Porinuta meksička POLA

(Foto: Mexican Navy)

Meksička mornarica porinula je 23. studenog oceansko ophodno plovilo velikog doplova (Patrulla Oceánica de Largo Alcance – POLA) u brodogradilištu u Oaxaci. Ugovor o gradnji, opremanju i dostavi broda “Reformador” potpisan je 2017. kao dio plana modernizacije mornarice. Brod će omogućiti sudjelovanje na međunarodnim vježbama i u humanitarnim misijama te povećati prisutnost u vlastitim teritorijalnim vodama i isključivom gospodarskom pojasu.
Koncept broda temelji se na modularnoj fregati SIGMA, njezinoj najduljoj inačici 10514. Nizozemsko brodogradilište Damen izgradilo je dva modula, a brodogradilište u Meksiku preostala četiri. Kobilica je položena u kolovozu prošle godine, a svi su moduli integrirani u Meksiku između lipnja i rujna ove godine. Osnovne brodograđevne značajke meksičke SIGMA-e 10514 očituju se u duljini preko svega od 107,14 m, najvećoj širini 14,02 m te istisnini od 2570 t. Pogonsko-propulzijski sustav temelji se na dizelsko-električnoj konfiguraciji, a osigurat će najveću brzinu od 27 čvorova te autonomiju do 20 dana.
Osnovno naoružanje čini BAE Systemsov glavni top 57 mm Mk 3 Bofors; Boeingov lanser protubrodskih projektila RGM-84L Harpoon Block II; RAM (Rolling Airframe Missile) lanser projektila za protuzračnu obranu; lanser za lake torpede MK 54 Mod 0 i osmocijevni MK56 vertikalni lansirni sustav za PZO projektile ESSM (Evolved Seasparrow Missiles). Brod će biti opremljen i Indrinim sustavom elektroničkih mjera RIGEL.
Opremanje, ispitivanja i pokusne plovidbe nastavit će se 2019., a dostava POLA-e predviđena je za početak 2020. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ