Petar Gorša – Savršen hitac

Reprezentativac Hrvatske u streljaštvu i ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske Petar Gorša ističe se vrhunskim sportskim rezultatima i svjetskim odličjima koja osvaja. Bio je to povod da za Hrvatski vojnik razgovaramo s njim

Petar Gorša, ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske i reprezentativac Hrvatske u streljaštvu slavio je na natjecanju Svjetskog kupa u brazilskom Riju u travnju 2022. okitivši se odličjem zlatnog sjaja, dok je njegov kolega Miran Maričić, također ugovorni pričuvnik, osvojio brončanu medalju. Gorša i Maričić dominirali su natjecanjem u Riju de Janeiru, jednoj od četiri postaje Svjetskog kupa, gdje su osvojili odličja u natjecanju zračnim oružjem. Mjesec dana prije na Svjetskom kupu u Kairu Gorša je osvojio broncu malokalibarskom puškom.

Vrhunski rezultati bili su povod da posjetimo 34-godišnjeg Bjelovarčanina Petra Goršu na streljani Vrapčanski potok na kojoj trenira zahvaljujući uspostavljenoj suradnji između Zagrebačkog streljačkog saveza i Zapovjedništva za potporu (ZzP). Petar ističe kako ga za Vrapčanski potok vežu lijepe uspomene jer je ovdje 2006. osvojio svoju prvu svjetsku medalju. U svojoj karijeri bilježi iznimna postignuća: na Olimpijskim igrama uzastopno sudjeluje od Pekinga 2008. godine i nastupio je na četirima, prošle je godine u Tokiju zauzeo sjajno peto mjesto, a sljedeći su cilj Olimpijske igre u Parizu, koje bi se trebale održati 2024. godine. Petrov je san olimpijska medalja.

O zahtjevnosti streljaštva govori činjenica kako je Petar većinu vremena u svojoj karijeri trenirao pet do šest dana u tjednu, nerijetko i dvaput dnevno. Primjerice, puni malokalibarski trening traje četiri do pet sati i fizički je zahtjevan. Tijekom takvih treninga ispuca 200 – 250 hitaca, a od 2019. godine počeo je smanjivati volumen treninga i više se posvećivati kvaliteti, taktici gađanja, psihološkoj pripremi i regeneraciji što mu nalažu godine kao i neizbježno trošenje tijela. Kaže i kako je streljaštvo sport zbog kojeg često izbiva iz kuće, u prosjeku je 170 do 200 dana godišnje na putu na natjecanjima i pripremama zbog čega je često razdvojen od obitelji pa posebno priznanje odaje svojoj supruzi koja drži sva četiri ”kantuna kuće“, brine se o domu i o dvoje mališana. Uoči natjecanja mnogo vremena provodi na strelištu kako bi se što bolje pripremio za natjecanje – jer je svaki teren i svako mjesto drugačije, za svako vrijede posebna pravila. ”Dosta vremena provodimo na strelištu kako bismo promatrali obrasce ponašanja, vjetra i drugih faktora na streljani. Svaki je detalj ključan. Krivo pročitan vjetar može značiti da ćete umjesto desetke pogoditi osmicu. ” S jednom pogođenom osmicom u meču mogu zaboraviti na finale, i to samo zbog jednog krivog čitanja vjetra. Streljaštvo je sport koji ne prašta pogreške,“ objašnjava Gorša. Ljubav prema ovom sportu prenijeli su mu djedovi, Josip i Petar, jedan lovac, drugi vojnik. S nepunih osam godina, prije nego što ga je djed Petar odveo na streljanu u Bjelovaru, današnji je reprezentativac zahvaljujući staroj zračnoj puški Slaviji već ponešto znao o tehnici gađanja i mjerama sigurnosti rukovanja. Ovaj vrhunski sportaš o svojoj ljubavi kaže: ”U streljaštvu je najbolje što ovisite sami o sebi, sve je na vašim sposobnostima, vještinama i radu. Oduvijek sam htio pomicati vlastite granice, biti što precizniji, zanimala me ta vještina, tehnika gađanja, spoj discipliniranosti i mirnoće – zapravo to su elementi ovog sporta koji su doveli do toga da se tim profesionalno bavim.” Streljaštvo je sport koji strijelcima nakon karijere ne osigurava da žive od plodova dostignutih sportskih rezultata te se strijelci nakon završene karijere snalaze na tržištu rada. Petar kaže kako se toga ne boji, ali ozbiljno razmišlja o tom trenutku – no, prije toga planira odraditi još jedan olimpijski ciklus, natjecati se u Parizu 2024., a možda, kaže, i u Los Angelesu 2028.


Petru Gorši su u fokusu interesa olimpijske discipline: zračna puška 60 hitaca na 10 m, malokalibarska puška 3 x 20 hitaca trostav na 50 m, te mix tim u kojem je nastupao sa Snježanom Pejčić, koja je nedavno završila bogatu sportsku karijeru. U obje discipline Petar ostvaruje zapažene rezultate te se s natjecanja gotovo uvijek vraća s medaljom.


Petar Gorša ističe kako zahvaljujući suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske vojske ima znatno olakšan sportski put te kako je potpora koju dobiva od Hrvatske vojske presudna za njegovu karijeru. ”Da nema potpore Hrvatske vojske ne znam bih li se uopće mogao baviti ovim sportom na visokoj razini. Hrvatska vojska mi je kroz karijeru dala mnogo i zahvalan sam na potpori, drago mi je što je na natjecanjima diljem svijeta mogu promovirati i što svojim rezultatima na neki način vraćam to povjerenje.“

TEKST  Ivan Šurbek

Foto  Martina Stanković