POLA završila pokusne plovidbe

Foto: Damen

ARM “Reformador”, oceansko ophodno plovilo velikog doplova (Patrulla Oceánica de Largo Alcance – POLA), meksičke mornarice završilo je krajem prosinca pokusne plovidbe i program ispitivanja. Koncept broda temelji se na modularnoj fregati SIGMA nizozemskog Damena, i to na njezinoj najduljoj inačici 10514. Ispitivanje je uključivalo provjeru borbenog sustava te obuku cjelokupne posade. Damen je naveo kako završetak pokusnih plovidbi ukazuje na pozitivan tijek projekta u cjelini: unutar planiranog proračuna i završetak nekoliko tjedana prije ugovorenih terminskih planova.

Ugovor o gradnji, opremanju i dostavi broda “Reformador” potpisan je 2017. kao dio plana modernizacije mornarice. Nizozemsko brodogradilište Damen izgradilo je dva modula, a brodogradilište u Meksiku preostala četiri. Kobilica je položena u kolovozu 2017., a svi su moduli integrirani u Meksiku između lipnja i rujna 2018. godine. Osnovne brodograđevne značajke meksičke SIGMA-e 10514 očituju se u duljini preko svega od 107,14 m, najvećoj širini 14,02 m te istisnini od 2570 t. Pogonsko-propulzijski sustav temelji se na dizelsko-električnoj konfiguraciji. Najveća brzina iznosi 27 čvorova, a najveći doplov do 20 dana.

Osnovno naoružanje čini BAE Systemsov glavni top 57 mm Mk 3 Bofors, Boeingov lanser protubrodskih projektila RGM-84L Harpoon Block II, RAM (Rolling Airframe Missile) lanser projektila za protuzračnu obranu, lanser za lake torpede MK 54 Mod 0 i osmocijevni MK56 vertikalni lansirni sustav za PZO projektile ESSM (Evolved Seasparrow Missile). Brod je opremljen i Indrinim sustavom elektroničkih mjera RIGEL.

Brod će omogućiti meksičkoj mornarici sudjelovanje na međunarodnim vježbama i u humanitarnim misijama te povećati prisutnost u vlastitim teritorijalnim vodama i isključivom gospodarskom pojasu. Dostava POLA-e predviđena je za početak ove godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ