Zadnja sekcija nosača “Prince of Wales”

Zadnja strukturna sekcija drugog nosača zrakoplova britanske mornarice, klase Queen Elizabeth i imena “Prince of Wales”, 22. lipnja montirana je i spojena na preostali dio plovila u gradnji. Čast davanja signalizacije pri spajanju pripala je Charlesu, princu od Walesa. Fokus gradnje premješta se prema konačnom cilju, primopredaji plovila i njegovu uvođenju u uporabu. Sukladno terminskim planovima, radi se s partnerima iz područja industrije na pripremi brodograđevne pokusne plovidbe predviđene za 2018. godinu.
Nosač “Prince of Wales” pridružit će se brodu “Queen Elizabeth”, prvom u istoimenoj klasi, koji je porinut u srpnju 2014. godine.

(Foto: Royal Navy)

Standardna istisnina nove klase nosača iznosi 65 000 t, duljina 284 m, širina na vodnoj liniji 39 m, a najširi dio palube 73 m, uz gaz od devet metara. Predviđena je najveća brzina od 28 čvorova, a najveći doseg plovidbe bit će 10 000 nautičkih milja. Nosač zrakoplova može smjestiti posadu od 250 ljudi. Nosači imaju ski jump značajku sletne palube koja je razvijena i projektirana kako bi omogućila nesmetano kretanje, polijetanje te slijetanje zrakoplova tipa F-35 Lightning II i helikoptera tipa Merlin. Za potrebe gradnje nosača formiran je konzorcij ACA (Aircraft Carrier Alliance) koji uključuje tvrtke Babcock, BAE Systems, KBR, Thales i VT Group.

Maja PTIĆ GRŽELJ