Porinut “Prince of Wales”

(Foto: Aircraft Carrier Alliance)

“Prince of Wales”, drugi nosač zrakoplova britanske mornarice iz klase Queen Elizabeth, porinut je 21. prosinca prošle godine tijekom službene svečanosti u BAE Systemsovu brodogradilištu Rosyth u Škotskoj. Porinuće je izvedeno tijekom noći, postupno je vodom punjen suhi dok, a u trenutku postizanja plovnosti brod je otegljen do brodogradilišnih vezova J i K. Nakon porinuća smješten je uz opremnu obalu, gdje je počelo konačno opremanje brodskim sustavima, elementima i opremom. Porinuće je nešto uranilo jer je bilo predviđeno za početak ove godine.

Sljedeći važan trenutak u gradnji plovila predviđen je za sredinu godine, kad će prvi put u rad biti pušteni generatori i plinske turbine. Početak brodograđevnih pokusnih plovidbi predviđen je za 2019. godinu, s posadom od ukupno 679 članova, nakon čega slijedi primopredaja plovila i njegovo uvođenje u operativnu uporabu. “Prince of Wales” pridružit će se brodu “Queen Elizabeth“, koji je nedavno ušao u operativnu uporabu britanske mornarice, premda su se javili neki tehnički problemi na čijem se otklanjanju intenzivno radi.

Za potrebe gradnje nove klase nosača zrakoplova osnovan je državno-privatni konzorcij Aircraft Carrier Alliance (ACA), koji čine Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva te tvrtke BAE Systems, Babcock i Thales.

Maja PTIĆ GRŽELJ