Polaznici Ratne škole posjetili HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je 4. svibnja polaznike 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođene načelnikom brigadirom Mijom Kožićem s ciljem upoznavanja s najvišom hrvatskom znanstvenom i umjetničkom institucijom.

Akademik Neidhardt polaznicima je održao predavanje o povijesti i ulozi Akademije te ih upoznao sa znanstvenim projektima kojima ona znatno pridonosi cjelokupnom hrvatskom društvu. Istaknuo je važnost uključivanja hrvatske znanosti u europske i svjetske tijekove, trajnim poticanjem znanstveno-istraživačkog rada te brigom o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u zemlji i svijetu kao bitnim čimbenicima duhovnog, gospodarskog, političkog i sveopćeg napretka Republike Hrvatske. Polaznicima su zatim predstavljeni rezultati znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva koje HAZU objavljuje.

Naglašena je uloga HAZU-a u davanju prijedloga i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku organizacijom više od sto znanstvenih skupova na kojima su valorizirana djela zaslužnih pripadnika hrvatskog naroda tijekom cjelokupne njegove povijesti.

Indira Šamec Flaschar, viša knjižničarka u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU-a, upoznala je polaznike Ratne škole s Bašćanskom pločom, krsnim listom hrvatskog naroda i draguljem hrvatske pismenosti, gdje je prvi put zapisano hrvatsko nacionalno ime, te sa Škrinjom svetog Šimuna iz Zadra, koja potječe iz XIV. stoljeća.

Uz stručno vodstvo savjetnika Dobriše Skoka, rukovoditelja Odjela za protokol, međuinstitucijsku znanstvenu suradnju i administrativno poslovanje razreda HAZU, polaznici su razgledali svečane salone na prvom katu Palače HAZU-a, uređene nakon restauratorske obnove nakon potresa.

Tekst i foto: Ratna škola