Počeli zimski kampovi kadeta HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen obišao je 11. veljače kadete na Zimskom kampu 3, koji se provodi na vojnom vježbalištu “Gakovo”.

Na kampu sudjeluju kadeti 15. naraštaja, koji su na trećoj godini studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje.

Zadaća Zimskog kampa 3 praktična je primjena stečenih znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije, kao i usvajanje znanja i vještina potrebnih za razinu vođenja pješačkog voda. Kadeti se usto osposobljavaju u planiranju, organizaciji, provedbi, nadzoru, donošenju odluka i izvješćivanju o obuci i zadaćama.

Zimski kampovi provode se od 9. do 20. veljače na više vježbališta i poligona Hrvatske vojske, a na njima sudjeluju kadeti Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja te Vojnog pomorstva.

 

Zimski kamp 1 provodi se na vojnom poligonu “Gašinci” i u vojarni “Josip Jović” u Udbini, a na njemu sudjeluju kadeti 17. naraštaja. Zimski kamp 2 provodi se u vojarni “Josip Jović”, a sudjeluju kadeti 16. naraštaja. Kadeti 14. naraštaja polaze Zimski kamp 4, koji se provodi u Simulacijskom središtu, gdje se upoznaju s JCATS simulacijskim sustavom i provode računalno potpomognutu vježbu, te na skijalištu Sljeme.

Na kampovima se provodi obuka preživljavanja u zimskim uvjetima te privikavanje na život i rad na terenu u nepovoljnim vremenskim uvjetima i na niskim temperaturama, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Kadeti se upoznaju s naoružanjem koje koriste specijalne postrojbe Hrvatske vojske te praktično primjenjuju stečena znanja iz programskih područja taktike, vođenja, zapovijedanja i topografije.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Kadetska bojna