Porinut prvi presretač HSI32

Kad govorimo o elektroničkim protumjerama, HSI32 dolazi s naprednim senzorima za otkrivanje i nadzor. To su C-ESM, elektrooptički senzori, radar namijenjen nadzoru, navigacijski radar, Satcom podatkovna veza namijenjena slanju i primanju slika, videa i taktičkih podataka. Svi su senzori integrirani sa sustavom upravljanja borbom i integriranim navigacijskim sustavom. (Foto: CMN)

Krajem ožujka objavljeno je da je nakon porinuća prvog trimarana Ocean Eagle 43 za južnoafričku državu Mozambik u siječnju ove godine, francusko brodogradilište Constructions Mecaniques de Normandie (CMN) porinulo prvi presretač HSI32 za istog naručitelja. Tri ophodna trimarana Ocean Eagle 43, tri presretača HSI32 (i nekoliko ribarskih plovila) naručeni su još u rujnu 2013. a dodatna tri presretača HSI32 druge serije naknadno su naručena u siječnju ove godine. Prema ugovornim planovima prva serija od tri presretača bit će dostavljena sukcesivno od prosinca 2015. svaka dva mjeseca.
Presretač HSI32 dizajniran je kako bi se zadovoljile potrebe suvremenih mornarica i obalne straže. Brzo je presretačko plovilo koje objedinjuje značajke obavještajnih aktivnosti i nadzora. Postiže brzinu više od 45 čvorova i ophodnu autonomiju tri dana. CMN je nastojao razviti svestrano presretačko plovilo, učinkovito i jednostavno za provođenje protupiratskih aktivnosti, borbu protiv terorizma, odnosno kontrolu nedopuštene trgovine. HSI32 ima doplov od oko 800 nautičkih milja, s posadom od 12 mornara. Novi napredni presretač opremljen je krmenom lansirnom rampom namijenjenom gumenjaku s tvrdim dnom i zapovjednim mostom s vidljivošću 360°. Tu su i sredstva samozaštite uključujući daljinski upravljan sustav naoružanja kalibra 20 mm i dvije strojnice kalibra 12,7 mm s opsegom pokrivenosti od 360°.

Maja PTIĆ GRŽELJ