Polaznici Ratne škole posjetili HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Velimir Neidhardt primio je 6. svibnja polaznike 21. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, koje je predvodio načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić u pratnji prodekana za vojnu izobrazbu brigadira Mira Čolića i načelnika Katedre strategije brigadira Andrije Platužića.

Cilj posjeta bilo je upoznavanje s najvišom hrvatskom znanstvenom i umjetničkom institucijom. Akademik Neidhardt govorio je o ustroju i prošlosti HAZU-a, najistaknutijim članovima i objasnio okolnosti u kojima je Akademija 1861. osnovana te način na koji djeluje danas. Upoznao je polaznike i sa znanstvenim projektima u kojima HAZU daje značajan doprinos cjelokupnom hrvatskom društvu. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je više od sto znanstvenih skupova u kojima su valorizirana djela zaslužnih pripadnika hrvatskog naroda tijekom cjelokupne njegove povijesti.

Polaznici su upoznati s načinom kako Akademija potiče i organizira znanstveni rad i zalaže se za primjenu postignutih rezultata, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost i brine se o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu. Također, objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva te daje prijedloge i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima koja su od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku. Nakon predavanja polaznici su u pratnji savjetnika Dobriše Skoke razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora te Bašćansku ploču u atriju palače HAZU-a.

Ratna škola
snimila: Marija Sever