedura za primjenu offseta
Tijekom procesa prikupljanja ponuda za natjecanje, inozemne tvrtke se pozivaju na popunjavanje offset ponude tzv. “IP proposal” preko DESO-a. U tom smislu DESO je pripremila i vodič za sudjelovanje u offsetu namijenjen inozemnim tvrtkama.
Posao se može ponuditi preko dvije kategorije sudjelovanja:
Direktni IP – posao koji se poduzima izravno za potrebe ministarstva obrane. U tom smislu inozemne tvrtke će prepoznati i odabrati britanske tvrtke iz područja obrambene industrije sposobne da realiziraju poslova koji su sastavni dio ponuda.
Indirektni IP – sadrži sve one poslove koji nisu nužno povezani sa poslovima ministarstva obrane, a utječu na razvoj gospodarstva.
Inozemna tvrtka sklapa sporazum o offsetu sa DESO koji postaje aktivan potpisom osnovnog ugovora za nabavu vojne opreme iz inozemstva. Svi poslovi koji su predmet offseta moraju biti izvedeni u Velikoj Britaniji, a DESO koordinira tim poslovima i prima izvješća o realizaciji. Offset može biti zaključen aktivnostima prijenosa tehnologije, transfera imovine, odnosno investicijskih ulaganja, istraživanja i razvoja te pomoći u trgovini uključujući i prodaju trećim zemljama.

Za što uspješnije provođenje offseta na inicijativu britanske industrije 1999. godine formiran je takozvani Industrial Participation Forum (IP forum). Administracija IP foruma se vodi zajedničkim aktivnostima DMA i SBAC, dok je tajništvo u DMA. Razlozi osnivanja IP foruma mogu biti prepoznati u slijedećim aktivnostima:
• Širenje relevantnih informacija među članicama IP foruma povezane sa offset politikom ministarstva obrane
• Edukacija dobavljača (malog i srednjeg poduzetništva) o pogodnostima nastalim na offset poslovima
• Organizacija rasprava među članicama IP foruma o tehnikama primjene offseta
• Razmjena podataka među članicama IP foruma o postojećim offset obvezama
• Osiguravanje i poticanje razmjene informacija o mogućnostima britanske industrije
• Djelovanje kao središnjeg tijela britanske industrije za lobiranje o važnostima primjene offseta,
• Promoviranje potencijalnih poslovnih mogućnosti britanskih tvrtki sa stranim tvrtkama koje mogu obavljati offset poslove za ministarstvo obrane.
Te svoje aktivnosti IP forum obavlja putem:
• Organizacije sastanaka za sve članice IP foruma na koje su pozvani predstavnici inozemnih tvrtki za provedbu offseta kako bi prezentirali svoje mogućnosti
• Objavljivanja on-line baze podataka o mogućnostima britanskih tvrtki kako bi obveznicima offseta pružili podatke o tehnološkim kapacitetima britanske industrije
• Održavanja on-line baze podataka o postojećim i potencijalnim offset poslovima za članice otvarajući im mogućnost sudjelovanja na njima
• Organizacija posjeta inozemnim tvrtkama koje su nositelji offset obveza.

Zaključak
Offset u Velikoj Britaniji je vrlo dobro organiziran kroz brojne organizacije i udruženja uz veliku pomoć države iako ga država deklarativno promovira preko ad-hoc politike, fleksibilnosti, partnerstva i minimalne birokracije. Offset u Velikoj Britaniji nije obvezujući i kao takav se ne ugovara osnovnim ugovorima o nabavi opreme iz inozemstva, ali sudeći po velikom broju zainteresiranih tvrtki za sudjelovanje u njemu može se zaključiti da i ne mora biti administrativno obvezujući. Trenutačno se u velikoj Britaniji provode 32 offset sporazuma u ukupnoj vrijednosti 3,6 milijardi funti, a s 54 završena offset sporazuma realizirano je poslova u vrijednosti više od 5,4 milijardi funti. Ministarstvo obrane ima svoj interes za organizaciju offset poslova za čiju je implementaciju zadužena organizacija DESO s ciljem pomoći vojnoj industriji, no i ministarstvo industrije i trgovine je na tom području vrlo aktivno preko različitih udruženja kao što su DMA, SBAC, BIOG i dr. Nazočnost britanskih predstavnika na velikom broju skupova povezanih s politikom offseta potvrđuje veliku zainteresiranost države za to područje.

Sudjelujući u offsetu britanske tvrtke su poboljšale konstrukciju i povećale pouzdanost podsustava što izravno utječe na smanjenje troškova održavanja
Britanci s ponosom ističu nabavu nekoliko velikih borbenih sustava putem offseta među kojima su i nabava helikoptera Apache AH Mk 1, aviona C-130 J Hercules, simulatora i dr. Samo pri nabavi helikoptera ugovorena je proizvodnja više od 50% komponenata i druge zemaljske opreme po licenci u Velikoj Britaniji. Isto tako britanske tvrtke su preko offset poslova poboljšale konstrukciju tih komponenata povećavši im pouzdanost i smanjivši troškove održavanja. Kao što vidimo offset kao izraz za reciprocitet u nabavama iz inozemstva gotovo da je napušten, a u službenoj primjeni je Industrijska participacija kojim su razrađeni različiti oblici prijenosa tehnologije i vlasništva, istraživanja i razvoj te kooperacija. Velika Britanija iako deklarativno ne obvezuje primjenu offseta čini sve kako bi ga što bolje organizirala pružajući svojem gospodarstvu veće mogućnosti sudjelovanja u poslovima opremanja oružanih snaga otvarajući im time brojne mogućnosti dugoročne suradnje.

Josip MARTINČEVIĆ MIKIĆ